Search

Tel Aviv | wysokość i przestrzeń w mieszkaniu

Tel Aviv Irene Goldberg, Rotem Segev, Pitsou Kedem 01

Tel Aviv: projekt tego eleganckiego dwupoziomowego mieszkania został opracowany przez uznaną firmę architektoniczną Pitsou Kedem. Główną ideą było stworzenie wizualnego połączenia między piętrami w nowym budynku. Apartament zajął 15 i 16 kondygnację, a architekci postawili na wzmocnienie relacji pionowych podczas przekształcania przestrzeni. Dzięki usunięciu części podłogi z wyższego piętra stworzono tu potężny przekrój i obszerną strefę centralną. Tel Aviv jest pełen wysmakowanych realizacji tego biura architektonicznego. Jednak w tym przypadku wnętrza uzupełniono także świetnym włoskim designem.

Tel_Aviv Irene Goldberg, Rotem Segev, Pitsou Kedem 02

Zabawa prostymi liniami

Mieszkanie zaprojektowano wokół wysokiej przestrzeni wspólnej, która jest jednocześnie łącznikiem i głównym krajobrazem wnętrza. Dla większej wytrzymałości konstrukcji, ściany pokryto drewnianymi panelami pomalowanymi specjalną betonową farbą. Ogromne okno pozwala światłu przenikać głęboko do środka. W ten sposób powstaje efekt dynamiki i ruchu na przeciwległej powierzchni. Łączy także dwie kondygnacje. Oś pionową oraz wysokość podkreślono także sztucznym oświetleniem, gdy na zewnątrz zapada zmrok.

Tel_Aviv Irene Goldberg, Rotem Segev, Pitsou Kedem 06

Wyrafinowane wykończenia

Wybrane materiały i farby są w większości monochromatyczne i surowe i obejmują poczerniały metal, stal nierdzewną, beton, parkiet dębowy i białe tło. Obszerny salon z oknami osłoniętymi miękkimi zasłonami, umeblowano sofami oraz fotelami Flexform. Kompozycja centralna składa się z kanap Soft Dream oraz foteli Paul, pokrytymi miękką skórą nubukową.

Tel Aviv Irene Goldberg, Rotem Segev, Pitsou Kedem 04

Wiszący pomost

Wąska, metalowa kładka rozciąga się w poprzek przestrzeni na drugim piętrze, wzdłuż biblioteki z dziełami sztuki i książkami. Jej minimalizm odpowiada charakterowi całego wnętrza oraz współgra z prowadzącymi do niej, zawieszonymi w powietrzu niczym półki, wyrafinowanymi schodami. Da wzmocnienia wertykalnego wrażenia kładka łączy się bezpośrednio z sufitem za pomocą szpaleru linek ze stali nierdzewnej. Nie wprowadzono tu żadnego poprzecznego elementu na pierwszym planie.

Tel Aviv Irene Goldberg, Rotem Segev, Pitsou Kedem 05

Serce domu

Architektowi udało się stworzyć wrażenie ciągłości przestrzennej wychodzącej od tego centralnego punktu. Wszystkie pomieszczenia satelitarne zostały albo ukryte, albo jemu podporządkowane. W projekcie widać grę perspektywą, wysokościami i liniami wertykalnymi oraz horyzontalnymi. W ten sposób powstają kontrasty wzmacniające wrażenia użytkowników. Wokół przestrzeni centralnej zlokalizowano najważniejsze funkcje mieszkania. Tak więc kuchnia, jadalnia oraz główna sypialnia znalazły się wokół tego serca domu.

 

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close