Search

Still Room czyli schronienie dla umysłu

still-room-antwerp-studio-corkinho 01

Multidyscyplinarna praktyka Studio Corkinho zakończyło prace nad Still Room, klasztorną przestrzenią wewnątrz XIX-wiecznego budynku w Antwerpii. To niezwykłe miejsce powstało jako miejsce, do którego ludzie mogą uciec, by spokojnie kontemplować.

Still Room, skąpo wykończony łóżkiem i biurkiem, wyłonił się z fascynacji Studio Corkinho ciszą. Projektanci odwołali się także to kwestii jak można ją ćwiczyć, aby nadać przestrzeni architektonicznej większe poczucie znaczenia.

still-room-antwerp-studio-corkinho 02
Zdjęcia: Piet-Albert Goethals

Nasza filozofia dla Still Room polega na projektowaniu przestrzeni, które łączą ludzi z wyższym celem. Szczególnie w czasach, gdy czas, odległość i nasza uwaga stają się coraz bardziej skompresowane. Atmosfera w tym pokoju natomiast przenosi nas z powrotem do naszego ludzkiego stanu” – wyjaśniło studio, której przewodzą Cédric Etienne i Klas Dalquist.

still-room-antwerp-studio-corkinho 07

Medytacyjny Still Room

Pokój znajduje się wewnątrz 11-metrowej wieży Noorderpershuis, dawnej elektrowni w pobliżu portu w Antwerpii. Wzniesiono ją już w 1878 roku. Ponieważ Noorderpershuis to zabytek objęty ochroną, studio musiało stworzyć wyjątkowo spokojne otoczenie bez dokonywania większych zmian w ceglanej strukturze budynku. Etienne zasięgnął po inspirację do swoich podróży do Japonii. Właśnie tam często odwiedzał buddyjskie klasztory, aby praktykować cichą medytację. Odwiedzał także tradycyjne herbaciarnie i karczmy, zwane inaczej ryokanami, by „badać pustkę w tradycyjnej japońskiej architekturze”. Nawiązał również do minimalistycznych kaplic zaprojektowanych przez Dom Hansa van der Laana, holenderskiego mnicha i architekta benedyktynów.

still-room-antwerp-studio-corkinho 03

Dlatego w Still Room znajduje się tylko kilka woluminów drewnianych konstrukcji, które pokryto specjalnym tynkiem korkowo-wapiennym. Etienne powiedział, że on i zespół Studio Corkinho pracowali „jak alchemicy” przez sześć miesięcy, aby znaleźć odpowiednie wykończenie powierzchni.

Chciałem zrozumieć wpływ naturalnego światła na wybrane tekstury i zobaczyć, jak światło z różnych okresów i pór roku będzie oddziaływać z przestrzenią” – wyjaśnia Etienne.

still-room-antwerp-studio-corkinho 04

Jeden z tomów obramuje wejście do Still Room, natomiast drugi mieści nisko położone łóżko. Podstawę łóżka wykonano z bloków spalonego korka. Zdaniem studia ten materiał sprzyja odczuwaniu ciepła w pomieszczeniu. Podłogę wyłożono sizalem pomalowanym na podobnie ciemny odcień brązu. W projekt zaangażowano także rzemieślnika zajmującego się produkcją z lnu. To on pomalował kredą zasłony pokoju, nadając im ten sam ciężki, matowy wygląd, które charakteryzują zasłony w starych krużgankach.

still-room-antwerp-studio-corkinho 05

Wyciszenie dla każdego

Biurko umieszczono pod dużym łukowym oknem wychodzącym na Still Room. Towarzyszy mu kilka brązowych skórzanych krzeseł i ozdoby z korka z własnej kolekcji designu Studio Corkinho. Poniżej umieszczono zbiór książek o cichej medytacji i architekturze sakralnej. Studio Corkinho zaprasza do korzystania ze Still Room nie tylko osoby prywatne. Przestrzeń przeznaczono również na warsztaty jogi, ceremonie parzenia herbaty w stylu japońskim oraz jako gabinet dla studentów architektury Uniwersytetu w Antwerpii.

still-room-antwerp-studio-corkinho 06

Niezależnie od tego, czy wykorzystywany jako gabinet, przestrzeń kontemplacyjna, czy też jako miejsce do cieszenia się chwilą bez ingerencji, Still Room umożliwia 'schronienie’ dla współczesnego człowieka, aby zakotwiczyć swoją uwagę w obecnym czasie i przestrzeni” – podsumował studio.

Zobacz także:

https://pointofdesign.pl/wnetrza/komnaty-medytacyjne-office-of-things/

https://pointofdesign.pl/temat-dnia/niezwykle-domy-oliwne-ukryte-wsrod-wzgorz-majorki/

https://pointofdesign.pl/architektura/helsinki-swiatynia-ciszy-i-spokoju/

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close