Search

Lustro weneckie w australijskim buszu

KangarooValleyOuthouse_MBAetal_RobertWalsh_01

Kiedy architektkę Madeleine Blanchfield poproszono o zaprojektowanie zewnętrznej łazienki nieopodal ukrytego w buszu domku letniskowego, postanowiła nie ingerować w naturalny krajobraz. Łazienka oddalona od tradycyjnego drewnianego domku miała nawiązywać do jego lokalnej architektury. Jednak projektanci założyli, że klasyczną bryłę stworzy lustro weneckie.

lustro weneckie 02

Lustro weneckie – czary mary

Budyneczek zaplanowano postawić na bujnym zboczu wzgórza w dolinie Kangaroo, na południe od Sydney.

Chcieliśmy stworzyć coś, co pozwoliłoby maksymalnie wykorzystać niesamowitą lokalizację i ustronny charakter. Postanowiliśmy nie tworzyć repliki domku, ani wprowadzić architektonicznego szaleństwa, które zakłóciłoby spokój krajobrazu”.

lustro weneckie 03

A zatem powstała struktura, którą tworzy lustro weneckie, zrealizowana w formie zwartego sześcianu. Kostka lekko unosi się nad ziemią i wtapia się w otaczającą roślinność, a raczej wygląda jakby była przez nią wchłaniana. Dzięki optycznemu złudzeniu goście domku letniego odnoszą wrażenie, że łazienka znika w zboczu wzgórza.

KangarooValleyOuthouse_MBAetal_RobertWalsh_03

Wewnątrz niewidzialnej kabiny

Od środka wrażenia są nie mniej magiczne i wciągające. Lustro weneckie, z którego wykonano wszystkie ściany, oferuje jednocześnie kalejdoskopowy widok zieleni na zewnątrz i wieloaspektowe odbicia małej przestrzeni wewnętrznej. Schemat wnętrza jest minimalistyczny, z wewnętrzną ramą z poczernionej stali. Ta ważna cecha nadaje także ścianom efekt pryzmatu. Ważny, kontrastowy akcent odnajdujemy już w samym wyposażeniu, czyli w zaokrąglonych liniach lśniąco białych wanny, toalety i umywalki. Dostępny z każdego miejsca, wspaniały widok rozprzestrzeniający się w promieniu 360 stopni zapiera dech w piersiach. Można go cały czas podziwiać, nie będąc widzianym z zewnątrz.

KangarooValleyOuthouse_MBAetal_RobertWalsh_04

Blanchfield i jej zespół dosłownie nie mieli zbyt wiele miejsca do popisu, jednak zadbali o nienaganne zaprojektowanie i wykonanie detali budynku łazienkowego. Jakakolwiek pomyłka natychmiast zostałaby wyolbrzymiona, co wpłynęłoby tragicznie na estetykę i koncepcję tego projektu. Dodatkowo formę także perfekcyjnie dopasowano do funkcji. Dlatego też obok niezwykłej urody, struktura zapewnia też idealną wydajność. Lustro weneckie to materiał o wysokich parametrach termicznych. Szczelina między podłogą a podłożem zapewnia dodatkową wentylację i pomaga uniknąć przegrzania. Lustrzane budynki pomocnicze to nowy trend, ale ten projekt stanowi idealne połączenie cichego sanktuarium i wysublimowanej scenerii.

KangarooValleyOuthouse_MBAetal_RobertWalsh_09

 

Zobacz także:

https://pointofdesign.pl/design/time-trend-lazienki-w-sezonie-2020/

https://pointofdesign.pl/architektura/kubizm-bialej-wiezy-letni-dom-architekta/

https://pointofdesign.pl/design/agape-tworzy-przestrzen-imm-w-kolonii/

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close