Search

BIG projektuje dla OPPO zapętlony wieżowiec

oppo-bjarke-ingels-big-hangzhou 09

Bjarke Ingels Group (BIG) prezentuje efektowny projekt wieżowca dla nowej siedziby badawczo-rozwojowej OPPO w Hangzhou w Chinach. Budynek nazwany O-tower obejmie obszerny program dla największej chińskiej firmy produkującej smartfony. Dodatkowo pojawi się także miejski salon i bujny zielony krajobraz, dostępne dla szerokiej publiczności. Ten drapacz chmur, zaskakujący za sprawą zapętlonego kształtu, zaprojektowano z myślą o zmniejszeniu zużycia energii. Jednocześnie ma wyrażać zaangażowania OPPO w niekończące się innowacje, łącząc „ziemię z niebem w ciągłej pętli współpracy”.

oppo-bjarke-ingels-big-hangzhou 01

Projekt wieżowca i jego otoczenia

BIG rozpoczął współpracę z OPPO na początku 2019 roku, aby opracować projekt siedziby badawczo-rozwojowej oraz plan zagospodarowania przestrzeni. Nowa interwencja powstanie wzdłuż głównej drogi dojazdowej, pomiędzy naturalnym jeziorem, ośrodkiem miejskim i parkiem o powierzchni 10.000 mkw. Dzięki tak doskonałej lokalizacji, BIG i OPPO wyobrażają sobie O-tower jako nowy punkt orientacyjny. A także jako bramę do przyszłego miasta science-tech w Hangzhou.

oppo-bjarke-ingels-big-hangzhou 06

Technologia w najlepszym wydaniu powinna być bezproblemowym przedłużeniem życia. Nowa siedziba OPPO R&D ucieleśnia tę koncepcję. Osadzona na malowniczych mokradłach Hangzhou, jednocześnie negocjuje między gęstą tkanką miejską po jednej stronie a naturalnym krajobrazem po drugiej. To architektoniczna manifestacja produktu OPPO: naturalnie elegancka, jednocześnie podnosi jakość życia ludzi w mieście” – Brian Yang, partner w BIG.

oppo-bjarke-ingels-big-hangzhou 08

Nowa jakość miejsca pracy wg BIG

Opracowując bryłę wieżowca, firma BIG zastanawiała się, jak stworzyć optymalne miejsca pracy z dużą ilością naturalnego światła, jednocześnie optymalizując zużycie energii. Dzięki przesunięciu południowej krawędzi budynku wokół centralnego dziedzińca, wewnętrzna fasada zyskała osłonę przed słońcem. Jednocześnie korzysta z widoków i światła. Nachylenie połaci dachu uruchomiło również na szereg pustych przestrzeni o potrójnej wysokości i połączonych ze sobą tarasów. Skorzystają z nich pracownicy OPPO, którzy z pewnością chętnie będą tu spędzać przerwy i nawiązywać kontakty towarzyskie. Budynek otoczy unikalna fasada „linia papilarna” z adaptacyjnych żaluzji ustawionych zgodnie z kątem padania słońca. Architekt twierdzi, że zmniejszy to zysk energii słonecznej nawet o 52%. W ten sposób zmniejszy się także zużycie energii, lśnienie, odblask i zanieczyszczenie światłem.

oppo-bjarke-ingels-big-hangzhou 07

Próbowaliśmy wyobrazić sobie przyszłe środowisko pracy OPPO jako zrównoważone w trzech liniach: ekonomicznej, ekologicznej i społecznej. Kompaktowa forma zawijająca się do swojego wnętrza zapewnia duże, elastyczne płyty kondygnacji. Z dostępem światła dziennego i świeżym powietrzem ze smukłej wieży. Adaptacyjna żaluzjowa fasada eliminuje wpadające światło słoneczne i przyrost ciepła, poprawiając pasywność budynku. Przechylona pętla wypaczonego dachu tworzy społeczny skrót dla pracowników OPPO i ich współpracowników łączący ziemię ze szczytem.”- powiedział Bjarke Ingels, założyciel i dyrektor kreatywny BIG.

oppo-bjarke-ingels-big-hangzhou 05

Dla mieszkańców Hangzhou

Większość wieżowca zajmie OPPO, ale pierwsze trzy piętra zarezerwowano dla programów publicznych. Poziomy te obejmą powierzchnie wystawiennicze, centra konferencyjne, stołówkę, a także inkubator warsztatów. Najistotniejszy element programu to ogólnodostępny dziedziniec na pierwszym piętrze. Zaprojektowana jako miejski salon dla miasta, przestrzeń rozciąga się na bujny park mokradeł przed budynkiem i różne funkcje wewnątrz. Ta miejska oaza zapewni świeże powietrze, zatrzyma wodę i wesprze bioróżnorodną przestrzeń publiczną połączoną z codziennym życiem miasta.

oppo-bjarke-ingels-big-hangzhou 04

Centralna oaza i otaczający ją park mokradeł rozszerzają przestrzeń publiczną do serca kompleksu. Każdy element jest ze swej natury spleciony, tworząc pętlę, która jest dostrzegalna we wszystkich skalach – od miejskiego punktu orientacyjnego po ludzkie doświadczenie – stając się przejawem prostoty projektu, która jest nieodłączną częścią marki OPPO”. – Bjarke Ingels

Zobacz także:

https://pointofdesign.pl/architektura/bjarke-ingels-towarowa-22-w-warszawie/

https://pointofdesign.pl/architektura/wierzcholek-xi-bjarke-ingels/

https://pointofdesign.pl/architektura/the-twist-zakrecona-galeria-bajrke-ingelsa/

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close