Search

Dom nad jeziorem | idylla w otoczeniu przyrody

Dom nad jeziorem jest synonimem idylli, przywodzi na myśl gładką taflę wody, w której odbija się niebo, i bujne, zielone otoczenie. Miejsce wytchnienia, relaksu, odpoczynku i czasu spędzonego blisko natury. Wymarzona destynacja, dzięki której możemy chłonąc przyrodę wszystkimi zmysłami. Domy powstają nad jeziorami na każdym z kontynentów, odległe wobec siebie pod względem geograficznym i estetycznym. Jednocześnie są bardzo do siebie podobne, przez poszanowanie przyrody, otwarcie na wspaniałe widoki i wykorzystanie naturalnych i prostych materiałów.

Desai Chia dom nad jeziorem01
Desai Chia

Dom nad jeziorem Michigan | Desai Chia Architects

Nowojorska pracownia architektoniczna Desai Chia stworzyła dom nad jeziorem Michigan z poczerniałymi drewnianymi ścianami. I dachem, który rozciąga się daleko nad zewnętrzny taras. Stąd rozpościera się wspaniały widok na krystalicznie czyste wody.

Desai Chia dom nad jeziorem02
Desai Chia

Dach budynku rozciąga się na sześć stóp od końca kuchni, tworząc rozległą, zadaszoną część wypoczynkową na świeżym powietrzu z widokiem na jezioro i kominkiem. Zaprojektowano go tak, aby odzwierciedlał pofałdowany krajobraz.

Desai Chia dom nad jeziorem03
Desai Chia

Cały dom zbudowano z materiałów odzyskanych na miejscu. Do obłożenia zewnętrznego użyto umierających jesionów. Tradycyjna japońska technika zwana shou sugi ban, polega na przypalaniu i czernieniu drewna. Użyto jej do obróbki drewna, dzięki czemu zyskało ono odporność zarówno na warunki atmosferyczne, jak i na owady.

Desai Chia dom nad jeziorem04
Desai Chia

Dom nad jeziorem także we wnętrzu wypełnia głównie drewno, od niestandardowych szafek po ściany i sufity. Jednak to, co najpiękniejsze, można podziwiać przez liczne, ogromne przeszklenia.

Andersson Wise dom nad jeziorem01
Andersson Wise

Dom na jeziorze Austin | Andersson-Wise Architects

Amerykańskie studio Andersson-Wise ukończyło dwukondygnacyjną przystań w Austin. Otwory na górnym poziomie, pozwalają mieszkańcom na bezpośrednie nurkowanie z wyższego poziomu.

Andersson Wise dom nad jeziorem02
Andersson Wise

Dom nad jeziorem wypływa ze stromego zbocza i rozciąga się nad jeziorem Austin w Teksasie. W dolnej części prostokątnego budynku znajduje się przystań i miejsce na łódki, a na piętrze mieści się umeblowany salon i grill. Konstrukcja służy jako miejsce do przechowywania, ale też jako przestrzeń do relaksu. Miejsce to, położone na końcu drogi do nikąd, sprawia też, że mieszkańcy wywierają minimalny wpływ na otoczenie.

Andersson Wise dom nad jeziorem03
Andersson Wise

Fragmenty budynku pokryte są ciemnym drewnem. Na fasadach północnej i wschodniej zainstalowano otwierające się ekrany. Specjalne otwory pozwalają mieszkańcom nurkować bezpośrednio w jeziorze z podwyższonego salonu, a także wpuszczać świeże powietrze.

Andersson Wise dom nad jeziorem04
Andersson Wise

Bryzy z jeziora wchodzą i wychodzą przez ekrany, pozwalając przestrzeniom mieszkalnym oddychać wraz z doliną rzeki. Wiatr i woda łączą się, zapewniając naturalne chłodzenie całej konstrukcji.

Mu dom nad jeziorem01
Mu Architecture

Czarny dom nad jeziorem | Mu Architecture

Dom nad jeziorem zintegrowany ze pochyłym terenem w południowym Quebecu, z widokiem na zaciszną zatokę i prywatną przystań. Smukły budynek składa się z dwukondygnacyjnej prostokątnej bryły wbudowanej w trawiaste zbocze. Aby zapobiec osuwaniu się ziemi, zastosowano tu mury oporowe. Jednak dzięki tej specyficznej charakterystyce otoczenia, z obu pięter można wyjść wprost do ogrodu.

Mu dom nad jeziorem02
Mu Architecture

Mu Architecture zaprojektował dom jako współczesną reinterpretację domku z lat 60. XX wieku

Z ulicy dach dosłownie staje się piątą fasadą. Dyskretne i fascynujące podejście sprawia wrażenie zanurzenia się w ziemi, między wiszącym ogrodem, a domem” – powiedzieli współzałożyciele studia Charles Côté i Jean-Sébastien Herr.

Mu dom nad jeziorem03
Mu Architecture

Najdłuższa elewacja wyłożona jest oknami wychodzącymi na polodowcowe jezioro Memphremagog. Sięga ono najbardziej na północ wysuniętej części Vermontu. Duże szklane ściany i boczne drzwi są zaprojektowane jako główne wejście i znajdują się obok kamiennego dziedzińca. Za drzwiami budynku znajduje się korytarz serwisowy, który łączy garaż z głównym częścią domu. Zapewnia on także dostęp do szeregu pokoi, w tym łazienki, pralni, strefy ćwiczeń z dużymi szklanymi ścianami i sauny. Spiżarnia łączy się z kuchnią przez sekretne drzwi. Otwarta kuchnia i salon zajmują środkową część górnego piętra, z dużym białym stołem jadalnym ustawionym pośrodku.

Mu dom nad jeziorem04
Mu Architecture

Minimalistyczna paleta kolorów – białych ścian, jasnych dębowych podłóg oraz szarych i czarnych akcentów, zdobi dom. Wielopoziomowy drewniany taras z tyłu ma duży ośmioosobowy stół jadalny, który zapewnia więcej miejsca do zabawy. Ogród porastają niskie, płożące krzewy i kwiaty, a kamienne stopnie prowadzą do jeziora i przystani.

Mu dom nad jeziorem05
Mu Architecture
Mecanoo dom_nad_jeziorem01
Mecanoo

Szklany dom nad jeziorem | Mecano

Ściany okien otaczają wszystkie strony Szklanej Willi w Jeziorze, trzypiętrowym domu zbudowanym przez holenderskie studio Mecanoo w angielskiej wsi Cotswolds. Dom częściowo nachodzi na wodę jeziora, nawet jego piwnica jest zanurzona pod powierzchnią wody. To niezwykłe usytuowanie pomogło projektantom stworzyć poczucie „życia na wodzie na zewnątrz”.

Mecanoo dom_nad_jeziorem02
Mecanoo

Główną zasadą projektu było stworzenie domu, który łączy przejrzystość z zrównoważonym rozwojem. Tworzy w ten sposób silną relację między willą a krajobrazem. Wnętrza zaprojektowano tak, aby wszędzie rozpościerały się nieprzerwane widoki na otaczającą przyrodę, zapewniając jednocześnie schronienie i intymność”.

Aby zapewnić widok na przyrodę z każdego miejsca w domu, wnętrze jest w dużej mierze otwarte. Tam, gdzie potrzebne były ścianki działowe, pełnią one podwójną funkcję. Na przykład duży kominek to jednocześnie i szafka do przechowywania na parterze.

Mecanoo dom_nad_jeziorem05
Mecanoo

Ogród wewnątrz domu

Dzięki oszklonej powierzchni zewnętrznej pomieszczenia mieszkalne i sypialnie na wyższych piętrach korzystają z co najmniej dwóch dużych okien. Łączy je centralne atrium, które prowadzi do ogrodu na dachu i częściowo zanurzonej podłogi piwnicy. Ten zatopiony poziom, położony tuż poniżej linii wodnej, zawiera jacuzzi, pokój gier i kino domowe.

Klatka schodowa łączy wszystkie pokoje w jedną przestrzeń wewnętrzną. Centralne atrium wpuszcza mnóstwo światła dziennego do zatopionej piwnicy i łączy wnętrze z tarasem na dachu”

Do wnętrz wybrano spłaszczoną paletę, aby nie zdominowały widoków. Obejmuje ona blady marmur, ciemne drewniane podłogi oraz proste metalowe poręcze i balustrady. Kolor podłogi rozciąga się na zewnątrz domu, pokrywając krawędzie pokładu otaczającego budynek. Wylewa się także na most łączący go z krajobrazem. Most biegnie bezpośrednio do głównej drogi, przez działkę porośniętą roślinnością i wysokimi drzewami. W ten sposób mieszkańcu mogą się cieszyć ciszą i prywatnością.

Mecanoo dom_nad_jeziorem04
Mecanoo

Szklana willa w jeziorze została zaprojektowana tak, aby funkcjonować w sposób zrównoważony. Ma niskie zużycie energii i wykorzystuje różnorodne zielone technologie. Nawet atrium pomaga zmniejszyć zależność domu od sztucznego oświetlenia, ponieważ zalewa wnętrze dużą ilością światła dziennego aż do zatopionej piwnicy.

Design Haus Liberty dom_nad_jeziorem01
Design Haus Liberty

Kręte tarasy domu nad Lago Maggiore | Design Haus Liberty

Dom nad jeziorem we Włoszech to szereg przestrzeni życiowych połączonych zaokrąglonymi tarasami, które wyglądają jak płatki kwiatu. Willa Mosca Bianca to letni dom emerytowanej pary, która poszukiwała miejsca, gdzie będzie gościć członków rodziny.

Design Haus Liberty dom_nad_jeziorem02
Design Haus Liberty

Falisty obwód domu i wystające tarasy zaprojektowano z myślą o relaksie i zajęciach na świeżym powietrzu, takich jak ogrodnictwo, czytanie, pływanie czy wspólne posiłki.

Tarasy zostały organicznie narysowane prawie jak skrzydła wychodzące z domu. Każdy płatek stanowi okazję do stworzenia platformy dla hobby właściciela, takich jak joga, jedzenie, grill lub jacuzzi.”

Design Haus Liberty dom_nad_jeziorem03
Design Haus Liberty

Witryna nad jeziorem podyktowała wiele aspektów projektu, w tym konieczność podniesienia domu trzy metry nad linię wodną. Jednak zamiast podnosić konstrukcję na palach lub budować masywną ścianę oporową, architekci wykorzystali szereg tarasów. W ten sposób powstało wrażenie, że budynek łączy się z krajobrazem i stopniowo schodzi do wody.

Design Haus Liberty dom_nad_jeziorem04
Design Haus Liberty

Organiczne obłości

Sercem budynku jest okrągły ogród z 70-letnim drzewkiem bonsai. Ta przestrzeń na świeżym powietrzu pozwala na dostęp naturalnego światła i wentylacji do centralnych pomieszczeń. Zapewnia też dodatkowy widok na naturę. Przestrzenie mieszkalne przepływają wokół centralnego ogrodu, a główny salon znajduje się w jednej z wysuniętych w kierunku wody brył.

Design Haus Liberty dom_nad_jeziorem05
Design Haus Liberty

Kręte schody z podwieszonymi stopniami prowadzą na pierwsze piętro mieszczące główną sypialnię i trzy sypialnie dla gości. Okna w części sypialnej i mieszkalnej sięgają od ziemi do sufitu, zapewniający tym samym wspaniałe widoki na okolicę. Dostęp do tarasów cześciowo osłoniętych bambusowym przepierzeniem, zapewniają przesuwne drzwi w przeszkleniach.

Design Haus Liberty dom_nad_jeziorem06
Design Haus Liberty

Tekstura naturalnego kamienia

Wnętrza zostały urządzone w neutralnej palecie, aby zminimalizować wszelkie oderwanie od scenerii. naturalny ton kamienia użytego we wnętrzach, nadaje teksturę minimalistycznej estetyce.

W domu panuje chłód, jakby przez zasłony do wewnątrz dostawała się miękka, delikatna bryza. Naprawdę czujesz się otoczony krajobrazem, przyrodą i zielenią, a zwłaszcza widokiem, który otwiera się podczas przemieszczania się po przestrzeni – arch. Dara Huang

Design Haus Liberty dom_nad_jeziorem07
Design Haus Liberty

Willę Mosca Bianca zaprojektowano z myślą o zrównoważonym rozwoju. Dach zawiera nawisy, które ocieniają elewację południową. Dodatkowo wyłożony jest żwirem, który umożliwia spływ wody i zapewnia izolację. Wodę deszczową gromadzi do użytku w ogrodach, a panele słoneczne umieszczono na dachu pobliskiego domu ogrodowego.

Hamish & Lyons dom_nad_jeziorem01
Hamish & Lyons

Dom nad jeziorem, po którym można przejść | Hamish & Lyons

Studio architektoniczne Hamish & Lyons ukończyło niedawno projekt o nazwie Stepping Stone House. W rzeczywistości to etap rozbudowy dworu w Berkshire w Anglii, wzniesionego na palach nad jeziorem. W miejsce trzech nieużywanych i podatnych na podtopienia budynków gospodarczych, stanął dom dla rodziny z pięciorgiem dzieci. Ze względu na ich zdrowie, powstała tu kojąca przestrzeń wypełniona dziennym światłem. Naturalne materiały pozwalają mieszkańcom zanurzać się w naturze.

Hamish & Lyons dom_nad_jeziorem02
Hamish & Lyons

Mniejsza konstrukcja mieści samodzielny pensjonat z kuchnią i przestrzenią mieszkalną, korytarzem gospodarczym, łazienką i łóżkiem schowanym pod spadzistym sufitem. Stepping Stone House wznosi się nad jeziorem na stalowych filarach. To one chronią przed powodzią i umożliwiają pływanie pod samym domem. Większy z dwóch budynków zapewnia rodzinie nową przestrzeń życiową. Łączy się ona z parterem istniejącego domu za pomocą szklanego, strukturalnego mostu.

Hamish & Lyons dom_nad_jeziorem03
Hamish & Lyons

Minimalną, stalową konstrukcję zaprojektowano, aby sprawiała wrażenie budynku unoszącego się nad wodą. Światło odbijające się od wody odsłania poddasze budynku, gdzie czarne stalowe żebra są podświetlone na białym, falistym pokładzie podłogi.

Hamish & Lyons dom_nad_jeziorem04
Hamish & Lyons

Światło, naturalne materiały i przyroda

Obie konstrukcje zwieńczone są spadzistymi dachami z przesadnymi okapami, które osłaniają wnętrza przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Zapewniają też osłonięcie chodnika łączącego z  częścią mieszkalną. Wierzchołki filarów nośnych rozchodzą się i tworzą miejsce na świetliki, które ciągną się na całą długość obu budynków. Dzięki nim wewnątrz można cieszyć się także widokiem nieba. Podbitki obite są drewnem twardym, które wprowadza do wnętrz kolejny naturalny element, a dachy zwieńczone są gontem miedzianym.

Miedź pozwoliła na wykonanie detalu na zamówienie, aby nadać kształtowi dachu ostrość

Hamish & Lyons dom_nad_jeziorem05
Hamish & Lyons

Szklane ściany otaczające dom nad jeziorem, zawierają przesuwne sekcje, dzięki czemu można otworzyć wnętrza na świeże powietrze. Pozostałe powierzchnie są pokryte cegłą, w ten sposób nawiązując do istniejącego budynku. Architekci Hamish & Lyons pracowali także nad ukształtowaniem krajobrazu. Kompozycja obejmuje jezioro do pływania i okrągłą trasę prowadzącą z parkingu, przez ogród paproci drzewnych, w kierunku wody.

Hamish & Lyons dom_nad_jeziorem06
Hamish & Lyons
Collective Project dom_nad_jeziorem01
Collective Project

Dom nad jeziorem z granitowych pudełek | Collective Project

Ułożone w jedna na drugiej skrzynie na skalistym zboczu z widokiem na jezioro Durgam Cheruvu leży w Hyderabad, na południu Indii.  Dom nad jeziorem nazwano po prosu Lakehouse, ma dwie wyraźne strony granitowej i drewnianej fasady. Od strony ulicy prosta, z zaledwie kilkoma oknami, od strony jeziora otwarta, dzięki przeszkleniom ukrytych w głębokich, drewnianych osłonach.

Collective Project dom_nad_jeziorem02
Collective Project

Z drogi budynek wydaje się solidny i ciężki, ukrywając panoramiczny widok z bujnym krajobrazem, który jest obcy gorącemu i suchemu klimatowi miasta, powiedział Collective Project.

Ucieczka z miasta

Pomimo bliskości Hyderabadu, dom został zaprojektowany jako ucieczka od miasta i maksymalnie wykorzystuje otoczenie. Zamiast wyczyścić i wyrównać działkę, architekci pozostawili naturalny teren jako cechę projektu. Konstrukcja z lekkiej stali nieznacznie unosi dom nad jeziorem ponad skaliste miejsce.

Collective Project dom_nad_jeziorem03
Collective Project

Cienkie płyty granitowe, wraz z granitowymi żebrami, okryły dom tworząc subtelną grę cieni na elewacjach. Mimo wyrazistego, modularnego wyglądu z zewnątrz, wnętrze łączy oddzielne pola konstrukcji. Jednak główna sypialnia znajduje się we własnej kostce z widokiem na jezioro i wychodzi na taras na dachu. Wąski otwór między dwoma piętrami tworzy przyjemne oświetlenie do salonu poniżej. Schody z salonu prowadzą do otwartej przestrzeni na tarasie, gdzie wspaniały widok można doceniać z małej wanny z hydromasażem.

Collective Project dom_nad_jeziorem04
Collective Project
Montreal03
Montreal

Kamienny dom nad jeziorem w Montrealu

Ta przepiękna willa, z zapierającym dech w piersiach widokiem na jezioro, idealnie wpasowuje się w otoczenie. Zewnętrzna, przeszklona fasada ma pozwala cieszyć się pełnym pięknem przyrody nawet w wewnątrz. Wybór materiałów ma na celu stworzenie absolutnej harmonii między willą a otoczeniem. Na zewnątrz dominuje kamień, aluminium i drewno zapewniając, że ten kawałek nowoczesnej architektury utrzymuje bezpośrednie połączenie z krajobrazem.

Montreal02
Montreal

Meble zostały również starannie wybrane, aby wzmocnić połączenie między pomieszczeniami wewnętrznymi i zewnętrznymi. Znalazło się tu wiele produktów z kolekcji Bonaldo. Włoska marka pomogła przestrzeni osiągnąć właściwą równowagę pod względem mebli. Wprowadziła ciepło do przestrzeni charakteryzującej się przede wszystkim chłodnymi tonami użytych materiałów budowlanych. Przytulny i elegancki charakter kuchni nadaje kuchni kolekcja krzeseł i taboretów Filly w kolorach żółto-białym, a także stół AX z drewnianym blatem. W salonie znalazły się sofy Lars z otulającymi, wysokimi oparciami. Z kolei pufy Hollywood idealnie pasują do innych mebli w hallu.

Montreal01
Montreal
Hsü Rudolphy dom_nad_jeziorem
Hsü Rudolphy

Dom nad jeziorem wśród drzew | Hsü Rudolphy

Trzy poziomy domu schodzą ze zbocza do jeziora Rapel, tworząc wiele tarasów i dostęp do wody. Slope House leży około dwie godziny drogi na południe od stolicy Chile – Santiago. Wygląda wprost jezioro Rapel, sztuczny zbiornik wodny.

Za projektem stoi studio prowadzone przez Iana Hsü i Gabriela Rudolphy, miało ono na celu zejście wzdłuż zbocza do brzegu. Jednak górna cześć pokrywa się z dolną konstrukcją, tworząc duże okno zwieńczone tarasem, skąd rozpościera się widok na okolicę.

Hsü Rudolphy dom_nad_jeziorem02
Hsü Rudolphy

Każdy poziom jest nieco krótszy niż poziom powyżej, zgodnie z obrysem terenu, dzięki czemu udało się uniknąć niepotrzebnych wykopów. Integracja domu w jego naturalnym otoczeniu była kluczową częścią projektu i priorytetem dla klientów.

Klienci są rodziną, która kocha przyrodę i architekturę. Wskazali aspekty, które uważają za istotne i które zinterpretowaliśmy w koncepcyjnej propozycji architektonicznej.  Zaufanie, jakie w nas pokładali, było fundamentalne dla osiągnięcia ostatecznego celu. Połączenie potrzeb klienta w złożonym terenie, z prostą ekspresją architektoniczną, dobrze zdefiniowaną i szanującą środowisko, bardzo im się spodobało”.

Hsü Rudolphy dom_nad_jeziorem05
Hsü Rudolphy

Drewniane okładziny i czarna, stalowa konstrukcja

Poziome drewniane okładziny wokół domu pokryte są ochronną powłoką, która przyciemnia ton, uzupełniając poczerniałą stalową konstrukcję okien i inne akcenty.

Drewno to sosna radiata, najczęściej używany i najbardziej ekonomiczny rodzaj drewna w Chile – powiedział Rudolphy.

Hsü Rudolphy dom_nad_jeziorem04
Hsü Rudolphy

Wewnątrz, jasne drewno wykłada ściany, sufity i podłogi równoważą czarne, stalowe ramy.

Chcieliśmy znaleźć proste rozwiązania, proste wykończenia, ale rozmieszczone wydajnie, aby osiągnąć optymalny rezultat dla użytkowników, przy niskim nakładzie konserwacji i wysokiej trwałości

Hsü Rudolphy dom_nad_jeziorem03
Hsü Rudolphy

Wiele poziomów, wiele funkcji

Ze względu na nachylenie terenu główny dostęp do domu jest z najwyższego poziomu, przez kładkę. Czarny metalowy kontur stanowi ramę frontowych drzwi, tworząc osłonięty obszar, który prowadzi do środka. Na najwyższym poziomie znajduje się otwarta kuchnia, salon i jadalnia, z których roztacza się najlepszy widok na jezioro. Dach pochyla się w kierunku krajobrazu, pokrywając przestrzeń na różnych wysokościach. Na najniższym końcu jest kuchnia, łazienka i pomieszczenia techniczne. Na drugim końcu, bliżej salonu, przesuwane szklane ściany otwierają się na taras ocieniony metalową konstrukcją kratową.

Hsü Rudolphy dom_nad_jeziorem07
Hsü Rudolphy

Piętro pośrednie zawiera trzy sypialnie domu; dwie z nich skierowane są na południe i mają wspólny korytarz oraz toaletę. Natomiast główny apartament zajmuje wschodni kraniec nieruchomości z widokiem na jezioro. Dzięki temu znajduje się tu duże okno wychodzące na wschodzące słońce. Na najniższym piętrze znajduje się kolejny salon, który podobnie jak część wspólna dwa piętra wyżej otwiera się na zewnętrzny taras. Przestrzeń na zewnątrz tutaj jest częściowo pokryta bryłą domu i kryje w sobie jacuzzi. Czego więcej można chcieć?

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close