Search

Felix Meritis – kolorowe wnętrza w Amsterdamie

Felix Meritis-Shaffyzaal-i29-01

Studio projektowe i29 nawiązało do bogatej przeszłości budynku Felix Meritis w Amsterdamie w ramach remontu jego wnętrz. W rezultacie we wnętrzach pojawiły się intensywne plamy koloru.

FELIX-rest-007

Budynek znajduje się nad kanałem Keizersgracht w stolicy Holandii i został zbudowany w 1788 roku. Dzisiaj to miejsce wydarzeń kulturalnych, ale już pierwotnie służył jako baza dla społeczności lokalnej. Celebrowali oni ideały Oświecenia – ruchu intelektualnego i filozoficznego, który zdominował Europę między XVII i XIX wiekiem. Przestrzeń dedykowaną naukowcom, artystom, przedsiębiorcom i myślicielom podzielono na pięć różnych działów. Poświęcono je muzyce, handlowi, literaturze, fizyce oraz rysunkowi.

Felix Meritis-Entree-i29-02

Z biegiem czasu budynek stał się siedzibą jednej z wiodących amsterdamskich firm poligraficznych. Później przejął rolę centrali Komunistycznej Partii Holandii. W latach 60. natomiast stał się teatrem Shaffy, popularnym miejscem spotkań miłośników muzyki awangardowej.

Felix Meritis-Entree-i29-07

Historia i tradycja Felix Meritis

Ta bogata historia stała się kluczowym punktem inspiracji dla i29, której zadaniem było całkowite przebudowanie wnętrz budynku Felix Meritis. Pracowni zależało na tym, aby każda przestrzeń zawierała ślady przeszłości, ale także uzyskała „kolorowy charakter”. W ten sposób projektanci postanowili nawiązać do pierwotnego podziału przestrzeni dedykowanej różnych dziedzinom nauki i sztuki.

FelixMeritis-Trappenhuis-i29-01

To już kolejne spotkanie studia z Felix Meritis. W 2014 roku i29 zaprojektowało dla tego miejsca również sklep pop-up, w którym znalazły się lustrzane ściany i cokoły wystawowe.

Największym wyzwaniem było przeniesienie tego zabytkowego budynku do „teraz”. Nie tylko pod względem technologii, instalacji i obiektów akustycznych, ale także pod względem wyglądu i doświadczenia”

W recepcji na ścianie zainstalowano obicie z tkaniny w kolorze zielonym, które przedstawia antyczną akwafortę znalezioną w budynku. Wokół rozsiano pufy w kolorze szmaragdu.

FELIX-rest-003

Powierzchnie pokryte tekstyliami pojawiają się ponownie w restauracji, gdzie na ściany znajdziemy fragmenty błękitno-różowe nawiązania do „typowego nieba nad Holandią”.

FelixMeritis-Shaffyzaal-i29-02

Natomiast we foyer budynku, pod wysoką kopułą, trafiamy na intensywną mieszankę ścian z niebieskim efektem ombre i granatowych puf w kształcie prostopadłościanu. Natomiast na piętrze postawiono na wiśniowo-czerwone siedziska i stoliki z polerowanej stali. Ta kompozycja także ma odzwierciedlać przeszłość budynku jako punktu zapalnego dla niezwykłej, awangardowej muzyki.

FelixMeritis-Shaffyzaal-i29-06

Kolejna przestrzeń, która w przyszłości posłuży najróżniejszym celom, od eventów po nagrania telewizyjne, emanuje ciepłem i jasnością. Zastosowano tu przytulne drewno i siedziska w energetyzujących odcieniach słońca. Wnętrze wypełnia naturalne światło i projektanci postanowili w pełni wykorzystać ten walor. Tutaj, pod sufitem zawieszono białe panele akustyczne. Mają przywodzić na myśl luźne zwoje papieru, subtelnie nawiązując do czasów, gdy w Felix Meritis pracowała drukarnia.

FelixMeritis-Huslylounge-i29-04

Felix Meritis ma swoje krzesło

Powierzchnie w okazałej sali koncertowej pomalowano na bardziej stonowane odcienie, które pasują do oryginalnej kolorystyki pomieszczenia. Wokół planu znajduje się seria akustycznych szafek ściennych, które można otwierać i zamykać w celu pochłaniania lub przekierowywania dźwięku. Przestrzeń wypełniają czarne krzesła, które zaprojektowano we współpracy z holenderską marką meblową Lensvelt, specjalnie na potrzeby tego projektu. Model krzesła, który został nazwany Felix, można ustawiać jeden na drugim, a dzięki lekkiej ramie je łatwo przenosić i wykorzystywać w innych przestrzeniach budynku.

FelixMeritis-Zuilenzaal-i29-01

Poddasze zostało w dużej mierze nietknięte, ale wyposażone w prawie niewidoczne systemy oświetleniowe i nagłaśniające. To one umożliwią prowadzenie tu w przyszłości spotkań i wydarzeń.

FelixMeritis-Koepelzaal-i29-01

Pracownia i29 ma siedzibę w holenderskiej gminie Ouder-Amstel, a kierują nią Jeroen Dellensen i Jaspar Jansen.

© Ewout Huibers

Przeczytaj także:

willa-peppertree-w-sydney-podroz-w-czasie

retrofuturyzm-nowe-spojrzenie-na-renowacje

hotel-bristol-i-raffles-europejski-podroz-w-czasie

 

 

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close