Search

Brutalistyczna willa w belgijskim lesie

brutalistyczna willa goavert & vanhoutte belgia 04

Brutalistyczna willa z betonu, położona na terenie belgijskiego lasu pod Brukselą, to najnowsza oferta mieszkaniowa studia architektonicznego Govaert & Vanhoutte z Brugii

brutalistyczna willa goavert & vanhoutte belgia 01
Zdjęcia: Tim Van De Velde

Rezydencja FSD oferuje harmonię między tym, co stworzone przez człowieka a naturą. Nowoczesność i podejście specyficzne dla miejsca gwarantuje brutalistyczny beton i zielony kontekst. Brutalistyczna willa to główne miejscem zamieszkania rodziny mieszkającej poza Brukselą. Inwestorzy pragnęli zrównoważyć współczesny dom z bliskością naturalnego środowiska.

brutalistyczna willa goavert & vanhoutte belgia 05


Zanurzony w leśnym otoczeniu, położony na skraju lasu, dom wydaje się być wyraźnie nowoczesny i minimalistyczny. Jednak jego projekt czerpie inspiracje z otaczającego go krajobrazu. Położona na stromym zboczu brutalistyczna willa podąża swym kształtem za nachylonym terenem. Wejście zlokalizowano w najwyższym punkcie działki. Natomiast główne obszary mieszkalne skierowano w stronę zbocza i zielonych widoków za nim.

brutalistyczna willa goavert & vanhoutte belgia 08

Obejmujący dwa poziomy, brutalistyczny dom zawiera obszerny, podwójny piano nobile, w którym znajdują się wszystkie główne przestrzenie mieszkalne. Główna sypialnia, garderoba i łazienka również znajdują się na tym piętrze, we wschodniej części budynku. Doświetla je zaciszne patio, które przebija monolityczną bryłę domu. Na niższym poziomie znajduje się garaż i pomieszczenia gospodarcze. Tu także zaplanowano pomieszczenie wielofunkcyjne i kolejne trzy sypialnie.

brutalistyczna willa goavert & vanhoutte belgia 02

Architekci starannie zaplanowali wszystkie przeszklenia, które współgrają ze ścieżką, którą podąża słońce. Dzięki temu wspomagają naturalne chłodzenie i ogrzewanie domu.

brutalistyczna willa goavert & vanhoutte belgia 07

Latem słońce jest częściowo blokowane przez drzewa. Zimą nagie drzewa wpuszczają do domu maksymalnie dużo światła słonecznego”.

brutalistyczna willa goavert & vanhoutte belgia 06

Szczególną uwagę zwrócono na obszary, w których brutalistyczna zabudowa spotyka się z naturą. Tak więc wokół domu odnajdujemy mnóstwo przestrzeni zewnętrznych. Mamy zatem długi taras, betonowe zadaszenia i efektowny basen z obszernymi widokami na las. W geście, który pokazuje szacunek architektury do istniejącego krajobrazu, głębokość basenu dostosowano tak, aby nie naruszyć korzeni starego drzewa.

brutalistyczna willa goavert & vanhoutte belgia 03

Zobacz także:

https://pointofdesign.pl/architektura/architektura-brutalistyczna-wraca-do-swej-swietnosci/
https://pointofdesign.pl/wnetrza/minimalistyczne-wnetrza-i-oswojony-brutalizm/
https://pointofdesign.pl/architektura/projekty-domow-nowoczesnych-w-belgii/
Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close