W samym sercu Rzymu, a także w połowie drogi między Panteonem a Piazza Navona, znajduje się nowa restauracja i bar koktajlowy, LIÒN, projektu COLLIDANIEL ARCHITETTO.
Jest on częścią historycznego budynku. Jego odważne linie i nasycone kolory kontrastują z surowością Palazzo. Łagodne światła i lustrzane powierzchnie otaczają wyrafinowaną restaurację, której taras wychodzi na Largo della Sapienza i zaprasza w swoje progi.
Kulisy
Za kulisami całego przedsięwzięcia stoją Emidio Pacini, jego brat Fabrizio i Andrea Girolami, rzymscy przedsiębiorcy i właściciele kolekcji Tridente. Nadzorowali regenerację i rewaloryzację całego obszaru. Byli niezwykle zainspirowani budową hotelu Palazzo Navona, przebudową via del Melone i otwarciem LIÒN, które stanowiło ich oczko w głowie.
Wnętrze złotego jabłka
LIÒN rozciąga się na dwóch poziomach. Parter, który zamyka restaurację, jest całkowicie wysunięty na zewnątrz. Chronią go jedynie duże okna, których granice wyznaczają grube ramy z trawertynu. Piwnica, do której prowadzą marmurowe schody ozdobione mosiężnymi detalami, skrywa pomieszczenia gospodarcze, kuchnię a także miejsce na wina.
We wnętrzu lokalu znajdziemy zaprojektowane na zamówienie meble, w których splatają się forma i funkcja. Przykładem mogą być szuflady na sztućce lub przegródki w menu ozdobione metalowymi detalami. Wszystko cechuje tu estetyka pop, w której głównym bohaterem jest okrąg i wariacje na jego temat.
Użycie koloru jest tu z pewnością równie ważne. Turkusowy i czerwony dominują zarówno w przestrzeni jak i w wyposażeniu. Począwszy od aksamitnych krzeseł po sofę z kuszącą krągłymi kształtami. Wszystko to tworzy harmonijny zestaw mikro i makroelementów, które składają się na ten niesamowity projekt.
Poszukujące ideału kompozycje a także eleganckie otoczenie jest dokładnie tym, czego potrzebują klienci. Dzięki LIÒN wszyscy chętni mogą zaserwować sobie wykwintną przerwę w historycznym centrum miasta.