Nowy Jork zachwyca, zadziwia i tętni życiem. Kolorowy i różnorodny rzeczywiście oferuje mnogość smaków i obrazów. Doskonałym remedium na nowojorski styl życia jest romans nowoczesnej, koreańskiej kuchni z ponadczasowym, minimalistycznym, skandynawskim designem. Właśnie z tego powodu, by zaznać chwili wytchnienia i wyciszyć zmysły, przenosimy się do kamienicy przy East 30th Street na Manhattanie. Dokładnie w tym miejscu znajduje się nagrodzona gwiazdką Michelin restauracja Atomix.
Wnętrze restauracji serwującej koreańskie dania zachwyca nowoczesną, minimalistyczną aranżacją, dzięki której lokal zdobył w 2019 roku nagrodę za najlepszą nową restaurację oraz najlepszy design. Projekt przestrzeni Atomix stworzyła pracownia Studio Writers, która postawiła na duńskie meble BoConcept.
Odkrywając luksusowy minimalizm
Po wejściu do wnętrza gości wita hostessa, która następnie prowadzi ich do strefy, gdzie oczekują na stolik. Skandynawska marka BoConcept zagościła natomiast tu na dobre. Sofy Ottawa w szarozielonej tkaninie Velvet nadają wnętrzu nuty luksusu. Po chwili spędzonej na aksamitnych meblach kierujemy się do restauracji. Tu z kolei, przy głównym stole, rozsiadły się kultowe krzesła Ottawa. Jednocześnie jest to kolejny produkt firmy specjalizującej się w miejskiej elegancji rodem z północy Europy. Na niższym poziomie znajduje się 14-osobowa lada szefa kuchni. Przestrzeń ma opowiadać i podkreślać zarówno walory samego menu, jak i poczucie wspólnoty. Stojący tu stołek barowy Adelaide zaprasza do kosztowania i smakowania dań degustacyjnych. Równocześnie łączy w sobie wyprofilowane linie i wyrazisty charakter z niebywałą wygodą.
Koreańska kuchnia i duński design
Atomix zapewnia klientom na równi wyjątkowe wrażenia kulinarne, jak i wizualne. Za wyrafinowanymi projektami mebli BoConcept zastosowanych w nowojorskiej restauracji stoi projektant Karim Rashid. Jego fotele, krzesła i stołki barowe kreują luksusowe, a równocześnie funkcjonalne i komfortowe otoczenie dla gości restauracji. Doskonale wkomponowują się w panujący we wnętrzu klimat zen, charakteryzujący się indywidualizmem i minimalizmem. Cechy te pozwalają na prawdziwe wyciszenie zmysłów i pełne rozkoszowanie się wyszukanym smakiem koreańskiej kuchni. Realizacja duńskiej marki i przyznana jej nagroda stanowią niezbity dowód, że z usług kontraktowych BoConcept korzysta coraz więcej restauracji, hoteli, rezydencji i biur.
Zdjęcia: Diane Kang, Evan Sung, Heehyun Oh