Search

Design for Soul – Bottura, Lissoni & Salvatori

Design-for-soul-01

Salvatori nawiązał współpracę Food for Soul, organizacją non-profit założoną przez szefa kuchni Massimo Botturę i Larę Gilmore. Do projektu dołączył także Piero Lissoni, który od wielu lat tworzy dla Salvatori nowe obiekty. W efekcie powstała seria stołów, które rzucają światło na zrównoważony rozwój i zerowe marnotrawstwo. Projekt zatytułowany Design for Soul czerpie inspirację z zasad przyświecających inicjatywie Food for Soul. Najważniejsze w niej są gościnność, pomysłowość i siła piękna i rola designu w celebrowaniu tradycji, techniki i zasobów naturalnych. Współpraca Salvatori wesprze Food for Soul w jej misji polegającej na poprawie zdrowia społecznego i środowiskowego społeczności na całym świecie poprzez promowanie bardziej sprawiedliwego podejścia do żywności.

Salvatori_Extra_Food-For-Soul_2020-3

Zakochałem się w projekcie, który rozpoczął Massimo Bottura, wykorzystującym wyrzucone jedzenie, z którego gotuje dla potrzebujących, i chciałem pomóc (…) Pomyśleliśmy o podarowaniu stołów, na których jedzono by te wspaniałe posiłki. Poprosiliśmy Piero Lissoniego o wymyślenie projektu, który, podobnie jak Bottura wykorzysta odpady, w tym przypadku kamień” – opowiada Gabriele, prezes Salvatori

Design for Soul

Składające się z marmurowej płyty z odzysku i wsparte prostą, solidną ramą, stoły odzwierciedlają zrównoważone i społecznie odpowiedzialne zasady. Takie, które stoją za projektami Refettorio, czyli kuchni społeczności Food for Soul. To w nich serwuje się pożywne posiłki wykorzystując żywność, która w przeciwnym razie zostałaby wyrzucona. Oprócz użycia rzadkiego, zabytkowego kamienia, który został odrzucony, zamiast wydobywania nowego materiału, modułowe nogi stołowe są w stanie wytrzymać różne ciężary, a ich konstrukcja oznacza, że ​​produkcja i montaż są wydajne.

Immagine-Bottura-scaled

W 2015 roku znany na całym świecie szef kuchni Massimo Bottura i jego żona Lara Gilmore rozpoczęli misję otwarcia pierwszego Refettorio Ambrosiano w Mediolanie podczas World Expo. Od tego czasu Food for Soul otworzył 7 projektów na całym świecie. Po Mediolanie było Rio de Janeiro, Modena, Bolonia, Londyn, Paryż, Neapol i wkrótce Merida. Food for Soul’s Refettorios to miejsca, w których gesty gościnności i godności oferuje się każdemu poprzez pożywne piękne posiłki. Powstają tu za sprawą  odzyskanej nadwyżki jedzenia, szkoleń zawodowych i programów kulturalnych.

Wszyscy musimy być odważni i otwarci, aby dostrzec ukryty potencjał w każdym miejscu. Posiniaczony owoc lub warzywo ma wiele do powiedzenia, wystarczy odpowiednio je wykorzystać. Właśnie to robią Salvatori i Lissoni w serii Design for Soul, wykorzystując odrzucony cenny materiał, aby stworzyć unikalny projekt, który jest również zrównoważony. Wszyscy musimy się zjednoczyć i zmienić naszą perspektywę, jeśli chcemy dokonać zmian. Coś odzyskanego to coś zdobytego” – Massimo Bottura

Wcielając etos stojący za Food for Soul, seria stołów zaprojektowana przez Piero Lissoniego symbolizuje zarówno zrównoważone wysiłki w zakresie odzyskiwania zmarnowanego jedzenia, jak i, w prostej ramowej formie, wspólny wysiłek, który napędza różnorodne i międzynarodowe działania Food for Soul. Jednocześnie to organiczne rozszerzenie projektu Lost Stones autorstwa Lissoniego, który projektant uruchomił z Salvatori w zeszłym roku. Design for Soul wykorzystuje odrzucony kamień naturalny i marmur z nieużywanych kamieniołomów. Dzięki temu ponownie ożywia materiał już raz wydobyty.

Piero Lissoni Design for Soul
Piero Lissoni

Drugie życie kamienia

W wielu przypadkach to ten sam kamień, który znamy z projektów historycznych. Na przykład w kolorze terakoty jak na katedrze Notre Dame w Paryżu. Można natknąć się na zielony marmur wybrany przez Miesa van der Rohe dla pawilonu w Barcelonie. Trafiamy także na czarny kamień znany z Bazyliki Świętego Piotra w Watykanie.

W stołach Design for Soul, zanim blat trafi na wszechstronną, modułową bazę, płyty na blat należy odpowiednio przyciąć, wyczyścić i wypolerować. Lissoni zaprojektował także specjalną wersję okrągłego stołu z obrotową płytą pośrodku. Podobnie jak w przypadku projektu Lost Stones, stół wykorzystuje japońską sztukę Kintsugi, zwykle używaną do naprawy zepsutej ceramiki. Łączy fragmenty kamienia ze złotym szwem – celebrując, a nie ukrywając, jego wyjątkową historię.

still-life_design-for-soul-dining-table_circle_BC-lost-stones-1-scaled

Projekt stołów opiera się na tej samej zasadzie przeciwdziałania marnotrawstwu, która stoi za inicjatywą Food for Soul Massimo Bottury. Blaty powstają dzięki  łączeniu fragmentów porzuconego marmuru i kamienia naturalnego. Te pięknie zniszczone przez naturę elementy przekształcamy w coś doskonałego. W ten sam sposób odzyskuje się i wykorzystuje resztki jedzenia do tworzenia pysznych potraw (…)” – Piero Lissoni

3% zysku z każdego stołu Design for Soul Salvatori przekazuje na rzecz Food for Soul. Każdy wkład wesprze misję Food for Soul. W ten sposób buduje się kulturę wartości i umożliwia rozwój zdrowych, sprawiedliwych systemów żywnościowych i spójnych społeczności.

 

Zobacz także:

salvatori-2020-nowe-kolekcje-z-kamienia

salvatori-1-dzien-w-paryzu

to-wlasnie-milosc-do-kamienia-salvatori-w-piet-boon

Write a response

Dodaj komentarz

Close
© Copyrights by Point of Design
Close