Search

Rezydencja z polem golfowym i trawiastym dachem

jy-house-studio-arthur-casas-z polem golfowym 07

Zielony dach łączy brazylijski dom, zaprojektowany przez Studio Arthur Casas, z pobliskim polem golfowym. Słynna firma architektoniczna wykorzystała trawę na zwieńczenie wakacyjnej oazy, składającej się z dwóch połączonych ze sobą brył, wychodzących na pole golfowe. To nie pierwszy tego typu projekt pracowni, którą w 1999 roku założył i prowadzi Arthur Casasa Mattosa. Studio ukończyło niedawno dom w São Paulo z basenem na wspornikach i polem golfowym na dachu.

jy-house-studio-arthur-casas-z polem golfowym 01

JY House to rezydencja o powierzchni 1.127 metrów kwadratowych usytuowana tuż przy polu golfowym w Fazenda Boa Vista w Brazylii. Powstała na zamówienie pary i dwójki jej dorosłych dzieci, jako cel wakacyjnych podróży.

jy-house-studio-arthur-casas-z polem golfowym 08

Tworzące obiekt dwie prostokątne bryły są od siebie dość odmienne. Pierwszą owija szara okładzina z ołowianego aluminium, a druga stanowi rodzaj betonowej rzeźby. Aluminiowa bryła unosi się nad mniejszą betonową za pomocą odwróconych belek betonowych. Dzięki temu architektom udało się wesprzeć smukłą konstrukcję.

jy-house-studio-arthur-casas-z polem golfowym 03

Największym wyzwaniem projektu było wykonanie dużych wag i przęseł w bardzo smukłej konstrukcji. Rozwiązaniem było wykorzystanie przestrzeni między piętrami do stworzenia odwróconych belek” – powiedział Studio Arthur Casas.

jy-house-studio-arthur-casas-z polem golfowym 05

Aby poprawić efektywność i zużycie energii w domu, Studio, nad każdym z prostokątnych budynków powstał trawiasty dach.  Na aluminiowej konstrukcji umieszczono także panele słoneczne, które służą do podgrzewania wody, oszczędzając energię zwykle zużywaną do tego celu.

jy-house-studio-arthur-casas-z polem golfowym 11

Duże okna i drzwi oraz zewnętrzne obszary mieszkalne tworzą krzyżową cyrkulację powietrza między dwiema bryłami a pomieszczeniami. Dzięki temu znacznie zmniejszono potrzebę stosowania klimatyzacji i innych systemów grzewczych.

jy-house-studio-arthur-casas-z polem golfowym 10

Wakacje na polu golfowym

Część dzienna i jadalnia na otwartym planie znajduje się na parterze z widokiem na basen i przyległe pole golfowe. Szklane drzwi przymocowane do szyny, przesuwają się z przodu pomieszczenia. W ten sposób chronią od zewnątrz, lecz nie zakłócają ciągłości przejścia między przestrzenią wewnętrzną i zewnętrzną.

jy-house-studio-arthur-casas-z polem golfowym 12

Wewnątrz gładka betonowa podłoga i ściany kontrastują z akcentami z ciemnego drewna na suficie i meblach. W salonie część betonowej ściany odcięto, tworząc w zamian kominek z regałem. Także klatka schodowa w przedpokoju jest wykonana z betonu.

jy-house-studio-arthur-casas-z polem golfowym 13

Zakrzywiona ściana wykonana z drewna freijó oddziela kuchnię od jadalni, a także tworzy korytarz łączący wejście domu z częścią dzienną. Półokrągły blat przymocowano do zaokrąglonej przegrody na całej jej długości.

jy-house-studio-arthur-casas-z polem golfowym 14

Dwie sypialnie gościnne ulokowano na parterze, zapewniając wyjście na basen i patio. Na piętrze znajdują się dwie dodatkowe sypialnie, a także apartament główny, do którego przylega prywatna przedsionek. Frontowe drzwi każdej z sypialń otwierają się na taras i zielony dach utworzony przez niższą bryłę.

jy-house-studio-arthur-casas-z polem golfowym 09

Druga klatka schodowa, usytuowana na przeciwległym końcu domu, prowadzi do siłowni i pokoju rekreacyjnego na piętrze. Niezwykle oszczędne oprawy oświetleniowe w całym domu obejmują kwadratowe elementy wnękowe, a także długie, cienkie paski. Doskonale harmonizują z linearnymi sufitami i ścianami.

jy-house-studio-arthur-casas-z polem golfowym 15

 

Zobacz także:

lizbonski-apartament-wedlug-arthura-casasa

ipanema-letni-apartament-wg-arthura-casasa

nadmorska-willa-projektu-studio-arthur-casas

 

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close