Salvatori nawiązał współpracę Food for Soul, organizacją non-profit założoną przez szefa kuchni Massimo Botturę i Larę Gilmore. Do projektu dołączył także Piero Lissoni, który od wielu lat tworzy dla Salvatori nowe obiekty. W efekcie powstała seria stołów, które rzucają światło na zrównoważony rozwój i zerowe marnotrawstwo. Projekt zatytułowany Design for Soul czerpie inspirację z zasad przyświecających inicjatywie Food for Soul. Najważniejsze w niej są gościnność, pomysłowość i siła piękna i rola designu w celebrowaniu tradycji, techniki i zasobów naturalnych. Współpraca Salvatori wesprze Food for Soul w jej misji polegającej na poprawie zdrowia społecznego i środowiskowego społeczności na całym świecie poprzez promowanie bardziej sprawiedliwego podejścia do żywności.
Zakochałem się w projekcie, który rozpoczął Massimo Bottura, wykorzystującym wyrzucone jedzenie, z którego gotuje dla potrzebujących, i chciałem pomóc (…) Pomyśleliśmy o podarowaniu stołów, na których jedzono by te wspaniałe posiłki. Poprosiliśmy Piero Lissoniego o wymyślenie projektu, który, podobnie jak Bottura wykorzysta odpady, w tym przypadku kamień” – opowiada Gabriele, prezes Salvatori
Design for Soul
Składające się z marmurowej płyty z odzysku i wsparte prostą, solidną ramą, stoły odzwierciedlają zrównoważone i społecznie odpowiedzialne zasady. Takie, które stoją za projektami Refettorio, czyli kuchni społeczności Food for Soul. To w nich serwuje się pożywne posiłki wykorzystując żywność, która w przeciwnym razie zostałaby wyrzucona. Oprócz użycia rzadkiego, zabytkowego kamienia, który został odrzucony, zamiast wydobywania nowego materiału, modułowe nogi stołowe są w stanie wytrzymać różne ciężary, a ich konstrukcja oznacza, że produkcja i montaż są wydajne.
W 2015 roku znany na całym świecie szef kuchni Massimo Bottura i jego żona Lara Gilmore rozpoczęli misję otwarcia pierwszego Refettorio Ambrosiano w Mediolanie podczas World Expo. Od tego czasu Food for Soul otworzył 7 projektów na całym świecie. Po Mediolanie było Rio de Janeiro, Modena, Bolonia, Londyn, Paryż, Neapol i wkrótce Merida. Food for Soul’s Refettorios to miejsca, w których gesty gościnności i godności oferuje się każdemu poprzez pożywne piękne posiłki. Powstają tu za sprawą odzyskanej nadwyżki jedzenia, szkoleń zawodowych i programów kulturalnych.
Wszyscy musimy być odważni i otwarci, aby dostrzec ukryty potencjał w każdym miejscu. Posiniaczony owoc lub warzywo ma wiele do powiedzenia, wystarczy odpowiednio je wykorzystać. Właśnie to robią Salvatori i Lissoni w serii Design for Soul, wykorzystując odrzucony cenny materiał, aby stworzyć unikalny projekt, który jest również zrównoważony. Wszyscy musimy się zjednoczyć i zmienić naszą perspektywę, jeśli chcemy dokonać zmian. Coś odzyskanego to coś zdobytego” – Massimo Bottura
Wcielając etos stojący za Food for Soul, seria stołów zaprojektowana przez Piero Lissoniego symbolizuje zarówno zrównoważone wysiłki w zakresie odzyskiwania zmarnowanego jedzenia, jak i, w prostej ramowej formie, wspólny wysiłek, który napędza różnorodne i międzynarodowe działania Food for Soul. Jednocześnie to organiczne rozszerzenie projektu Lost Stones autorstwa Lissoniego, który projektant uruchomił z Salvatori w zeszłym roku. Design for Soul wykorzystuje odrzucony kamień naturalny i marmur z nieużywanych kamieniołomów. Dzięki temu ponownie ożywia materiał już raz wydobyty.

Drugie życie kamienia
W wielu przypadkach to ten sam kamień, który znamy z projektów historycznych. Na przykład w kolorze terakoty jak na katedrze Notre Dame w Paryżu. Można natknąć się na zielony marmur wybrany przez Miesa van der Rohe dla pawilonu w Barcelonie. Trafiamy także na czarny kamień znany z Bazyliki Świętego Piotra w Watykanie.
W stołach Design for Soul, zanim blat trafi na wszechstronną, modułową bazę, płyty na blat należy odpowiednio przyciąć, wyczyścić i wypolerować. Lissoni zaprojektował także specjalną wersję okrągłego stołu z obrotową płytą pośrodku. Podobnie jak w przypadku projektu Lost Stones, stół wykorzystuje japońską sztukę Kintsugi, zwykle używaną do naprawy zepsutej ceramiki. Łączy fragmenty kamienia ze złotym szwem – celebrując, a nie ukrywając, jego wyjątkową historię.
Projekt stołów opiera się na tej samej zasadzie przeciwdziałania marnotrawstwu, która stoi za inicjatywą Food for Soul Massimo Bottury. Blaty powstają dzięki łączeniu fragmentów porzuconego marmuru i kamienia naturalnego. Te pięknie zniszczone przez naturę elementy przekształcamy w coś doskonałego. W ten sam sposób odzyskuje się i wykorzystuje resztki jedzenia do tworzenia pysznych potraw (…)” – Piero Lissoni
3% zysku z każdego stołu Design for Soul Salvatori przekazuje na rzecz Food for Soul. Każdy wkład wesprze misję Food for Soul. W ten sposób buduje się kulturę wartości i umożliwia rozwój zdrowych, sprawiedliwych systemów żywnościowych i spójnych społeczności.
Zobacz także: