Search

Kolorowy dom na zboczu Hollywood Hills

01_Envelope-Hollywood_Hills-0021

Pracownia Envelope Architecture + Design z siedzibą w Berkeley zaprojektowała nowy, kolorowy dom w zielonym krajobrazie Hollywood Hills w Los Angeles.

envelope-hollywood_hills-kolorowy dom 03

Na zboczach pagórkowatych przedmieść Los Angeles zbudowano jedne z najwspanialszych modernistycznych rezydencji na świecie. Właśnie z tą myślą para inwestorów – projektantka wnętrz i przedsiębiorca, rozpoczęła polowanie na dom dla rodziny. Poszukiwania doprowadziły ich do niespodziewanego miejsca w Hollywood Hills – górzystego, pustego i sąsiadującego z rezerwatem przyrody. Jednak strome zbocze, oferujące imponujące widoki, okazało się przeszkodą niemal nie do pokonania.

envelope-hollywood_hills-kolorowy dom 04

Kolorowy dom na trudnym zboczu


Do pomocy wezwano więc architekta Douglasa Burnhama, dyrektora Envelope Architecture + Design. Klienci poprosili go o stworzenie współczesnej odpowiedzi na znajdujące nie w okolicy klasyki architektury modernistycznej. Architekci zadbali o to, by zbocze było bezpieczne, a projektant krajobrazu Matthew Brown odnowił teren z rodzimymi gatunkami. Wkrótce z listowia zaczął wyłaniać się ciekawy zielony budynek.

envelope-hollywood_hills-kolorowy dom 05

Choć miejsce otacza rzeźbiarska betonowa ściana, to jasna, wspornikowa górna część domu sprawia, że ​ trudno go przeoczyć.

Architektura Los Angeles jest żywiołowa. Jest miejsce na eksperyment. Zielony odcień pochodził z preferencji klienta, ale także z korony drzewa – chociaż nasz jest w dużej mierze sztuczną zielenią.” – opowiada Burnham

W domu prawie nie ma pokoi o konwencjonalnym kształcie.

Plan piętra jest bardzo zagięty i fasetowany, niewiele jest równoległych lub prostopadłych. Próbowaliśmy usprawnić ruch w domu, więc chodzi o przestrzenie ruchu i przepływu. Dzieje się to w planie, ale także w przekroju, przy nieco podniesionej objętości głównej sypialni, co daje więcej miejsca na przestrzeń poniżej. Zepsuta geometria daje swobodne, nieformalne uczucie ”

envelope-hollywood_hills-kolorowy dom 02

Nieformalna kompozycja

Wjeżdżając na posesję, dziedziniec prowadzi do garażu. Jego drzwi są pokryte dichroicznym szkłem, które zmienia kolor w ciągu dnia. Znajduje się tu również warsztat produkcji motocykli właścicieli. Ścieżka wokół tego tomu prowadzi w dół i na „plac” pod gołym niebem, serce kompozycji.

envelope-hollywood_hills-kolorowy dom 08

Stąd prowadzi wejście na parter budynku głównego na otwartym planie. W nim zlokalizowano pomieszczenia mieszkalne, dyskretną kuchnię, jadalnię na świeżym powietrzu oraz basen. Kubatura powyżej mieści sypialnie. Apartament gościnny znajduje się nieco dalej we wschodnim skrzydle, które można zamknąć. Z salonu korytarz prowadzi do tego, co Burnham nazwał „sterownią”. To nieformalne pomieszczenie rodzinne oświetlają świetliki.

Działka świetlne w sterowni to nasz „moment Corbusowski ”- mówi architekt.

envelope-hollywood_hills-kolorowy dom 06

Materiały i wzory podkreślają poczucie odkrywania. Niższy poziom głównej bryły jest wykonany z betonu, ale podłogi są drewniane. Aby zmiękczyć wnętrze pomalowano je nakazały kolor betonu. Wizualne akcenty w całym domu obejmują wyraziste elementy jak wzorowana na Memphis formika w pralni. W toalecie postawiono na tapetę foliową i gumową umywalkę Droog. Z kolei łazienkę ozdobiono kraciastymi powierzchniami z Dtile i zieloną armaturą Vola. Projekt równoważy przeciwieństwa: industrialne elementy i miękkie kształty, twardy beton i kolorowe akcenty, minimalistyczne detale i wzorzyste powierzchnie.

envelope-hollywood_hills-kolorowy dom 07

Siatkowane powierzchnie i prace Jamesa Turrella i Olafura Eliassona pojawiły się na wstępnej tablicy nastrojów. Podobnie jak komory doświadczalne, przestrzenie zanurzeniowe oraz, co dziwne, reaktory jądrowe i bunkry. Odnoszą się do obsesji Los Angeles na punkcie przyjemności i poczucia niepewności, które towarzyszy życiu w tym czasie i w tym miejscu” – mówi Burnham.

envelope-hollywood_hills-kolorowy dom 09

Zobacz także:

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close