Search

Mieszkanie w XIX-wiecznym budynku szkoły

budynku szkoły @Tim Solar 01

Coffey Architects, na czele z założycielem, przeprojektowali byłą klasę w mieszkanie w XIX-wiecznym budynku szkoły w Clerkenwell. Bardzo wydajny, zwarty plan, wyposażony w elementy przesuwne, przypomina sprytną formą Hidden House. To uhonorowany nagrodą RIBA dom, którym wcześniej zajmował się Coffey, a co ciekawe, znajduje się w tej samej okolicy.

budynku szkoły @Tim Solar 05

Szkoła w Clerkenwell

Zbudowany w 1892 roku budynek szkoły mieści się w przyjemnym otoczeniu drzew i ogrodów pośród chronionego obszary Clerkenwell. W 2000 roku przekształcono go na mieszkania oraz lokale komercyjne. W efekcie mieszkanie, o którym mowa, zajmuje miejsce jednej ze starych klas, gdzie wysokość sufitu osiąga aż 4 metrów. Wnętrze zachowuje więc mnóstwo oryginalnego charakteru, a dzięki wykonanym pracom odkryto jeszcze więcej pierwotnych elementów. Ujawnione detale architektury historycznego budynku dodatkowo podkreśla rzeźbiarska i prosta stolarka.

budynku szkoły @Tim Solar 02

Podzielona na dwie kondygnacje przestrzeń klasy była ciemna i klaustrofobiczna. Architekt zdecydował otworzyć ją, wprowadzając potrzebne światło. Usunięto więc wszystko, co zasłaniało oryginalna architekturę. Skrócono także antresolę, do której schody przesunięto na bok planu. Dzięki tym zabiegom część dzienna mieszkania zyskała podwójną wysokość i nowe możliwości.

budynkuszkoły @Tim Solar 04

Wnętrze budynku szkoły

Projekt jest efektem ponownego planowania, przeprojektowywania i przeliczania. Ze względu na ograniczoną powierzchnię zdecydowano schować małą kuchnię pod antresolą. Wykorzystano tu ogromna ilość drewna dębu europejskiego, bo aż 30.000 indywidualnie przyciętych i ułożonych elementów. W rezultacie lekka, prążkowana stolarka pokrywa ściany i kryje schludne schowki. Drewnem wyłożono także podłogi, sufit na antresoli, a na specjalne zamówienia powstały biurko oraz kredens. Całość jest wyrazem prawdziwego mistrzostwa, ponieważ wszystkie elementy zostały ręcznie wycięte na miejscu i starannie ułożone. Efekt końcowy tworzy teksturowane, a jednocześnie gładkie i wytrzymałe wykończenie. Przypomina on parkiet pokazany na archiwalnych fotografiach szkoły.

budynkuszkoły @Tim Solar 03

Oryginalne gzymsy i zielone szkliwione cegły budynku szkoły odkryto na nowo i odrestaurowano. Z kolei minimalistyczny klimat uzupełniają, przywołujące na myśl japońskie ekrany, duże, przesuwne drzwi oraz wyłożone lnem okiennice. Skromne i przytulne, sosnowe schody prowadzą do antresoli, gdzie w części prywatnej mieszkańcy mają niewielki gabinet oraz sypialnię.

Zdjęcia @Tim Solar, Coffey Architects

 

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close