Stradella - projekt SOATA w Kalifornii

Stradella – kalifornijski modernizm

Listopad 29 | Architektura, Premium

Malowniczy cypel Bel Air w Los Angeles, poza swoją naturalną urodą, zachwyca architekturą prywatnych rezydencji. Niektóre z nich, choć niemłode, zachowują swój urok, inne rodzą się w duchu XXI wieku, ale są i takie, jak Stradella – zrewitalizowane by połączyć ducha modernizmu lat 70.tych ze współczesnością.

Hiszpańskie inspiracje

Oryginalny plan rezydencji został tak opracowany by zapewnić maksymalną prywatność jej mieszkańcom. Obok intymnej atmosfery domu celem było także uchwycenie panoramicznych widoków ciągnących się od Century City, przez góry na wschodzie, aż po ocean na południowym krańcu. Pierwotny styl rezydencji silnie nawiązywał do hiszpańskiego stylu architekonicznego, co stanowiło bazę dla architektów firmy SOATA do podjęcia dalszych kroków rewitalizacyjnych przy zachowaniu pierwowzoru.

Geomatria i czystość form

Szkielet konstrukcji oparty na zgeometryzowanych bryłach sprzyjał decyzjom modernizacyjnym, z których gros koncentrowała się wokół spektakularnych otwartych przestrzeni wpuszczających do wnętrz piękne światło zachodniego wybrzeża i soczystą zieleń zewnętrza.

Koncepcja integracji zewnętrznych atrybutów otoczenia z bryłą budynku stanowi typowe dla SOATA podejście architektoniczne. Holistyczny wymiar planowania projektu obejmuje, obok samej konstrukcji, przestrzeń, fasadę, krajobraz, światło, konfigurację okien i sposobu kreowania cienia we wnętrzach aż po interior design.

Umiejętność łączenia przeciwieństw

Atrakcyjne pionowe panele drewniane stanowią nie tylko element dekoracyjny, ale przede wszystkim sygnalizują punkt centralny domu, w którym znajduje się wejście. Wraz ze zgeometryzowaną, modernistyczną bryłą budynku tworzą rodzaj rzeźbiarskiej kompozycji. Masywne przypory nawiązują do otaczających zboczy górskich, a wertykalne ekrany szklane zapraszają wzrok do eleganckich, stonowanych wnętrz.

Od samego wejścia do lobby, uwagę przykuwa asymetryczny pasaż odwzorowujący jakby panoramę śródmieścia majaczącą w oddali, ujętą w ramy wysokich ścian imponującego pomieszczenia. Ten celowy zabieg łączenia lekkich i ciężkich form wzmacnia doznania estetyczne i buduje rodzaj napięcia pomiędzy naturalnymi widokami a miejskimi światłami widocznymi z daleka.

Ten ukłon w stronę utopijnego kalifornijskiego modernizmu obejmuje esencję stylu życia Kalifornii, z jasnymi, świeżymi i otwartymi przestrzeniami wypełnionymi jasnym światłem, łączącymi różnorakie funkcje domu dostosowane do nowoczesnego stylu życia domowników, z naciskiem na dolce vita.

Z poszanowaniem tradycji modernizmu

Wiele pierwotnych konstrukcji hiszpańskiego pierwowzoru zostało zastąpiąnych wysokimi przeszkleniami z przesuwanymi ścianami w celu maksymalizacji elastycznego planowania przestrzeni. Łazienki i sypialnie zostały zintegrowane z wewnętrznymi tarasami domu by czerpać atmosferę rozgwieżdżonego nieba.

Frontowy taras integruje basen z wnętrzem strefy dziennej domu, płynnie przechodzodząc drewnianymi panelami od strefy wewnętrznej do ogrodu.

Symbole Pierre’a Koeniga

Linearny baldachim podkreśla rozmiar tarasu, tworząc jednocześnie naturalne przedłużenie zintegrowanych ze sobą salonów i stref relaksu. W ten sposób architekci uzyskali płynność przenikania różnych funkcji domu, jak chociażby jadalni i zewnętrznej strefy lounge. 40. metrowy baldachim o superlekkiej konstrukcji jest rodzajem reminiscencji Stahl House amerykańskiego architekta-modernisty Pierre’a Koeniga. Jego Case Study Houses w latach pięćdziesiątych stały się symbolem rozwoju przedmieść amerykańskich a na przestrzeni lat posłużyły jako wartościowa inspiracja dla wielu architektów na całym świecie. Baldachim jest symboliczną ramą okalającą błękit nieba i liście palm tworzących wewnętrzny obraz, za każdym razem inny, acz równie plastyczny. Ten nowo dodany element remodelingu budynku definiuje wcześniej nieistniejące funkcje domu – sale gimnastyczną, spa, piwnicę i pomieszczenia do przechowywania – wszystkie zlokalizowane na poziomie piwnicy tuż pod lekkim tarasem.

W stylu Minotti Casa

Klarowność przestrzeni i ich “czystość” wzmocniona została paletą ciepłych barw balansujących wokół naturalnych tonacji. Te stanowią kolejny kontrast dla wyrazistych linearnych form konstrukcyjnych charakteryzujących architecture budynku. Eleganckie plastry francuskiego wapienia I białe plastry ścian okalają anodyzowane aluminiowe ekrany w kolorze brązu i jasnoszare ramy okien.

Z uwagą dobrane oświetlenie wzmacnia wrażenia architektoniczne i stanowi bezpośrednie nawiązanie do form mebli. Mimo otwartych przestrzeni, stonowane światło zapewnia poczucie intymności wspólnie z eleganckimi elemantami wyposażenia wnętrz kreując strefy komfortu i relaksu. Całościowa koncepcja wyposażenia i aranżacji wnętrz została powierzona w ręce Minotti Los Angeles, co niejako dodatkowo wzmocniło dystyngowany character rezydencji.

Naturalny design

Niemożność włączenia do projektu tylnego ogrodu zaważyła na krytycznym charakterze krajobrazu w całościowym odbiorze obiektu. To właśnie naturalny design otoczenia łagodzi współczesne formy bryły, czyniąc je integralną cząstką tego miejsca. Palmy stanowią symbole kalifornijskiego lifestyle’u dlatego ich obecność w tej rezydencji stała się obowiązkowa.

Transformacja niemal 50.letniego domu, pod okiem Marka Bullivanta i Toma Burbidge’a z firmy SOATA, odbyła się z poszanowaniem tradycji kalifornijskiego modernizmu, jak również pozwoliła wnieść świeży powiew współczesnej estetyki i nowoczesnych rozwiązań projektowych.

Zdjęcia: Adam Letch

Zobacz także:

Spektakularna architektura – VILLA MQ

 

Pin It

Zobacz także

« »