Search

Bulthaup, konsekwentnie przyjazna kuchnia

kuchnia_bulthaup-b1

Kuchnie i przestrzenie mieszkalne Bulthaup to miejsca, w których ludzie spotykają się, aby być razem, zrelaksować się i poczuć się jak w domu. Pozwalają ludziom na kreatywność i doświadczenie robienia rzeczy własnymi rękami. Aby stworzyć takie miejsca, w centrum rozważań muszą znajdować się ludzie, ich potrzeby i zwyczaje.

Bulhaupt B3 01
Bulhaupt B3

Właśnie tak myśli i działa Bulthaup. Każdego dnia stawia sobie pytanie, czy taka koncepcja „kuchni” wystarczy, aby zaspokoić potrzeby i oczekiwania ludzi, teraz i w przyszłości. Nieustannie bada się tu tę kwestię, ponieważ w Bulthaup powstają systemy kuchni i przestrzeni życiowej, które wzbogacają życie teraz i jutro. A ten niemiecki producent wytwarza swoje produkty z niezrównaną pasją do szczegółów i zamiłowaniem do autentycznych materiałów.

Akcesoria Bulthaup B3 - organizacja szuflady
Akcesoria Bulthaup B3 – organizator do szuflad

Przepis na ideał wg Bulthaup

Architektura i funkcjonalność to dla Bulthaup system rozpatrywany integralnie. Rozumiejąc ludzi, ich indywidualne potrzeby i architekturę pomieszczenia, wyłania się wyjątkowy system architektury kuchni. Projekt, którego prawdziwym celem jest ułatwianie życia.

bulthaup-b3-feuerstelle

Zmysłowość i perfekcja pochodzą z kunsztu. Bulthaup zaczyna się tam, gdzie kończy się praca maszyny. Tylko ludzie tworzą rzeczy, których nie potrafi nawet najbardziej wyrafinowana technologia. Chodzi oczywiście o materialną autentyczność, której można doświadczyć wszystkimi zmysłami.

bulthaup-b2-design wszystko pod ręką
Funkcjonalna luka na końcu stołu warsztatowego B2 oferuje praktyczne miejsce do zawieszenia różnych pojemników i narzędzi kuchennych. Można je ustawić zgodnie z własnymi preferencjami, tak aby były pod ręką, gdy są potrzebne.

Badania i rozwój to zakorzeniona w doświadczeniu i tradycji marki konsekwencja. Od prawie 70 lat Bulthaup nieustannie rozwija produkty dla ludzi. Łączy umiejętności inżynierskie z estetyką, dzięki czemu tworzy przestrzenie kuchenne i mieszkalne, które zapewniają długotrwałą funkcjonalność i design.

bulthaup-b1-bar
B1 – Cappuccino o poranku, szybki lunch w południe, odprężający drink przed kolacją wieczorem. Bar to zawsze przyjazne miejsce. To tu właśnie ludzie spotykają się, aby dobrze się bawić i rozmawiać. Blat baru wykonany z litego jesionu lub orzecha jest stanowi idealne zaproszenie do odpoczynku.

Pasja Buthaup polega na zachowywaniu tego co sprawdzone, a jednocześnie na odkrywaniu nowego. Tradycja i przeszłość to nie tylko zachowanie wartości, ale także nieustanny rozwój. Ewolucja na potrzeby przyszłości.

bulthaup-c3-tisch-nuss
Stół C3

Serce kuchni – wspólny stół

Centralny punkt przestrzeni życiowej, scena dla komedii i tragedii. Przy stole ludzie spędzają cenny czas ze swoimi bliskimi, ciesząc się jedzeniem i piciem, a co najważniejsze, sobą nawzajem. Bulthaup oferuje meble, które zachęcają do wspólnego spędzania cennych chwil.

bulthaup-c2-stół
Model stołu C2

Stół C2 wygląda, jakby został odlany z jednej formy, zupełnie jakby był rzeźbą. Precyzyjne wykończenie i tradycyjne rzemiosło gwarantują płynne przejście od powierzchni laminatu do krawędzi.

bulthaup-c3-ławka
Ławka C3 montowana do funkcjonalnej ściany

Z kolei stół C3 został zaprojektowany do wspólnego spędzania czasu, stanowi więc idealne zaproszenie do relaksu i przyjemności. Subtelne materiały i zaakcentowanie poziomych linii charakteryzują go i podkreślają jego lekkość. Stół C3 występuje w różnych wersjach drewna, takich jak orzech, dąb czy wiśnia. Jako uzupełnienie stołu C3 powstała ławka – stojąca lub podwieszana. Tą ostatnią mocuje się po prostu do ramy wielofunkcyjnej, nośnej ściany.

bulthaup-bsolitaire-regał
Regał B Solitaire – Ulubiona książka kucharska, pamiątki z ostatnich wakacji, kolekcja ceramiki. Cenne wspomnienia zamknięte w wyjątkowych przedmiotach dają nam poczucie własnego miejsca. Skarby doświadczeń i piękne chwile znajdują swoją przystań na regale Bulthaup B Solitaire, aby nieustannie zachwycać.

Historia Bultahup

Rodzinna firma Bulthaup rozpoczęła swą działalność w 1949 roku i od samego początku do dziś tkwi mocno w tradycyjnych korzeniach. Przez cały ten czas pozostaje synonimem bezkompromisowej jakości łączącej wiele cech. Wśród nich, na pierwszym miejscu należy wymienić zamiłowanie do skrupulatnej dbałości o szczegóły. Kolejny element mówiący o mistrzostwie Bulthaup to niewątpliwie utrzymywanie wysokich standardów etycznych podczas pracy z materiałami premium. Całości dopełniają niepodważalne wartości takie jak kunszt rzemiosła oraz dopracowany design. Nawet w czasach szybkich zmian Bulthaup pozostaje firmą, która postrzega siebie jako miejsce ciągłych pytań i nienasyconej ciekawości.

bulthaup-armonia-eclectica
B3 – madrycki apartament pary architektów to eklektyczna harmonia reinterpretująca tradycję hiszpańskich winnic.

Historia marki sięga zamierzchłych czasów, gdy ponad 70 lat temu Martin Bulthaup założył “Martin Bulthaup Möbelfabrik”. Od samego początku jednak możemy obserwować dużą dynamikę rozwoju, ponieważ po dwóch latach działalności zakupił tartak. Wszystko dlatego, że uważał za konieczne wprowadzenie zmian i nowych technologii do produkcji. W ten sposób pragnął zagwarantować, że jego meble spełnią oczekiwania przyszłych klientów odnośnie funkcjonalności i designu.

bulthaup_akcesoria kuchenne
Akcesoria kuchenne – drewniane młynki do soli i pieprzu

Nowe spojrzenie na kuchnię

Początkowo Bulthaup produkował kredensy kuchenne wykonane z doskonałych materiałów i wykazujące wyjątkowy poziom kunsztu pracy stolarzy. Jego zdaniem w wielu rodzinach kuchnia stała się czymś więcej niż tylko miejscem, w którym pracowała pani domu. Zauważył bowiem, że kuchni zmieniała się również w przytulne miejsce, w którym codziennie gromadzą się najbliżsi sobie ludzie. Stwierdził więc, że kredensy kuchenne są „dla osób z uczuciem domu”.

bulthaup-b1-szafka
bulthaup-b1-szafka

Dobra reputacja firmy umożliwia jej szybki rozwój, dzięki czemu Buthaup stopniowo zaczyna zaopatrywać całe Niemcy. Lata 50. i 60. XX wieku charakteryzują się ciągłym, dynamicznym rozwojem. Od rozbudowy fabryk i inwestycje w nowe zakłady produkcyjne oraz sprzęt, przez rosnącą liczbą pracowników po wprowadzenie polityki brandingowej zorientowanej na rynek. Już na wczesnych etapach swojej historii Bulthaup wykorzystywał nisze rynkowe zaniedbane przez innych. Dzięki temu osiągnął ogromny sukces sprzedażowy, sięgając daleko poza granice kraju.

proyecto-bulthaup-girona
Interior design: El Replà – wdzięczna kombinacja trzech produktów Bulthaup – B1, B2 oraz B3. W zabytkowym mieszkaniu w Gironie podkreślono jego historyczną wartość dzięki nieskazitelnej prostocie designu.

Bulthaup spogląda w przyszłość

W 1969 roku Bulthaup wprowadza system Stil 75, który oferuje innowacyjne rozwiązania, wyrafinowane rozumienie wyraźnych linii, naturalnych form i dobrze przemyślanego wyposażenia. W ten sposób wysyła sygnał do branży, podkreślając niezależny design Bulthaup.

System Stil 75_bulthaup-historia
System Stil 75

Nazywamy to Stil 75, ponieważ jest to zupełnie nowe rozwiązanie kuchenne. Zawiera on zmiany, które, jak przewidujemy, zajdą w ciągu najbliższych kilku lat. W 1975 roku tego typu kuchnie będą na porządku dziennym ”(cytat z ówczesnej broszury produktowej).

Concept 12_bulthaup-historia
Concept 12

Drug kamień milowy, który ugruntował pozycję lidera firmy Bulthaup w zakresie innowacji, to wprowadzona na rynek w 1974 roku seria kuchni Concept 12. Bulthaup zyskał uznanie w całej branży dzięki niezwykle nowoczesnemu jak na tamte czasy językowi projektowania.  Oferował bowiem funkcjonalny, praktyczny design z konsekwentnie estetyczną realizacją oraz inteligentną koncepcję instalacji i planowania.

projekt_bulthaup-o-donnell-antonio-maura
Projekt kuchni w madryckim apartamencie kolekcjonera sztuki: Bulthaup O’Donnell – wyspa B1 ustawiona na przeciwko obszernych drzwi pozwala gotującemu gospodarzowi uczestniczyć w przyjęciu skupionym w jadalni

Drugie pokolenie Bulthaup

Gerd Bulthaup, syn założyciela firmy, i jego siostra bliźniaczka Ingeborg Eckert, weszli do zarządu firmy w 1976 roku. Natomiast w 1979 roku drugie pokolenie przejęło stery rodzinnego interesu. Wciąż jednak szerzyło wizję Martina Bulthaupa:

Mówiąc wprost, chcieliśmy produkować kuchnie najwyższej klasy. Zamiast skupiać się na istniejących funkcjach, chcieliśmy wymyślić nowe zastosowania dla kuchni i stworzyć przestrzeń życiową, w której ludzie mogliby się gromadzić i komunikować ”.

bulthaup-warsztat kuchenny B2
Kuchnia Bulthaup B2 czerpie inspirację ze złotej zasady rzemiosła: „Narzędzia i materiały muszą być zawsze uporządkowane i zawsze pod ręką”. W ten sposób kuchnia zmienia się w wygodny warsztat, redukując niezbędne elementy do trzech rzeźbiarskich mebli. Szafka na narzędzia kuchenne, stół warsztatowy oraz szafka na urządzenia kuchenne uwolniono od statycznych ścian. Dzięki temu te ponadczasowe przedmioty można dowolnie łączyć w pomieszczeniu. Co więcej ich elastyczność i mobilność oznacza, że potrafią również dostosowywać się do nowych warunków przestrzennych.

Poszukiwania nowych kierunków

Miłość do architektury, filozofia Bauhausu i ponadczasowy design zasadniczo zmienił wizerunek kuchni i pozwolił marce Bultahup stać się liderem na rynku designerskich kuchni. Jednak pomógł w tym także namówiony w 1980 roku przez Gerda do współpracy Otl Aicher. Do największych osiągnięć tego pioniera koncepcji identyfikacji korporacyjnej należą piktogramy wykorzystane na Olimpiadzie w Berlinie 1972 roku. Prekursor brandingu odpowiada także za logotypy największych firm niemieckich jak Lufthansa czy Braun. Choć jego badania i działalność wychodziły poza ramy dotychczas znane, pozostawał wiernym kontynuatorem idei Bauhausu. W związku z tym podzielał zasadę „formy podążającej za funkcją” interpretując ją swoimi słowami:

krzesło, na którym źle się siedzi, jest złym krzesłem.

kuchnia_bulthaup-b3
Forma i funkcja łączą się, tworząc jedną całość w produktach Bulthaup. Zarówno ich wygląd, jak i użytkowość dostosowuje się do indywidualnych potrzeb. Dopasowane dokładnie do przyzwyczajeń i gustu użytkownika, kuchnia ułatwia pracę, niezależnie od tego, czy chodzi o tworzenie miejsca do przechowywania, przygotowywanie i serwowanie potraw, czy też pracę nad punktem wodnym i płytą grzejną. Efekt końcowy to przede wszystkim lepsza jakość życia.

Zanim Gerd Bulthaup i Otl Aicher przystąpili do opracowania planów kultury nowej kuchni, postanowili zapoznać się z kulturą kulinarną. Podczas ponad 50 wycieczek badali sposób, w jaki ludzie żyją i jedzą. Otl Aicher, kucharz amator, opisał tę filozofię w swojej książce „Kuchnia do gotowania”, wydanej w 1982 roku. Podsumowując, projekt kuchni powinien koncentrować się na tym, co najważniejsze. Oprócz autentyczności pod względem funkcji i materiału, nacisk kładzie się na przyjemność, gotowanie i komunikację.

bulthaup-b2 stół warsztatowy
B2 stół warsztatowy

Wdrażanie innowacyjnych koncepcji

Wstępne wyniki wspólnych badań Bulthaup i Aicher ujrzały światło dzienne w 1984 roku w postaci linii System B. Po raz pierwszy przedstawiono konfigurację kuchni opartą na zrewidowanych poglądach na jej temat. System B tworzy pełną przestrzeń życiową, a nie tylko miejsce do pracy. Ergonomia to tutaj hasło przewodnie, a zatem przestrzeń zaprojektowano tak, aby każda praca była jak najłatwiejsza. Jest to możliwe tylko wtedy, gdy wyposażenie kuchni odgrywa drugorzędną rolę w stosunku do gotującego.

bulthaup-historia kuchenny stół do pracy
Kuchenny stół do pracy

Zarówno czasy jak i wymagania stawiane kuchniom wciąż się zmieniają. Dzięki kuchennemu stołowi warsztatowemu z 1988 roku Bulthaup stworzył całkowicie nowy styl kuchni dostosowany do zmieniających się potrzeb. Oparta na dwoistości ognia i wody, elementów pierwotnie używanych w kuchni, to pierwsza wolnostojąca ergonomiczna jednostka. Oznacza to, ze po raz pierwszy połączono wszystkie niezbędne kuchenne obszary robocze w jednym miejscu. Dzisiaj stół kuchenny uchodzi za już klasykę designu. Z kolei wówczas media ogłosiły, że Bulthaup stworzył pierwszą innowację od czasu kuchni frankfurckiej.

kuchnia_bulthaup-b3-boki drewnianych szuflad składane na jaskółkę
B3 – wysublimowana technika składania boków drewnianych szuflad

Bulthaup wyznacza nowe standardy

W 1992 roku Bulthaup wyznaczył nowe standardy, wprowadzając elastyczny System Modułowy 25. Koncepcja uznaje fakt, że funkcjonalizm i żywa kultura nie muszą ze sobą kolidować i właściwie zawsze się uzupełniały. Kuchnie powinny być przestrzenią, w której ludzie lubią spędzać dużo czasu. Dlatego projekt nie jest estetyczny; to element funkcjonalny. Dzięki swojemu modernizmowi, funkcjonalności i wszechstronności marka stała się synonimem postępowej koncepcji architektury „kuchni jako przestrzeni życiowej”.

kuchnia_bulthaup-historia-system20
System 20

Dowolnie łączone elementy funkcjonalne Systemu 20 wprowadzono na rynek w 1997 roku, zaspokajając ludzkie potrzeby w zakresie elastyczności i odporności. Modułowy system bez stałych elementów zapewniał, że jednostki dostosowywały się do ciągle zmieniających się przestrzeni życiowych. Wolnostojące jednostki Systemu 20 w całości wykonano z materiałów wysokiej jakości. Ta minimalistyczna funkcjonalna konstrukcja gwarantowała trwałą wartość i pełną autonomię stylu.

kuchnia_bulthaup-b3
B3

Bulthaup w nowym tysiącleciu

Bulthaup B3 z 2004 roku po raz pierwszy włączył ściany do koncepcji kuchni. Statyczny element bazowy stanowi wielofunkcyjna ściana B3. Można ją wyposażyć w meble, urządzenia, oświetlenie i inne funkcjonalne elementy. Lewitujący, lekki charakter kuchni podkreśla przejrzystość konstrukcji i subtelne materiały. Bulthaup B3 to czarująca kuchnia i przestrzeń życiowa, które można łączyć w niemal nieskończonych konfiguracjach. Klient ma pełną swobodę przy projektowaniu własnych pomieszczeń mieszkalnych według swoich potrzeb i pomysłów.

kuchnia_bulthaup-b1-płyta
B1

Bulthaup B1 z 2008 roku prezentuje gustowny, ekonomiczny design i czyste formy. Estetycznie wnosi czystą prostotę, lecz jednocześnie tworzy indywidualną swobodę projektowania, która pasuje do ciągle zmieniającego się stylu życia. Linia ścienna, wysoki blok i centralna wyspa kuchenna to centrum najważniejszych rzeczy w życiu: rodziny i przyjaciół, przyjemności i komunikacji.

Bulthaup_B2
B2 – szafka warsztatowa na narzędzie kuchenne

W tym samym roku na rynek trafił Bulthaup B2, który tworzy niepowtarzalną i wyjątkowo osobistą atmosferę. Zawiera także podstawowe, przejrzyste formy, które są zarówno wydajne, jak i praktyczne w użyciu. Unikalne połączenie stołu warsztatowego, szafki na narzędzia i szafki na urządzenia łączy „warsztat kuchenny” z tym, co najważniejsze. Pozostało tylko to, co niezbędne: starannie dobrane materiały, najważniejsze narzędzia, najlepsze składniki i ulubione naczynia.

projekt_bulthaup-algarve
Apartament Algarve | projekt wnętrz: Superflashstudio

Trzecie pokolenie przejmuje stery Bulthaup

Marc O. Eckert, wnuk założyciela Bulthaup, przejął wyłączne zarządzanie firmą w 2010 roku, umacniając pozycję niezależnej firmy rodzinnej. Pozostał wierny wartościom marki, które wyznaczył mu dziadek i wujek, ponieważ „firma wymaga mocnego fundamentu wartości zakorzenionych w tradycji”. Aby wprowadzić firmę do tętniącej życiem przyszłości, wprowadził ciągły proces rozwoju. Obejmuje on ogromne zmiany społeczne w zachowaniu konsumentów, dystrybucji i cyfryzacji.

kuchnia_bulthaup-claudio-coello-retiro
Projekt kuchni: Claudio Coello

Funkcjonalne innowacje Bulthaup

W 2012 roku pojawił się wewnętrzny system organizacji Bulthaup B3, zrywający ze starym porządkiem w kuchni, a ujawniający nowe, intuicyjne podejście. Wnętrze szuflad można elastycznie zaaranżować i zmienić lub dodać coś w dowolnym momencie. Jedynymi czynnikami wpływającymi na organizację są własna wyobraźnia użytkownika i przepływy pracy w kuchni.

Projekt wnętrz: Ramon Esteve
Projekt wnętrz: Ramon Esteve

Wprowadzony w 2017 roku Bulthaup B Solitaire reprezentuje całą przestrzeń życiową. Elementy B Solitaire oferują przestrzeń na elastyczność, ale można je również zintegrować jako znane elementy. Ich podstawową formą jest otwarta, matowo-czarna aluminiowa rama w trzech rozmiarach. Platformę tę można zmieniać za pomocą różnych blatów i wyposażenia, aby dostosować się ją życzeń i potrzeb zarówno teraz, jak i w przyszłości.

kuchnia_bulthaup-b2-akcesoria
B2 – akcesoria kuchenne

Stół jest zarówno centralnym punktem życia domowego, jak i rdzeniem gry Bulthaup B Solitaire. Zgodnie z ideą Bulthaup B Solitaire, stół spoczywa również na ramie wykonanej z matowo-czarnego aluminium. Na dopasowanej ławce ludzie spotykają się bliżej niż na krzesłach. W rezultacie zarówno stół z litego drewna, jak i ławka zachęcają do odpoczynku. Świadczą o ty, dopasowane poduszki i siedzisko wykonane z naturalnie garbowanej skóry.

kuchnia_bulthaup-b1
B1

 

Zobacz także:

Showroom designu 2020 | przewodnik Point of Design

wspolczesnosc-w-kuchni-inteligentny-social-hub

arclinea-projektowanie-idealnej-kuchni

 

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close