Henri Cleinge projektuje biura w Montrealu

Grudzień 1 | Interior, TEMAT DNIA

 

W kanadyjskim Montrealu przeprowadzoną renowację i technologiczną transformację byłego budynku banku. Obiektowi nadano nową funkcją – stał się siedzibą technicznego startupu oraz kawiarni.

Wpisywanie nowej formy

Projekt stworzony został przez architekta Henri Cleinge. Przestrzeni, na którą składają się marmurowe posadzki, unikatowe detale wykonane z brązu, czy malowane posadzki, nadane zostało drugie życie. W historycznym wnętrzu powstała przede wszystkim nowa siedziba Crew Collective. Jednak to nie wszystko. Niektóre z przestrzeni biurowych, zlokalizowanych w kawiarni można wynajmować – na tydzień, czy miesiąc, w celu realizowania krótkich indywidualnych projektów. Architekt skupił się na stworzeniu dynamiki we wnętrzach, w których przenikając się stali pracownicy jak i tymczasowi. Dzięki kawiarni, jest to również miejsce otwarte po godzinach, do którego przyjemnie przyjść na kawę po pracy.

Projektowanie biura

Henri Cleinge przyznaje, że inwestor postawił mu nie lada wyzwanie. Musiał zastanowić się nad sposobem określenia relacji pomiędzy kwestiami i ograniczeniami konstrukcyjnymi budynku oraz zróżnicowanymi programami funkcjonalnymi.

Z założenia, sale konferencyjne będą ogólnie dostępne – wystarczy je zarezerwować. Estetyka nowych form wpisuje się w złote i brązowe elementy sufitu w historycznym budynku pochodzącym z 1962 roku. W miejsce, w którym kiedyś znajdowała się stereotypowa siedziba banku, wpisana została nowa wielofunkcyjna kompozycja.

 

Zobacz także:

Das Bier – w designerskim wydaniu

 

Office de lux

Pin It

Zobacz także

« »