Search

Kloof 145 | Kapsztad, Afryka Południowa

Kloof 145 Cape Town, South Africa

Kloof 145 Cape Town, South Africa

Kloof Road

Kloof Road wije się wzdłuż zachodnich zboczy Lion’s Head, miejsce to znajduje się w osłoniętym od wiatru przedmieściu Clifton. Lata przed wprowadzeniem jakiegokolwiek rozwoju, stok ten prawdopodobnie pokrywały rdzenne lasy i lokalna roślinność zwana fynobos. Dziś jednak obszar ten jest zabudowany i oferuje mieszkańcom spektakularne widoki. Widać stąd bowiem piaszczyste plaże, odsłonięte głazy i góry Dwunastu Apostołów na południu oraz zachody słońca nad Oceanem Atlantyckim.

SAOTA | Południowa Afryka
SAOTA | Południowa Afryka

Wzgórze

Pierwszym aspektem projektu, który wymagał rozwiązania, był stromy stok. Aby pomieścić strukturę niezbędna była ingerencja, z założenia minimalna. Dom został więc pomyślany jako układ rozłożonych bloków, które wznoszą się wzdłuż zbocza góry. Dzięki temu górne, prywatne poziomy stają się odpowiednio osłonięte przed widocznością i hałasem z poziomu ulicy.

Cape Town, South Africa
SAOTA | Południowa Afryka

„Koncepcyjne podejście do projektu polegało na przywróceniu jakości naturalnego krajobrazu”

mówi architekt Phillippe Fouché z południowoafrykańskiej pracowni SAOTA, która kieruje projektem. Dolna część budynku, niezależne mieszkanie, sprawia wrażenie „ciężkiego kamiennego cokołu”. Gabionowe ściany zewnętrzne wyłaniają się ze zbocza góry, natomiast wnętrze niczym kokon z ciemnobrązowego dębu i betonowe żaluzje odbijają jej warstwy. Dodatkowo wieńczy je przestrzeń przejściowa, zielony taras i obszar braai, wtapiający się w okoliczną roślinność. Wszystkie poziomy domu łączą rzeźbione drewniane schody. Są one niczym złożona wstęga, która odpowiednio do narracji projektowej wnętrza wraz z wysokością stopniowo się rozjaśnia.

Cape Town, South Africa
SAOTA | Południowa Afryka

Przyroda

Na tarasie wznosi się skrzynia z pionowych listew, pozwalając drzewom i krzewom kwitnącym poniżej wyrosnąć na tym poziomie. W niej także zainstalowano ekrany, które można otwierać lub zamykać, aby dostosować ilość naturalnego światła filtrowanego do wnętrza, „jakbyś siedział w cieniu dużego drzewa ”. Konstrukcję wykonano z wytrzymałego, a jednocześnie lekkiego aluminium, którego wykończenie naśladuje różne odcienie kory. Jest to trwałe rozwiązanie dla kapryśnej aury Kapsztadu.

Kloof 145 Cape Town, South Africa
SAOTA | Południowa Afryka

„Ponad to strefa mieszkalna Kloof 145 podąża za zboczem góry, co zwiększa prywatność i buforuje akustykę. Jednocześnie tworzy wrażenie, że człowiek będąc na tej platformie, łączy się otaczającymi go widokami. Przestrzeń przedłużono wizualnie poprzez wprowadzenie dziedzińca w kierunku zbocza góry. W ten sposób poprawiono wentylację, oświetlenie i ponownie pojawiła się możliwość sadzenia roślin”.

SAOTA | Południowa Afryka
SAOTA | Południowa Afryka

Betonowy strop tego poziomu, zasłonięty surowymi deskami, opowiada o surowej fakturze. Ten nacisk na naturalne materiały można również zaobserwować w drewnianych podłogach i pokrytym drewnem aneksem w tej przestrzeni. Aneks stanowi również podstawę prywatnego gabinetu na antresoli, do którego można dostać się przez most rozciągający się na całej długości pokoju.

Kloof 145 Cape Town, South Africa
SAOTA | Południowa Afryka

Przestrzeń

Najwyższy poziom, główna sypialnia, znajduje się nad wierzchołkami drzew i znowu materiały – biały marmur, blade drewno – i świetliki wyrażają uczucie powietrza i otwartości, podczas gdy składane szklane ściany witają pełnię przestrzennego widoku.

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close