Search

Biblioteka MAD Architects jako tunel czasoprzestrzenny

MAD_Wormhole_Library_by_SAN biblioteka 01

Firma MAD Architects właśnie opublikowała nowy projekt – Biblioteka Wormhole to zakrzywiona konstrukcja, która posłuży jako wielofunkcyjny budynek. Umożliwia odwiedzającym czytanie, podziwianie widoków morza i uczestniczenie w przedstawieniach plenerowych.

MAD_Wormhole_Library_by_SAN biblioteka 14

Pawilon „tunelu czasoprzestrzennego” powstaje na wybrzeżu w Haikou w prowincji Hainan w Chinach i ma zostać ukończony w 2021 roku.

MAD_Wormhole_Library_by_SAN biblioteka 10

MAD Architects, kierowany przez Ma Yansonga, zaprojektował wymarzony krajobraz nad Morzem Południowochińskim. Wielofunkcyjny budynek, wykraczający poza czas i przestrzeń, przybiera kształt „tunelu czasoprzestrzennego”.

MAD_Wormhole_Library_by_SAN-biblioteka-03.jpg

Odlany z białego betonu, przy użyciu zarówno modelu drukowanego CNC, jak i 3D, co zapewnia precyzję i spójność. W rzeczywistości zakrzywione betonowe ściany konstrukcyjne łączą ze sobą sufit, ziemię i ściany.

MAD_Wormhole_Library_by_SAN biblioteka 15

Otwory o różnych rozmiarach pozwalają architekturze oddychać, a jednocześnie wpuszczają naturalne światło do wnętrza. Szare przestrzenie zewnętrznych korytarzy stanowią zacienione miejsca, w których przechodnie mogą się zatrzymać i odpocząć.

MAD_Wormhole_Library_by_SAN biblioteka 04

Składająca się z dwóch części, wewnętrzna czytelnia o powierzchni 690 m2 może pomieścić około 10.000 książek, kawiarnię i taras. Natomiast ogólnodostępną strefę wypoczynkową o powierzchni 300 m2 uzupełni system parkingowy dla rowerów, publiczne łazienki i prysznice.

MAD_Wormhole_Library_by_SAN_biblioteka 11

Nowa biblioteka to część rządowej inicjatywy mającej na celu odmłodzenie zatoki Haikou. Właśnie temu zawdzięcza swoją lokalizację w kluczowym obszarze wyspy wolnego handlu Hainan.

MAD_Wormhole_Library_by_SAN_biblioteka 2

Zwiększając wykorzystanie przestrzeni publicznej wzdłuż linii brzegowej, Biblioteka Wormhole będzie pierwszym ukończonym pawilonem z planu generalnego.

MAD_Wormhole_Library_by_SAN_biblioteka 05

Systemy MEP zostały zaprojektowane tak, by „były ukryte w betonowej wnęce, aby zminimalizować jej wygląd i stworzyć wizualną spójność”.

MAD_Wormhole_Library_by_SAN_biblioteka 06

Z kolei dach po słonecznej stronie podpiera się na wspornikach w celu uzyskania komfortowej temperatury. Dzięki temu  realizuje zrównoważony i energooszczędny budynek odpowiadający lokalnym warunkom pogodowym.

MAD_Wormhole_Library_by_SAN_biblioteka 13

Wreszcie „zakrzywione drzwi przesuwne i wysuwane szklane ściany osłonowe nie tylko zapewniają widok na morze, ale także poprawiają ogólny przepływ powietrza i wentylację”.

MAD_Wormhole_Library_by_SAN_biblioteka 07

 

Zobacz także:

europejski-design-w-odleglych-zakatkach-chin

chinski-brutalizm-dzisiaj-alberto-bologna

drapacz-chmur-chinska-specjalnosc

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close