W każdym muzeum, nieważne jak ciekawym pod względem ekspozycji, czy architektury, znajdować się powinna restauracja. Kuszące odwiedzających miejsce, w którym mogliby się zrelaksować po kilkugodzinnej wizycie w muzeum. Dokładnie z takiego samego założenia wyszli twórcy Design Museum, które powstało niedawno na miejscu Commonwealth Institute w Londynie. Tak powstała restauracja Parabola
Restauracja znajduje się na najwyższym piętrze budynku. Jej nazwa została zainspirowana dachem muzeum, o kształcie przypominającym parabolę. Universal Design Studio, odpowiedzialne za aranżację tego miejsca, nie szczędziło wydatków na jej wykończenie. Najciekawszymi elementami wystroju są zdecydowanie bar, z polerowanej cyny, meble oraz dodatki firm takich jak Flos, Vitra i Benchmark.
W głównej części restauracji znajduje się kontuar kelnerski wykonany z barwionego na niebiesko jesionu. Wokół baru ustawione zostały stołki barowe projektu Barber & Osgerby dla Vitry. Duet jest także autorem aranżacji oddzielonej loży, dla członków klubu muzealnego, gdzie umieszczono także wygodne czarne i niebieskie kanapy oraz drewniane ławki.
Parabola- wyrafinowane smaki
A jak prezentuje się menu? Restauratorzy z Prescott & Conran zatrudnili szereg kucharzy, którzy gościnnie pojawiają się w restauracji. Pierwszym z nich, który będzie dowodzić kuchnią w Paraboli do 28 stycznia jest Rowley Leigh. Jego specjałami są parmezanowy krem z tostami z anchovy, kiełbaski ze szczupaka, kuropatwa podawana z kapustą z chartreuse oraz gotowane na parze ostrygi z galaretką wołową.
Zobacz także: