Search

Architektura grająca ze światłem w Restio River House

Restio River House

 

Dom wakacyjny w Pringle Bay to kolejny doskonały w swojej spójności projekt architektoniczny w mieście Cape Town w RPA. Grupa architektów Saota, składająca się z twórców ściśle związanych z miastem oraz jego lokalną kulturą, zaprojektowała rezydencję, której pierwotną funkcją stała się wysoka odporność na wszelkie ekstremalne warunki atmosferyczne. Restio River House, zlokalizowany wobec skalistych krajobrazów u stóp stromej góry Hangklip, korzysta warunków świetlnych oferowanych przez lokalne wędrówki słońca. Z domu rozpościerają się widoki na ocean, a architekci postarali się, aby nie zakłóciły ich formy konstrukcyjne potrzebne do utworzenia tak wytrzymałego budynku.

Osobiste podejście do projektu

Dyrektor biura architektonicznego Saota, Philip Olmesdahl, zadbał o to, aby w przed powstaniem domu, doceniona została szczegółowo zbadana geografia miejsca, w którym projektowany był obiekt. „Mieszkamy i pracujemy w Cape Town, jednak za nasz dom uważamy właśnie zatokę Pringle Bay”, mówi podkreślając osobiste podejście do powstawania tej inwestycji. Olmesdahl zamieszkiwał w zatoce przez niemal 10 lat zanim rozpoczęły się konstrukcje Restio River House, więc zdążył dokładnie poznać miejscowe intrygi światła zmieniającego się na przestrzeni dnia i pór roku.

Charakterystyczny krajobraz

Okolica ma surowy charakter, jednak zmieniające się okoliczności naturalnego oświetlenia sprawiają, że staje się miejscem jedynym w swoim rodzaju. „Doświadczenie tego pięknego miejsca zanim rozpoczęliśmy w nim projekt pozwoliło nam stworzyć dom, który podkreślałby ducha tej okolicy”.

Przestrzenie we wnętrzu

Architekt zdecydował się zorientować przeszkloną klatkę schodową po północnej stronie, co pozwoliło na naturalne wpływanie światła do przestrzeni kuchni. To właśnie schody same w sobie stanowią jeden z najbardziej charakterystycznych i wyjątkowych elementów tego przemyślanego wnętrza. Wykonane zostały z matowej stali pokrytej czarną, jednolitą farbą. Architekci zdecydowali się również na otwarcie parterowych przestrzeni domu, co umożliwiłoby poczucie przepływania funkcji pomieszczeń, powietrza i oczywiście światła. Przestrzeń salonu zorientowana została w kierunku zachodu, tak aby kumulować w sobie kolorystyczne kompozycje wczesnych zachodów słońca.

Wykorzystana konstrukcja

Pomimo tego, że zatoka wyeksponowana jest na wiele niekorzystnych warunków atmosferycznych (takich jak bardzo silne wiatry od strony oceanu), sama okolica domu zdaje się niesamowicie spokojna. Do stworzenia wytrzymałej konstrukcji budynku, architekci wykorzystali zestawienia betonu oraz cegły, które osadzone zostały w metalowych ramach. Powtarzająca, podkreślana geometria poziomych linii odzwierciedla linie horyzontu znajdującego się za domem. Patio wkomponowane między powstałą architekturę zapewnia osłoniętą przestrzeń na świeżym powietrzu wokół której znajdują się drzewa

 

Zobacz także:

Dune House – dom zanurzony w piasku

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close