Hunters’ Roots Café to połączenie kawiarni serwującej swoim gościom wyłącznie sezonowe menu oraz baru z sokami ze świeżo wyciskanych owoców. Lokal działa w Melbourne w Australii. Dzięki architektom z pracowni Kitayama K Architects udało się stworzyć wnętrze, które współgra z konceptem gastronomicznym właścicieli. To ich zaangażowanie w zrównoważony rozwój oraz specjalne dania, tworzone w oparciu o produkty sezonowe, uosabiają emanujący świeżością design kawiarni.
Zgodnie ze strategią opracowaną przez Kitayama K Architects, charakter kawiarni Hunters’ Roots tworzą wyraźnie zaakcentowane nowoczesne rozwiązania i czysta forma. Architekt Kei Kitayama do stworzenia unikalnego wnętrza wykorzystał drewniane skrzynki na owoce, ułożone w abstrakcyjną kompozycję. Dzięki skrzynkom przestrzeń stworzona z brył o prostych, geometrycznych kształtach, zyskuje głębię. Natomiast zastosowanie drewna twardego klonu amerykańskiego rozjaśnia wnętrze.
Przemyślany projekt pozwala na maksymalne wykorzystanie ograniczonej przestrzeni, zmieniając praktyczne elementy wyposażenia wnętrza w dekoracyjne aranżacje. Oświetlenie, szafki i półki podkreślają spójność koncepcji projektowej i wizualne wrażenie rzeźby. Niektóre z podwieszonych pod sufitem skrzynek pełnią również funkcję opraw oświetleniowych, rzucając cienie, które dodają wnętrzu głębi i sprawiają, że wygląda ono bardziej intrygująco.
„Postanowiliśmy wykorzystać abstrakcyjną formę drewnianych skrzynek, aby uniknąć dosłowności. Chcieliśmy, aby osoby odwiedzające kawiarnię mogły same zdecydować czy są to skrzynki na owoce i warzywa, czy też może przypominają coś innego” – stwierdził Kei Kitayama, opisując swój projekt.