Search

Leśna rezydencja zatopiona w krajobrazie Meksyku

leśna rezydencja santana manuel cervantes estudio_05

Położony w Valle de Bravo w Meksyku dom „Santana” autorstwa Manuel Cervantes Estudio to zaciszna leśna rezydencja zbudowana z lokalnych. naturalnych materiałów. Oparty na odsłoniętej drewnianej konstrukcji, budynek ze skośnym dachem, łączy kamień z szorstkim tynkiem i gołą cegłą.

leśna rezydencja santana manuel cervantes estudio_12

Nieruchomość o powierzchni 500 metrów kwadratowych teoretyczni zajmuje jedną kondygnację, jednak przestrzenie wewnątrz różnią się poziomami. Wszystko dlatego, aby schodkowe podłogi podążały za łagodnym nachyleniem krajobrazu.

leśna rezydencja santana manuel cervantes estudio_03

Z zewnątrz wytrzymałe kamienne bloki tworzą ściany zwrócone w stronę drogi dojazdowej. W ten sposób leśna rezydencja nabiera szorstkiej, wielobarwnej tekstury.

leśna rezydencja santana manuel cervantes estudio_06

Budynek ustawiono starannie na działce, aby harmonijnie wtopić go w otaczający go las. Zespół Manuela Cervantesa od początku starał się w pełni wykorzystać charakter nieruchomości i otwarte przestrzenie.

leśna rezydencja santana manuel cervantes estudio_07

W związku z tym, jedno z istniejących drzew postanowiono zmienić w serce dziedzińca wejściowego. Tak naprawdę architekci stworzyli środowisko życia, które stymuluje mieszkańców do bliższego obcowania z naturą i ze sobą nawzajem.

leśna rezydencja santana manuel cervantes estudio_012

Od samego początku projekt starał się w pełni wykorzystać proporcje nieruchomości i otwarte przestrzenie”.

leśna rezydencja santana manuel cervantes estudio_04

Drewno, szkło i kamień

Dom opiera się na konstrukcji z lokalnie frezowanego drewna, w rzeczywistości mamy więc do czynienia z serią powtarzanych ram. Masywne kolumny i belki otaczają każdą przestrzeń życiową. Kamienne płyty pokrywają podłogę w całym budynku, a także posłużyły do budowy kominka i magazynu drewna w głównej przestrzeni mieszkalnej.

leśna rezydencja santana manuel cervantes estudio_10

Wewnątrz kamienne ściany nadal tworzą przegrody między pomieszczeniami. Ale prawie każda inna widoczna ściana jest przeszklona, ​​tworząc widoki między pokojami, a także rozległe lasy poza nimi.

leśna rezydencja santana manuel cervantes estudio_02

Część mieszkalna znajduje się po północno-wschodniej stronie budynku i posiada szklane ściany ze wszystkich czterech stron. Salon zajmuje jedną stronę przestrzeni, podczas gdy kuchnia i jadalnia zajmują drugą. Ta sama przestrzeń prowadzi na zewnętrzny taras.

leśna rezydencja santana manuel cervantes estudio_11

Tutaj basen i jacuzzi z rzucającymi refleksy powierzchniami wody pomagają połączyć wnętrze z naturą. To połączenie wzmacniają również duże ramy okienne, które zapewniają niezakłócony widok na las.

leśna rezydencja santana manuel cervantes estudio_01

Różne pokoje łączą korytarze, które zapewniają przyjemnie kontrastowe efekty dzięki oświetleniu, teksturom, światłocieniom i krajobrazom. Wnętrze zdobią meble wykonane na miejscu, przy użyciu kamiennych wykończeń i tego samego drewna, z którego została wykonana konstrukcja. Dzięki krajobrazowi umieszczonemu w centrum projektu oraz integracji regionalnych materiałów i roślin, leśna rezydencja „Santana” tworzy głęboką więź z kontekstem.

leśna rezydencja santana manuel cervantes estudio_09

 

Zobacz także:

niezwykle-domy-oliwne-ukryte-wsrod-wzgorz-majorki

projekt-domu-osadzonego-w-lesie-haus-koeris

aslak-haanshuus-ukryta-w-lesie-willa-bamble

 

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close