W odniesieniu do lokalizacji
Wersalski obiekt jakim jest Pavillon Dufuour powraca do chwały, stając się sceną dla kulinarnych spektakli w kuchni pod przewodnictwem Alain Ducasse. Ore to współczesna, francuska restauracja połączona z kawiarnią, oddająca hołd wszechobecnemu splendorowi, który ją otacza. Główny architekt współczesnego Wersalu, Frédéric Didier oraz Dominique Perrault wspólnie opracowali przestrzeń będącą narracją zarówno współczesnych czasów jak i przeszłości, związanych z lokalizacją obiektu łącząc w sobie ikonografię oraz kolor.
Stylowy charakter
Zestawienie parkietu oraz ścian wykonanych z szarych paneli sprawia, że przestrzeń nabiera pewnego charakteru kojarzonego z antykami oraz historycznymi budynkami. Efektownie kontrastuje z czystą, linearną geometrią kremowych pomieszczeń, w który niepretensjonalny detal wykonany został przy użyciu miedzi i cynku. Stylowe krzesła, które zaprojektował Jouin Ester, pokryte zostały tapicerką ze skóry najwyżej jakości, a z dachu zwieszone zostały dzieła sztuki jakimi są żyrandole zaprojektowane przez Gaëlle Lauriot-Prévost’a.
Nowoczesne interpretacje
Sfera gastronomiczna łączy się z charakterem wnętrz – oferuje kulinarne pozycje zadowalające francuskie wymagania smakowe. W menu odnaleźć można klasyczne francuskie dania takie jak quail pâté en croute oraz nowoczesne pozycje taki jakie wegetariańskie wersje tradycyjnych czy makaron coquillette serwowany z wędliną, serem comet, serwowany z czarnymi truflami.
Aby dorównywać niecodziennemu przepychowi oraz wyszukaniu związanych z byłą rezydencją Ludwika XIV, cukiernia Les Versaillaises oferują całą gamą słodkich produktów.
Zobacz także: