Przebudowa galerii Pecci Centre według Maurice Nio

Kwiecień 1 | Architektura, Design, Sztuka

Muzeum sztuki współczesnej Luigi Pecci Centre for Contemporary Art, w Prato, we Włoszech zostało powiększone o dodatkową powierzchnię wystawienniczą. Dobudowana część to futurystyczna, półokrągła konstrukcja, projektu rotterdamskich architektów ze studia NIO Architecten. Za wybudowanie najnowszej części odpowiedzialna była z kolei firma Italo Gamberini.

Luigi Pecci Centre for Contemporary Art to jedyna włoska galeria sztuki, w której podziwiać można tylko i wyłącznie współczesną twórczość. Znajdują się tutaj dzieła takich wybitnych artystów jak Anish Kapoor, Sol LeWitt oraz Mario Merz.

Galeria powstała w 1988 roku, z inicjatywy przedsiębiorcy Enrico Pecciego, który następnie oddał ją w prezencie miastu Prato, w imię pamięci swojego syna Luigiego. Muzeum znajduje się w dzielnicy miasta, znanej z produkcji tkanin.  Nowe skrzydło budynku ciekawie łączy się ze starą częścią i nadaje pobliskiej zabudowie odrobinę świeżości.

Pecci Centre- receptor kreatywności

Z dachu muzeum pnie się ku niebu surrealistyczna stalowa rzeźba przypominająca kształtem antenę. Pojawiła się tam nie bez przyczyny- Maurice Nio nazwał cały projekt „Sensing the Waves” (po polsku: poczuj fale), gdyż jego inicjatywą było przedstawienie budynku jako swoistego „receptora kreatywności”.

Pecci Centre zyskało nie tylko nową część, ale i nowy charakter, co bardzo pozytywnie wpływa na zwiedzających obiekt gości. Główne wejście zostało przesunięte w stronę ulicy, a na parterze otwarto księgarnię oraz restaurację. Na pierwszym piętrze, zaprojektowano także otwartą przestrzeń wystawienniczą, biegnącą po obwodzie koła.

Oprócz galerii, restauracji oraz księgarni, w nowo przebudowanym obiekcie znajdziemy także archiwum, bibliotekę, amfiteatr, kino, a także scenę. Miejsce to, na pewno spotka się z entuzjazmem nowego pokolenia miłośników sztuki.

Zobacz także:

Nowoczesne centrum kultury w Chicago

Thread- centrum kultury w Senegalu

Pin It

Zobacz także

« »