Search

Pearl Valley | swobodny luksus posiadłości Fairways

Fairways

Dom przy polu golfowym Pearl Valley

Młoda rodzina chcąc odpocząć od życia w wielkim mieście wybrała na nowy dom prywatną posiadłość golfową w Pearl Valley.
Miejsce na obrzeżach Paarl – 30 minut jazdy od Kapsztadu – zapewnia małżonkom i ich dzieciom rozległe otoczenie oraz styl życia, który stale im o tym przypomina.

Pearl Valley
Fairways | ARRCC

Wnętrze domu uosabia swobodny luksus, dzięki starannemu projektowi architekta wnętrz Jona Case z ARRCC. „Subtelne szczegóły i jakość wykończeń odzwierciedlają uwodzicielskie otoczenie”, mówi dyrektor ARRCC Mark Rielly, który również nadzorował proces aranżacji domu. Z kolei architekt bazujący w Gauteng – Gardiol Bergenthuin – nadał mu także charakter sensoryczny. Właśnie tą naturalną jakość wybrał zespół ARRCC na główny motyw, począwszy od foyer.

Pearl Valley
Fairways | ARRCC

Bliskość natury

W wejściu kamienne wodospady otaczają most, a kaskadowo spływająca woda zaprasza do środka. Elementy natury są widoczne w całym projekcie, często jako zogniskowany akcent. Motyw życia blisko natury podkreśla jego unikalne otoczenie, z okalającym ogrodem i refleksyjnym stawem na dziedzińcu. Ten podstawowy temat wnętrz przenika do formalnego salonu i jadalni. Otwartą przestrzeń wypełniają stoliki kawowe Kutu Slim, specjalnie zaprojektowane sofy, natomiast to ogień gra rolę pierwszoplanową. Kominek opalany drewnem dominuje dwukondygnacyjny pokój dzienny, wypełniając całą jego wysokość, aż po sufit. Stos drewnianych bali oraz wysoko umieszczone świetliki nadają jednak wnętrzu domowej atmosfery. W przeciwieństwie do kolosa, w jadalni liniowy płomień gazowy jawi się jak zgrabny rys współczesności. Jego płomienie tańczą w odbiciu stali nierdzewnej na ścianie i odbijają się od szklanego żyrandola. Ten z kolei zawisł nad stołem z litego dębu otoczonego przez skórzane krzesła Phillips marki Minotti.

Pearl Valley
Fairways | ARRCC

Analogie otoczenia

Szklane przesuwne drzwi wzmacniają wrażenie ciągłego przebywania na zewnątrz. Ta idea jest wyraźnie widoczna w salonie telewizyjnym, przestrzeni grillowej czy też w nieformalnej jadalni, skąd rozpościera się widok na pole golfowe Pearl Valley. Sufit z drewnianych listew tworzy wizualny wizualny łącznik dla sąsiadujących przestrzeni, będąc jednocześnie oprawę werandy. Oświetlenie projektu Porky Hefera, wiszące gniazda tkacza, to figlarny ukłon w stronę pracowitych miejscowych ptaków. Z kolei abstrakcyjne dzieło Andrzeja Urbańskiego odwołuje się do lokalnej roślinności – fynobosów, rosnących wokół pola golfowego.

Fairways
Fairways | ARRCC

Boma Africa

„Wnętrze łagodnie wypływana na frontowy taras i ogromny basen zapewniając mieszkańcom elegancki szyk, którego szukali na zewnątrz i w środku” mówi Mark

Dwie duże sofy w kształcie litery L, okrągły ośmiomiejscowy stół w jadalni i stół jadalniany w ogrodzie z ławami. Dzięki tym elementom wnętrze może bez problemu stać się tłem każdego stylowego przyjęcia. Patrząc na dziedziniec i staw, kuchnia będąca centrum lewego skrzydła działa jako punkt przerwania między obszarem formalnym i prywatnym. Surowy betonowy sufit to tło dla elementów organicznych domu, pozwala kuchni ubiegać się o własną tożsamość. Prowadzi bowiem do unoszących się schodów z płyt kwarcowych Caesarstone na najwyższe piętro. Skromne sylwetki stołków barowych Frame marki OKHA ze skóry i stali zajmują chyba najlepsze miejsce w domu, przed wyspą kuchenną.

Po przeciwnej stronie dziedzińca, w prawym skrzydle domu, za ścieżką wiodącą przez staw, znajduje się mały kosmos społeczny – przestrzeń rozrywkowa i bar. Miejsce to, do zamkniętego paleniska na jednym końcu i widoku na rozległy basen z drugiej strony, wywołuje pojęcie całkowitego odosobnienia.

Fairways
Fairways | ARRCC

„Jako wielcy fani safari właściciele chcieli odtworzyć wrażenia z luksusowych obozów w buszu”

Nieformalny bar zaprojektowano jako taras z drewna, który kontynuuje wzór estetyczny także w listwach ma ścianie. Dzięki świetnemu ustawieniu ekranu telewizora, domownicy bardzo chętnie oglądają seriale z basenu spa.

„Przyjemności zmysłowe przenoszą się na górę, z detalami tekstur we wszystkich czterech sypialniach”

Przytłumione oświetlenie

Na piętrze oświetlenie podkreśla charakter i odgrywa integralną rolę, wzmacniając nastrój prywatności. Krawędzie
wgłębień i przegród lśnią przytłumionym blaskiem, pozwalając doceniać naturalne wykończenia. Z kolei drewniane okładziny ścienne w łazienkach to następny element naturalnych wykończeń, gdzie drewno, fakturowane skóry i pościel z surowego lnu wspólnie czczą etos nieformalnych spotkań i bezkompromisowego wyrafinowania.

Fairways
Fairways | ARRCC

 

 

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close