Lisa firmy SCAB Design wybrana do umeblowania Café Jacques szefa kuchni Alaina Ducasse, w Muzeum Quai Branly w Paryżu.
Alain Ducasse to jeden z najsłynniejszych i najbardziej wyrafinowanych francuskich kucharzy. Potrafi na nowo odkryć sztukę kuchni dzięki perfekcyjnie wyważonym kreacjom między sztuką, składnikami i smakami. Tym razem wnosi swój styl do najnowszej Café Jacques w muzeum Quai Branly (atelier Jean Nouvel) w Paryżu.
Café Jacques to wyraźny hołd dla Jacquesa Chiraca, który bardzo chciał muzeum poświęconego sztuce i cywilizacji Afryki, Azji, Oceanii i obu Ameryk. Projektant wnętrz Aliénor Béchu – Agence Volume ABC wybrał linię Lisa autorstwa Marcello Ziliani’ego dla SCAB Design. Jest ona dowodem maksymalnej wszechstronności, natomiast personalizacja siedziska stała się jego dodatkową mocną stroną.
Niezwykle jasne otoczenie przypomina jasną szkatułkę ze złotymi i koniakowymi wykończeniami, które kontrastują z wyposażeniem. SCAB Design dostarczył krzesła i taborety do wnętrz, które dzięki obłościom pasują do miękkich kształtów i materiałów kawiarni. Dla Lisy wybrano strukturę z efektem mosiądzu i tkaninę w kolorze koniaku. Dzięki temu uzyskano elegancki efekt w połączeniu z marmurowymi stołami i sofami wzdłuż ścian.
Nowa Café Jacques była wspólnym dziełem. W efekcie każda ze stron wniosła do projektu swoją wrażliwość i pomysł na dbałość o szczegóły. SCAB Design reprezentował w tym ekskluzywnym miejscu krzesło Lisa w specjalnej odsłonie. W efekcie powstał produkt, który może towarzyszyć wrażeniom i emocjom dań wielkiego szefa kuchni. Jednocześnie Lisa jest integralną częścią paryskich wrażeń serwowanych przez Ducasse.
Duże okna łączą przestrzenie restauracji z ogrodem zaprojektowanym przez Gillesa Clementa. Złote refleksy siedzeń i stołów współgrają z drewnem podłóg tarasu, tworząc harmonijne połączenie natury, jedzenia i dobrego samopoczucia. Czeka nas zatem smaczna, prawdziwa przerwa na oddech z urzekającym widokiem na Wieżę Eiffla.