Search

Z widokiem na Pacyfik

A’tolan House projektu studia Create + Think w Taiwanie

A’tolan House to dom zlokalizowany na wschodnim wybrzeżu Tajwanu, z widokiem na Ocean Pacyficzny. Studio Create + Think zdołało integralnie wprowadzić go do otoczenia i stworzyć dom łączący w sobie organiczne materiały oraz esencję nowoczesnego domownictwa.

Projekt opierał się na wykorzystaniu lokalnych tradycji wznoszenia architektury. Skały wydobyte podczas wykopów fundamentów, służą stworzeniu kolejnych poziomów oraz ścian, poprzez nawarstwianie (odniesienie do tarasów ryżowych pól uprawnych). Samo słowo A’tolan w tradycyjnym, tajwańskim dialekcie oznacza „dom ze skały”.

Każda z trzech kondygnacji budynku odzwierciedla geometrię wybrzeża oraz stopniowo opada w stronę morza. Najwyżej usytuowane są wejście oraz podjazd, najniżej taras, trawnik oraz basen, a pomiędzy nimi, znajdują się przestrzenie mieszkalne. Rozległy taras może służyć również jako przejście.

W projekcie osiągnięte zostało optymalne nasycenie różnicy między zewnętrzem a wnętrzem. Naturalne krajobrazy morza widoczne są z tarasu, głównej jadalni oraz wielofunkcyjnego tarasu.

 

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close