Search

Sushi Club – smak Azji oczami Maurizio Lai

Maurizio-Lai_Sushi-Club_Castellanza_03

Maurizio Lai zaprojektował nowy Sushi Club proponując niespotykaną estetykę dla azjatyckiego smaku. W Cesano Maderno, w Mediolanie powstało więc scenograficzne tło, w którym można delektować się doznaniami kulinarnymi.

Maurizio Lai_Sushi Club_Cesano_phAndreaMartiradonna_05_LR

Wciągająca przestrzeń charakteryzuje się ciemnymi kolorami, liniami światła i teatralną atmosferą. Dodatkowo projekt oświetlenia podkreśla sprytne zastosowanie ceramiki. Wyraziste kanony kuchni azjatyckiej poddano badaniom.

Maurizio Lai_ Sushi Club_Cesano_phMatteoGuidetti_07_LR

Projekt obejmuje znaczną powierzchnię dwóch kondygnacji i charakteryzuje się dużą centralną instalacją świetlną. Towarzyszą jej lekkie geometrie, które tworzą efekt głębi i dynamizmu.

Maurizio Lai_ Sushi Club_Cesano_phAndreaMartiradonna_02_LR

Ceramika pełni kluczową rolę nie tylko pod względem kompozycji, ale także trwałości wykonania. Umiejętnie wykorzystano duże formaty z efektem drewna i betonu.

Maurizio Lai_ Sushi Club _Cesano_phMatteoGuidetti_01_LR

Projekt Sushi Club zdobył nagrodę podczas dziewiątej edycji „La Ceramica e il Progetto” w kategorii Commercial. Nagroda promuje włoskie stowarzyszenie branżowe Confindustria Ceramica. Wyróżnia w ten sposób projekty architektoniczne, które charakteryzują się oryginalnością i umiejętnością stosowania włoskich okładzin ceramicznych.

Maurizio Lai_ Sushi Club _Cesano_phMatteoGuidetti_04_LR

Sushi Club – nowa koncepcja restauracji

Projekt ma działać nie tylko jako doznanie, generator kształtów i nastrojów. To także narzędzie, które przyczynia się do stworzenia rozpoznawalnej marki. Sushi Club zrodził się ze spotkania młodego przedsiębiorcy spożywczego i utalentowanego Maurizio Lai. To on nadał nowy kształt zjawisku odnajdując odpowiednie miejsce i język.

Maurizio Lai_ Sushi Club _Cesano_phAndreaMartiradonna_19_LR

W północnych Włoszech to już piąta odsłona – konstelacja Sushi Club przekształciła koncepcję azjatyckich doświadczeń gastronomicznych. Wprowadziła natomiast zupełnie nowy kontekst estetyczny i formalny. To wzorcowy przypadek, jeśli mowa o tworzeniu wrażenia „luksusu dostępnego”.

Maurizio Lai_ Sushi Club _Cesano_phAndreaMartiradonna_20_LR

Osiągnięto to dzięki ekskluzywnej oryginalności zabudowanego otoczenia i jego atmosfery. Odważna propozycja zmieniła włoską panoramę kuchni azjatyckiej na obszarach podmiejskich. jednak nie tylko ponieważ zainicjowało to do dążenie do nowych, ekspresyjnych standardów w całym sektorze.

Maurizio Lai_ Sushi Club _Cesano_phAndreaMartiradonna_10_LR

Wnętrza Sushi Club w Cesano

Maurizio Lai wymyślił przestrzenie Sushi Club w Cesano Maderno jako prawdziwe tło scenograficzne. W związku z tym wybrał język kompozycyjny, który rozwija się w dialogu materiałów, w projektowaniu brył, w rozproszonym oświetleniu. Natomiast kulminację stanowi duża centralna instalacja oświetleniowa.

Maurizio Lai_ Sushi Club _Cesano_phAndreaMartiradonna_16_LR

Restauracja zajmuje powierzchnię około 1000 metrów kwadratowych, rozmieszczonych na dwóch poziomach. Wnętrza charakteryzują się ciągłością chromatyczną opierającą się na ciepłej i ciemnej tonacji. W kontraście do tego wykorzystano sceniczne oświetlenie. Na pionowych powierzchniach świetlne wstawki określają dokładną metrykę. Rozwijają się na instalacje sufitowe, a dodatkowo wzmacniają je lustra ścienne w głównym pomieszczeniu.

Maurizio Lai_Sushi Club_Cesano_phAndreaMartiradonna_08_LR

Dychotomia jasności i ciemności to rozwiązanie tworzące eleganckie, przyjazne i wyrafinowane środowiska. Na parterze elastyczna dystrybucja wyposażenia pozostawia miejsce na różne kompozycje. Z kolei na piętrze duże panoramiczne okna tworzą jeszcze bardziej sugestywną atmosferę. Dialog między materiałami i światłem towarzyszy każdemu obszarowi, w tym schodom i korytarzom. Utrzymano je w tej samej wciągającej atmosferze, która panuje w pozostałej części wnętrz.

Maurizio Lai_Sushi Club_Cesano_phAndreaMartiradonna_04_LR

Świetlne instalacje

Na potrzeby projektu Sushi Club Maurizio Lai zaprojektował meble, świetliste bryły i scenografię instalacji, które wykonano ręcznie. Każdy szczegół staje się fundamentalnym elementem całości w grze odniesień, balansów, opozycji i kontrastów.

Maurizio Lai_Sushi Club_Cesano_phAndreaMartiradonna_11_LR

Przestrzeń naznaczona jest stałą obecnością ortogonalnych znaków świetlnych. Towarzyszą one gościowi od samego wejścia. Stamtąd kieruje się w stronę pomieszczeń w teatralnej atmosferze wyznaczonej przez cienkie świetlne linie wkomponowane w ściany.

Maurizio Lai_Sushi Club_Cesano_phAndreaMartiradonna_07_LR

W centrum przestrzeni, w pustce między dwoma poziomami, linie przemieniają się w instalację, która staje się głównym bohaterem. Niemal pełnej wysokości rzeźba, wykonana z podświetlanych, wyjątkowo lekkich szklanych ostrzy, otacza lustra, które wzmacniają jej percepcję w każdym kierunku.

Maurizio Lai_Sushi Club_Cesano_phAndreaMartiradonna_13_LR

Wykorzystanie ceramiki

Ceramika odgrywa kluczową rolę nie tylko ze względu na trwałość, ale przede wszystkim ze względu na możliwość kontrastu z projektem oświetlenia, poprzez wybory kompozycyjne i chromatyczne. Porcelanowe wykładziny podłogowe pracują w zgodzie z ciepłymi i ciemnymi tonami pomieszczeń. Zarówno płytki imitujące postarzane drewno Ceramica Sant’Agostino, kolekcja BLENDART Grey, które odtwarzają malowanie nałożone na słoje drewna, jak i wielkoformatowe płytki imitujące beton firmy DSG Ceramiche.

Zobacz także:

https://pointofdesign.pl/wnetrza/maurizio-lai-i-jego-poetyka-wspolczesnej-japonii/

https://pointofdesign.pl/temat-dnia/we-wnetrzu-ktore-nie-chce-byc-nudne/

https://pointofdesign.pl/architektura/niezwykly-projekt-winnicy-wrosnietej-w-otoczenie/

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close