Search

Arclinea – projektowanie idealnej kuchni

Arclinea Lignum et Lapis 01

Magia kuchni Arclinea

Kuchnia jest miejscem, w którym w magiczny sposób zmienia się jedzenie, w zgodzie z naturą i kulturą. W kuchni powstają nowe rytuały, wyrażane są pragnienia i nawyki. Kuchnia Arclinea to połączenie elementów kompatybilnych z projektowaniem, tworzeniem i łatwym zaspokajaniem rzeczywistych, codziennych potrzeb.

Arclinea Italia 02

Ponieważ kuchnia musi być tam, gdzie gotowanie jest namacalną przyjemnością, obszar w pełni konfigurowalny wypełniają innowacyjne technologie i nowoczesna kreatywność, która wykracza w przyszłość. W oparciu o te zasady Arclinea towarzyszyła, interpretowała i często przewidywała wielkie zmiany i ewolucje w społeczeństwie. Koncepcja kolekcji Arclinea wyraża się w projektowaniu, wyjątkowych procesach produkcyjnych i transwersalności.

Arclinea Artusi 02
Artusi Outdoor

Projektowanie kuchni opiera się na pytaniach, na które wpływ mają proste, konkretne czynniki, które są jednak niezwykle ważne, ponieważ wzmacniane ciągłe powtarzanie, dzień po dniu.” Antonio Citterio

drzwi modus arclinea
Drzwi Modus

Wyjątkowe procesy produkcyjne

Produkt Arclinea jest wyjątkowy za sprawą unikalnych procesów produkcyjnych. To bez wątpienia wynik umiejętności rzemieślniczych, których nigdy nie utracono, napędzanych ciągłymi badaniami. Tradycja i profesjonalizm łączą się z technologią. Wizyta w fabryce to wyjaśnia. Na różnych etapach czynności ręczne przeplatają się z procesami automatycznymi. Tak więc produkcja drzwi Lignum et Lapis lub ręczne nakładanie wpuszczanej klamki Italia, należą do opatentowanych przez Arclinea rozwiązań.

Arclinea Italia 09
Italia

Kompetencje transwersalne

Kolekcja Arclinea to połączenie ekskluzywnych, wyróżniających się elementów, wywodzących się z różnych stylów, ale posiadających wspólny wątek: rozpoznawalny, niepowtarzalny wzór. Każdy nowy produkt integruje i wzbogaca poprzedni, ponieważ odpowiada nowym kryteriom użytkowania i nowym zastosowaniom. Przestrzenie, funkcje, narzędzia i przepływy są połączone wspólną matrycą „architektoniczną”. Dzięki niej każdy zaprojektowany produkt i każde jego wcielenie w domu spełnia się tu w każdym aspekcie. Pozwala na co dzień korzystać z kuchni wspólnie, kreatywnie i efektywnie.

Osterhaus McCarthy, Chicago kitchen Arclinea
Osterhaus McCarthy, Chicago

Tak naprawdę organizacja kuchni jest w zasadzie kwestią zdrowego rozsądku. Jednak naprawdę dobry projekt to ,ten niedostrzegalny dla oka, ale wyczuwalny w swojej inteligencji przy każdym geście, za każdym razem, gdy gotujemy, na każdym poziomie, skromnym lub wzniosłym” – Antonio Citterio

Bridgehampton-Long-Island-USA.
Bridgehampton, Long Island, USA

Historia Arclinea

W historii Arclinea pierwszoplanową rolę gra produkt i ludzie, którzy marzyli, myśleli, projektowali, produkowali i sami go używali. Ta historia ożywa na ścieżce wartości, z których wyrosła, i nadal rozwija się prawdziwa doskonałość. Historia, która sama w sobie stanowi wartość u podstaw.

Arclinea historia 01

Silvio Fortuna Senior – 1925

Firma założona w Caldogno jako specjalistyczny warsztat drzewny, nosiła imię jego założyciela – Silvio Fortuna Senior. Jednak w rzeczywistości nie stworzył od podstaw firmy. W zasadzie wznowił działalność zainicjowaną przez jego pradziadka w 1816 roku, przerwaną pop 100 latach przez wybuch wojny. Początki nie były łatwe, ponieważ w 1929 roku zakład spłonął. Jednak już po dwóch latach ponownie go otwarto i wznowiono produkcję. Warto zaznaczyć, że od samego początku rodzina Fortuna była także ściśle związana z gotowaniem i kuchnią. Rodzice Silvio, a potem jego żona Leonilda, prowadzili miejscową trattorię.

Arclinea historia 02

Mid-century

Do lat 50. XX wieku firma dostarczała ręcznie wykonane drewniane drzwi i ramy okienne do willi, hoteli i sklepów. Jednak właśnie wtedy, kiedy na świecie zapanowało szaleństwo na puncie skandynawskiego designu, nastąpił zwrot.

Almerino, Lena i Angelo Fortuna
Almerino, Lena i Angelo Fortuna

Dzieci Silvio – Amarilo, Lena oraz Angelo, dołączyły do zespołu. Rozpoczęto także produkcje mebli w stylu skandynawskim na dużą skalę.  W rezultacie, w 1958 roku, powstała THEA – pierwsza modułowa kuchnia z drewna.

Arclinea historia 05 thea
Thea

Szalone lata 60.

W 1960 roku zmieniono nazwę firmy na Arclinea, a „Arc” to akronim od „arredamenti razionali componentsibili” (modułowe racjonalne wyposażenie). Motorem sukcesu Arclinea był okres odbudowy Włoch po drugiej wojnie światowej, kiedy to nastąpił rozwój gospodarki kraju, a konsumenci coraz bardziej pragnęli współczesnego wzornictwa.

Arclinea LENA
Lena

1963 rok to data narodzin modelu CLAUDIA, która jako pierwsza wprowadziła do kuchni wbudowane urządzenia AGD i płytę ze stali nierdzewnej. Kluczową rolę odegrała również estetyka: drzwi, a nawet smukłe nóżki szafek pokrywał elegancki teak. To jeden z pierwszych symboli niezwykłej staranności i dbałości o szczegóły, do dziś stanowiących wyznacznik marki. Już rok później na świecie pojawiła się LENA, kuchnia z jasnego orzecha włoskiego. W 1968 roku sięgnięto po inny, jeszcze bardziej nowoczesny materiał – laminat, wykorzystany w modelu NOVIA.

NOVIA arclinea
Novia

Jednocześnie rozwój firmy wymusił zmiany w samej produkcji, co zaowocowało rozpoczęciem budowy nowej fabryki w 1965 roku. Natomiast w 1969 roku, po Turynie, Prato i Rzymie, otwarto kolejny salon Arclinea Centro Cucine w Vincenzy.

GAMMA30 arclinea
Gamma30

Narodziny wielkiej europejskiej kuchni

W latach 70. Arclinea z pewnością wyznaczyła nowe trendy, zwłaszcza dzięki kuchni Gamma30, której drzwi bez tradycyjnych uchwytów zaspokoiły rodzące się zamiłowanie odbiorców dla funkcjonalnego lecz zredukowanego designu. W tej samej dekadzie Arclinea – wrażliwa na rosnące grono ludzi mieszkających w mniejszych przestrzeniach – zainicjowała badania nad inteligentnymi projektami kuchni w kompaktowych domach. Dział zajmujący się doradztwem, projektowaniem, produkcją i wsparciem dla małych przestrzeni powstał w 1972 roku, a nazwano go MINISPAZIO.

comunicazione Arclinea

Jednocześnie, obserwując zmieniający się styl życia, Arclinea rozpoczęła zupełnie nowy typ komunikacji. Tradycyjny podział ról w domu odchodził do lamusa, czego powodem było ugruntowanie się równouprawnienia kobiet. Właśnie dlatego na zdjęciach reklamowych, w roli „pani domu”, przedstawiano młodego mężczyznę.

Cucina in cucina
Cucina in cucina

Kolejnym krokiem, który pewnością wyprzedzał swoje czasy, było wydanie w 1978 roku przez Arclinea książki „Cucina in cucina”. To prawdziwa innowacja w postaci zbioru regionalnych przepisów włoskich napisanych przez klientów Arclinea, z wprowadzeniem Mario Soldatiego.

PUNTO&LINEA Arclinea
Punto&Linea

Ukoronowaniem tej dekady był powstały w 1979 roku projekt PUNTO & LINEA, system łączący kuchnię z resztą domu. Wszechstronny, kompletny program obejmował świetnie skonstruowane rozwiązania meblowe, odkrywał nową przestrzeń i wymiary oraz usunął ściany, zachowując przejścia i plan.

ODEON (design Carlo Bartoli), il sistema casa
System domowy Odeon, projekt: Carlo Bartoli

Budowa potęgi Arclinea

W 1980 Almerino, Lena i Angelo Fortuna zaprojektowali nowy zakład produkcyjny Arclinea, w którym powstawały kolejne kamienie milowe w historii projektowania wnętrz mieszkalnych.

ALISSO Arclinea
Alisso

Lata 80. zapoczątkowały nowy, znaczący rozdział w historii Arclinea. Członkowie rodziny trzeciego pokolenia – Silvio, Walter, Marillina i Gianni dołączyli do firmy.  Jednocześnie rozpoczęto współpracę z niezależnymi  projektantami. Dzięki temu oferta Arclinea znacznie się rozszerzyła i stała się bardziej różnorodna, wciąż będąc o kilka kroków przed konkurencją.

KNOCK DOWN_arclinea
Knock Down

Pierwszym z tych unikalnych dzieł niewątpliwie była ALISSO (projekt Lucci&Orlandini) – kuchnia ergonomiczna. Dalej KNOCK DOWN (projekt Carlo Bartoli), czyli pierwsza kuchnia wolnostojąca. GRES (projekt Roberto Pamio) nazywana jest po prostu kuchnią elegancką. Wkład wielu znakomitości ze świata designu, między innymi Carlo Bertoli, nieuchronnie wzbogacił kulturę projektową Arclinea.

GRES_arclinea
Gres

Kampania komunikacyjna Arclinea, mówiąca o tym, że kuchnia stanowi centrum domu, ugruntowała rolę tej przestrzeni jako wyjątkowej względem innych pomieszczeń. Wręcz niebywałe jak bardzo wzrosła ranga kuchni w perspektywie zaledwie dwóch pokoleń.

Antonio Citterio
Antonio Citterio

Kultura designu

Pierwszym projektem Antonio Citterio dla Arclinea była rewolucyjna ITALIA z 1988 roku. Wprowadziła ona do domu cechy profesjonalnych kuchni – głębokie, ekspansywne blaty, wysokie, przestronne szafki. Zastosowano tu także dwa zlewozmywaki – jeden do przygotowywania posiłków, drugi do mycia naczyń. Jej odświeżona wersja z 2000 roku zawiera dodatkowo niezwykle praktyczną wyspę. Inne kultowe projekty Citterio, wszystkie odzwierciedlające najnowsze trendy, to romantycznie wyglądająca MEDITERRANEA  (1992), barwna FLORYDA (1995) i minimalistyczna GINGER (1997).

FLORIDA_arclinea
Florida

Następnie, w 2002 roku, pojawiła się radykalnie otwarta kuchnia Convivium, która podważyła konwencję oddzielenia przestrzeni do gotowania od jadalni. Towarzyszył jej kolejny innowacyjny pomysł, Closed – zamknięta, szyta na miarę szafa do mycia i przechowywania żywności. Wkrótce do kuchni Arclinea dołączono stale rosnącą rodzinę wygodnych akcesoriów – tace na przekąski, okapy i wyciągi, obszerne stoły, subtelne systemy oświetleniowe.

Convivium 03
Convivium

Nawiasem mówiąc, kuchnie Arclinea są wykorzystywane w międzynarodowej szkole gotowania Arclinea Design Cooking School. Stanowi to kolejny dowód ich praktyczności i niepodzielnego związku firmy z jedzeniem i gotowaniem. Filozofię Arclinei najlepiej oddają wyrażone przez Citterio słowa:

W ostatnich latach kuchnia odegrała kluczową rolę w projektowaniu wnętrz. Kiedyś była czysto funkcjonalna, dostosowana do działania niczym dobrze naoliwiona maszyna. Z czasem jednak stała się sercem domowych spotkań towarzyskich – przyjaznych, intensywnych, energicznych, otwartych, rodzinnych i elastycznych”.

Arcline Italia 01
Italia

Profesjonalna kuchnia

W 1988 roku ITALIA Antonio Citterio wyznaczyła punkt zwrotny w nowoczesnej koncepcji przestrzeni do gotowania, zapożyczając materiały, metody i funkcje z profesjonalnych kuchni. Estetyka była całkiem nowa, dzięki szlachetnej stali i jej odporności na wodę i płomień. Natomiast technicznie została opracowana z wielką precyzją, by osiągnąć optymalną wydajność. Głębokie blaty racjonalizują i zorganizują przygotowywanie potraw i gotowanie. Pomyślano także o dedykowanych podwójnych zlewozmywakach – jednym do płukania warzyw, a drugim do zmywania. Wszystko to, aby dostarczyć odpowiednie narzędzia do pracy, gwarantujące uzyskanie najlepszych rezultatów. Przez lata profesjonalna koncepcja rozszerzyła się o nowe rozwiązania techniczne, sprzęt o lepszych parametrach i bardziej wyrafinowane wykończenia.

Perth, Australia
Perth, Australia

Tak więc ten pierwszy produkt, o nazwie Italia, obejmował już oczywistą profesjonalną koncepcję: zadeklarował oderwanie się od klasycznej technologii „jednostek kuchennych” przez użycie stali. – Antonio Citterio

Arclinea Italia + Modus 01
Italia + Modus

Arclinea – ITALIA

Projekt ITALIA z podwójną wyspą do pracy, ścianą z pełnym wyposażeniem oraz okapem Isola ze szklaną ramą i podwójną półką sprawia, że ​​profesjonalne kuchnie w domu stają się rzeczywistością. Przestrzenie definiuje prawidłowe użycie narzędzi i doskonały układ funkcji. Podejście projektowe spełnia dzisiejsze potrzeby i obejmuje staranne badania nad zmieniającymi się potrzebami w kwestii wydajności.

Arcline Italia 03
Italia

Szczególną uwagę przywiązuje się do detali, wykończeń i materiałów. Wpuszczone blaty wykonano ze stali nierdzewnej i umieszczono tu centralny kanał z akcesoriam. Płyta grzewcza obejmuje podparcia patelni z żeliwa. Drewniane deski do krojenia i ruszty z kamienia przesuwają się, dzięki czemu zapewniają dodatkowe miejsce do pracy, gdy i gdzie jest to konieczne.

Arcline Italia 07
Italia

Poniżej profesjonalnych blatów kuchennych na wyspach kuchennych ze stali nierdzewnej, wprowadzono ekskluzywne nowe akcesoria do szuflad i głębokich szuflad, z drewna tekowego i stali nierdzewnej. Optymalizują przestrzeń i sugerują prawidłowe ustawienie naczyń, akcesoriów, garnków i patelni. Zapewniają w ten sposób maksymalny komfort użytkowania.

Arcline Italia 04
Italia

Dostępna jest szeroka gama rozwiązań i możliwości organizacji układów wewnętrznych. Zaczynając od optymalnego ustawienia uchwytów rolek (folia, aluminium), stojaka na przyprawy, słoików z pokrywkami ceramicznymi, przez uniwersalne deski do krojenia, deski do chleba i serów, po uchwyty na noże, wagi i talerze.

Lignum et Lapis 05
Lignum et Lapis

Kuchnia, czyli bycie razem

Nie gotuje się tylko po to, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych elementów. Gotowanie to również wspaniała okazja do spotkań towarzyskich związanych z przygotowywaniem posiłków. Taki scenariusz wspólnego, aktywnego działania w kuchni przewiduje projekt Lignum et Lapis. Kuchenna rzeźba w kamiennej lub stalowej monolitycznej formie, w rzeczywistości jest równocześnie małym salonem.

Lignum et Lapis 04
Lignum et Lapis

Z jednej strony goście mogą pomóc w przygotowaniu, z drugiej, skrywającej cały osprzęt, gotujący gospodarze mogą dzielić techniki i przyjemność z dobrego jedzenia ze swoimi gośćmi. Ideę przyjaznego środowiska zawarto w postaci zabudowanej ściany, która perfekcyjnie wpasowuje się w dedykowaną przestrzeń. Za niewidzialnymi drzwiami umieszczono system schowków i skrytek na sprzęt i urządzenia kuchenne.

Lignum et Lapis 02
Lignum et Lapis

Arclinea Lignum et Lapis

Wyspa Lignum et Lapis i przylegająca do niej funkcjonalna zabudowa tworzą projekt, który koncentruje się na dwóch elementach. Po pierwsze realizuje instrumentalne potrzeby pracy w kuchni, po drugie natomiast reaguje na zwykłe gesty związane z przygotowaniem i konsumowaniem jedzenia. Głównymi bohaterami tego projektu są materiały. Na pierwszy plan wybija się ekskluzywna, monolityczna rzeźba z białego marmuru Carrara z dużym operacyjnym blatem, unoszącym się na kamiennej płycie.

Lignum et Lapis 03
Lignum et Lapis

Wrażenie lekkości i stabilności potęgują elementy końcowe i boczne panele, wspierające i podążające za elegancką sylwetką. Między nimi zawieszono nad ziemią szafki, za drewnianymi drzwiami. Natomiast tłem dla wyspy jest spokojna scenografia ściany, skrywającej za systemem drzwi kieszeniowych akcesoria, lodówkę, spiżarnię i schowek.

LED lightning interior Arclinea

Tłem dla wyspy jest spokojna scenografia złożona z szarej, lakierowanej ściany. Mieści ona lodówki, szafki i trzy funkcjonalne przestrzenie: do zmywania naczyń, do przygotowywania posiłków i do pieczenia. Wszystko ukryte za systemem znikających drzwi kieszeniowych.

Convivium 06
Convivium

Codzienność

Dawniej przestrzeń przeznaczona na przygotowywanie posiłków stanowiła królestwo osoby, która koncentrowała się na gotowaniu i nie dzieliła się swoimi najlepszymi przepisami. Arclinea postanowiła otworzyć to magiczne miejsce za pomocą życzliwości. Ukoronowaniem tego projektu jest powstać;a w 2002 roku kuchnia Covivium.

Convivium 01
Convivium

Duży drewniany stół fizycznie rozszerza funkcjonalną wyspę i jako równoprawny element wyposażenia tworzy przyjemny kontrast ze strefą pracy. Jednocześnie przywraca miłe wspomnienia kuchni z przeszłości. W połączeniu z systemem Closet, który ukrywa strefę techniczną, ta codzienna przestrzeń życiowa jest lżejsza i staje się idealnym miejscem do rozrywki dla rodziny i gości.

Convivium 08
Convivium

Udoskonalenie procesu produkcji umożliwiło nam ostatnio wprowadzenie wykończeń takich jak PVD (Physical Vapor Deposition). To specjalna technologia, która utrwala różne kolory stali poprzez odparowanie tytanu. Rezultatem jest stop o jeszcze bardziej odpornej powierzchni w cieplejszych metalicznych odcieniach, który trafia także do tych, którzy nie przepadają za stalą nierdzewną. – Antonio Citterio

Convivium 04
Convivium

Kunsztowne odcienie i materiały

Convivium oferuje niezwykłe rozwiązania architektury wnętrza. Centralna, duża wyspa ze stali nierdzewnej w brązowym odcieniu stali nierdzewnej PVD pyszni się potężnym blatem ze złotego marmuru Calacatta. Nad nim, niczym aureola, zwisa stalowy okap Isola w tym samym szykownym wykończeniu. Rzemieślniczy kunszt i dbałość o szczegóły widać także we wbudowanym dużym stole Era z dębu wędzonego NTF.

Convivium 05
Convivium

Wyspę uzupełnia zabudowa. To przestrzeń do aktywnej pracy, mieszcząca się w architektonicznej bryle owiniętej drewnianymi panelami. Skrywa się za nowym systemem drzwi harmonijkowych Modus. Esencję atmosfery podkreśla Vina, chłodziarka do wina Arclinea, łącząc przyjazną strefę jadani z salonem.

Arcline Modus 02
Modus

Aktualizacja definicji kuchni

Kiedyś wyobrażaliśmy sobie kuchnie przyszłości jako naszpikowaną technologią przestrzeń, jednak styl życia zmienia się niekoniecznie w zgodnie z oczekiwaniami futurystów. Okazuje się, że nawet w globalnej metropolii, w dużych budynkach i w mniejszych mieszkaniach, potrzeba dzielenia się i rytuału wspólnego jedzenia pozostaje . Dla tych, którzy nie chcą rezygnować z gotowania dla siebie i swoich gości, opracowano nową koncepcję „ukrytej” kuchni. O różnych porach dnia pojawia się i znika za łatwą do otwarcia ścianą architektoniczną. Zabudowa, wykończona zewnętrznymi panelami z drewna i szyta na miarę, staje się elementem wyposażenia, który pięknie komunikuje się z naszymi ulubionymi meblami – krzesłami, stołami, sofami.

Arcline Modus 03
Modus

Aby spełnić różne wymagania, opracowaliśmy bardziej elastyczne systemy produktów, z koncepcją Closet (Szafy) (…): zamkniętej przestrzeni z serią drzwi, które znikają po otwarciu, w której znajdują się dedykowane strefy pracy. Daje to możliwość bardzo (…) ukrytej kuchni, w której funkcjonalność, wyposażenie i wiedza kulinarna istnieją (…), ale na ograniczonym obszarze, poza zasięgiem wzroku, gdy nie są używane.

Convivium 02

 

Zobacz także:

wspolczesnosc-w-kuchni-inteligentny-social-hub

kuchnia-otwarta-nowa-przestrzen-salonu

sypialnia-marzen-wedlug-antonio-citterio

 

 

 

 

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close