Search

Odnowiony, belgijski bungalow z lat 60. XX wieku

house-c-vl-graux-baeyens-architecten-belgia odnowiony bungalow 01

Firma Graux & Baeyens Architecten przedstawia odnowiony bungalow z lat 60. XX wieku w De Haan w Belgii. Otwarto wnętrze i dodano stalowe wsporniki w kształcie krzyża do głównych pomieszczeń mieszkalnych.

house-c-vl-graux-baeyens-architecten-belgia odnowiony bungalow 02
zdjęcia: Jeroen Verrecht

Studio z siedzibą w Gandawie stwierdziło, że istniejący bungalow miał „mało inspirującą oryginalną konstrukcję”. W związku z tym przystąpiło do tworzenia szeregu elastycznych przestrzeni, które można dostosować do potrzeb mieszkańców.

house-c-vl-graux-baeyens-architecten-belgia odnowiony bungalow 03

Pierwsza interwencja architektów polegała na otwarciu planu kondygnacji, aby stworzyć trzy mniej więcej kwadratowych stref. Zawierają one sypialnie z przodu, kuchnię i jadalnię z tyłu oraz centralną przestrzeń dzienną zaaranżowaną wokół nowego kominka.

house-c-vl-graux-baeyens-architecten-belgia odnowiony bungalow 04

Pozbawiony do minimum plan kondygnacji ujawnił podstawowy kształt półtora kwadratu. Odbij ten kształt, a otrzymasz trzy kwadraty z kominkiem pośrodku. Nagle pojawił się ekscytujący element do pracy.” – zauważyli architekci.

house-c-vl-graux-baeyens-architecten-belgia odnowiony bungalow 05

Odnowiony bungalow odarto więc z wszystkiego co zbędne. Usunięcie istniejących ścian oznaczało konieczność dodania nowych elementów konstrukcyjnych wspierających dach. W przednich i tylnych przestrzeniach mają one postać stalowych belek połączonych z centralnym słupem. Natomiast w części mieszkalnej duży dwuteownik podpiera komin z bloczków.

house-c-vl-graux-baeyens-architecten-belgia odnowiony bungalow 06

Umieszczając konstruktywne krzyże asymetrycznie z pojedynczą kolumną w każdej przestrzeni, za każdym razem tworzony był inny układ, z krzyżem jako centralnym elementem, wokół którego rozwija się przestrzeń” – mówi studio.

house-c-vl-graux-baeyens-architecten-belgia odnowiony bungalow 07

W salonie domu C-VL stalowa belka spoczywa na kominie i dotyka ściany tylko z jednej strony. Wynikająca z tego estetyka wspornikowa zwiększa poczucie lekkości i przestrzeni w pomieszczeniu.

house-c-vl-graux-baeyens-architecten-belgia odnowiony bungalow 08

Odnowiony bungalow i nawiązanie do lokalnej architektury

Istniejącą oficynę od strony północnej budynku zaadaptowano na nowe wejście, pomieszczenie gospodarcze i toaletę. Zapobiegło to wszelkim zakłóceniom w planie głównego piętra i stanowi ukłon w stronę dobudówek i budynków gospodarczych dołączonych do wielu flamandzkich domów.

house-c-vl-graux-baeyens-architecten-belgia odnowiony bungalow 09

Po przeciwnej stronie domu C-VL wstawiono przeszkloną ścianę na całej wysokości z przesuwanymi drzwiami, aby rozjaśnić część dzienną i połączyć ją z przyległym patio. Przeszklenie cofnięto za mur, który zastępuje poprzedni budynek gospodarczy, zapewniając prywatność sąsiadom i chroniąc patio.

house-c-vl-graux-baeyens-architecten-belgia odnowiony bungalow 12

Otwory w nowej ścianie pasują do miejsc w pierwotnej oficynie, zapewniając widok z części mieszkalnej na ciągnący się wzdłuż domu pas ogrodu. Okna narożne umieszczone po obu stronach patio również wychodzą na ogród. Dzięki temu tworzą wizualne połączenie między jadalnią a jedną z sypialni.

house-c-vl-graux-baeyens-architecten-belgia odnowiony bungalow 13

W całym domu C-VL wysokie sufity pozostawiono odsłonięte, a ściany konstrukcyjne zostały z grubsza otynkowane. Centralny komin ma betonowe nadproża, które tworzą półki lub nieformalne siedzenia.

house-c-vl-graux-baeyens-architecten-belgia-odnowiony-bungalow-14.jpg

Zobacz także:

https://pointofdesign.pl/architektura/brutalistyczna-willa-w-belgijskim-lesie/

https://pointofdesign.pl/wnetrza/projekt-wnetrza-w-stylu-belgijskim/

https://pointofdesign.pl/architektura/projekty-domow-nowoczesnych-w-belgii/

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close