Search

Basen biznesowych spotkań w centrum Szanghaju

basen social-space-linehouse-shanghai-02
basen social-space-linehouse-shanghai-01

Studio projektowe Linehouse przekształciło basen w biurowcu w Szanghaju w dodatkowe miejsce do pracy. Użyli ciekawej palety barw i wykończeń składających się z niebieskiego winylu, brzoskwiniowej skóry i jasnego drewna.

Linehouse_Social-Space_014_lo

Oryginalnie basen stanowił część zaplecza fitness dla pracowników biurowych Jing’An Kerry Center. Ten wielofunkcyjny kompleks w dzielnicy Jing’An w Szanghaju zaprojektowała pracownia architektoniczna Kohn Pedersen Fox w 2013 roku.

basen social-space-linehouse-shanghai-03

Jednak ponieważ z basenu korzystano bardzo rzadko, lokalne studio Linehouse poproszono o przekształcenie przestrzeni w coś nieco bardziej praktycznego.

Linehouse_Social-Space_008_lo

Obecnie swoje miejsce znalazło tu kilka stref z siedziskami, gdzie pracownicy mogą pracować lub organizować nieformalne spotkania z klientami przez cały dzień. Rozwijające się firmy mogą także wykorzystywać całą salę na imprezy firmowe lub konferencje.

basen social-space-linehouse-shanghai-04

Dawny basen i nowe funkcjonalności

Basen wciąż stanowi centralny punkt w przestrzeni. Choć nie pozostała tu już ani kropla wody, nawiązano do niej kolorem. Całość wyłożono bowiem nakrapianym niebieskim winylem od specjalistów od podłóg Tarkett.

Linehouse_Social-Space_001_lo

To była świetna okazja, aby pobawić się poziomami, na które normalnie nie pozwala istniejąca przestrzeń wewnętrzna” – powiedział współzałożyciel Linehouse, Alex Mok.

basen social-space-linehouse-shanghai-05

Z boku basenu wbudowano schody, które pełnią jednocześnie podwójną funkcję siedziska, zwieńczonego poduszkami w odcieniu słodkiego różu. Z kolei z drugiej i od zewnętrznej strony basenu utworzono półokrągłą ławę z oparciem, obitą skórą w kolorze brzoskwiniowym.

Linehouse_Social-Space_005_lo

Studio postanowiło również zachować ogromny owalny świetlik, znajdujący się bezpośrednio nad basenem. Wokół świetlika umieszczono więc kuliste lampy wiszące i szereg jasnych drewnianych żeber. Niektóre z nich sięgają do ​​podłogi, tworząc z listewek ekrany.

basen social-space-linehouse-shanghai-06

Gdyby pracownicy musieli odebrać telefon, mogą uciec do jednej z prywatnych budek telefonicznych, które znajdują się na obrzeżach pomieszczenia. Wewnątrz kabiny wyłożono tapetą z nadrukiem liści firmy Calico.

Linehouse_Social-Space_013_lo

Przy kamiennym blacie Ceppo Nova zakotwiczyła mała kawiarenka. Przewidziano także formalną salę konferencyjną otoczona zakrzywioną taflą szkła. Czarna siatka na szkle ma naśladować formę niebieskiej boazerii, która pokrywa ściany pokoju. Z kolei szmaragdowozielone boazerie zdobią sale spotkań, które powstały w dawnych przebieralniach.

basen social-space-linehouse-shanghai-07

Zobacz także:

https://pointofdesign.pl/wnetrza/industrialny-styl-w-przestrzeni-biurowej/

https://pointofdesign.pl/wnetrza/najlepsze-wnetrze-biurowe-mikolajskastudio/

https://pointofdesign.pl/wnetrza/white-case-lpp-nowe-biuro-w-q22/

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close