Kuchnie i przestrzenie mieszkalne Bulthaup to miejsca, w których ludzie spotykają się, aby być razem, zrelaksować się i poczuć się jak w domu. Pozwalają ludziom na kreatywność i doświadczenie robienia rzeczy własnymi rękami. Aby stworzyć takie miejsca, w centrum rozważań muszą znajdować się ludzie, ich potrzeby i zwyczaje.

Właśnie tak myśli i działa Bulthaup. Każdego dnia stawia sobie pytanie, czy taka koncepcja „kuchni” wystarczy, aby zaspokoić potrzeby i oczekiwania ludzi, teraz i w przyszłości. Nieustannie bada się tu tę kwestię, ponieważ w Bulthaup powstają systemy kuchni i przestrzeni życiowej, które wzbogacają życie teraz i jutro. A ten niemiecki producent wytwarza swoje produkty z niezrównaną pasją do szczegółów i zamiłowaniem do autentycznych materiałów.

Przepis na ideał wg Bulthaup
Architektura i funkcjonalność to dla Bulthaup system rozpatrywany integralnie. Rozumiejąc ludzi, ich indywidualne potrzeby i architekturę pomieszczenia, wyłania się wyjątkowy system architektury kuchni. Projekt, którego prawdziwym celem jest ułatwianie życia.
Zmysłowość i perfekcja pochodzą z kunsztu. Bulthaup zaczyna się tam, gdzie kończy się praca maszyny. Tylko ludzie tworzą rzeczy, których nie potrafi nawet najbardziej wyrafinowana technologia. Chodzi oczywiście o materialną autentyczność, której można doświadczyć wszystkimi zmysłami.

Badania i rozwój to zakorzeniona w doświadczeniu i tradycji marki konsekwencja. Od prawie 70 lat Bulthaup nieustannie rozwija produkty dla ludzi. Łączy umiejętności inżynierskie z estetyką, dzięki czemu tworzy przestrzenie kuchenne i mieszkalne, które zapewniają długotrwałą funkcjonalność i design.

Pasja Buthaup polega na zachowywaniu tego co sprawdzone, a jednocześnie na odkrywaniu nowego. Tradycja i przeszłość to nie tylko zachowanie wartości, ale także nieustanny rozwój. Ewolucja na potrzeby przyszłości.

Serce kuchni – wspólny stół
Centralny punkt przestrzeni życiowej, scena dla komedii i tragedii. Przy stole ludzie spędzają cenny czas ze swoimi bliskimi, ciesząc się jedzeniem i piciem, a co najważniejsze, sobą nawzajem. Bulthaup oferuje meble, które zachęcają do wspólnego spędzania cennych chwil.

Stół C2 wygląda, jakby został odlany z jednej formy, zupełnie jakby był rzeźbą. Precyzyjne wykończenie i tradycyjne rzemiosło gwarantują płynne przejście od powierzchni laminatu do krawędzi.

Z kolei stół C3 został zaprojektowany do wspólnego spędzania czasu, stanowi więc idealne zaproszenie do relaksu i przyjemności. Subtelne materiały i zaakcentowanie poziomych linii charakteryzują go i podkreślają jego lekkość. Stół C3 występuje w różnych wersjach drewna, takich jak orzech, dąb czy wiśnia. Jako uzupełnienie stołu C3 powstała ławka – stojąca lub podwieszana. Tą ostatnią mocuje się po prostu do ramy wielofunkcyjnej, nośnej ściany.

Historia Bultahup
Rodzinna firma Bulthaup rozpoczęła swą działalność w 1949 roku i od samego początku do dziś tkwi mocno w tradycyjnych korzeniach. Przez cały ten czas pozostaje synonimem bezkompromisowej jakości łączącej wiele cech. Wśród nich, na pierwszym miejscu należy wymienić zamiłowanie do skrupulatnej dbałości o szczegóły. Kolejny element mówiący o mistrzostwie Bulthaup to niewątpliwie utrzymywanie wysokich standardów etycznych podczas pracy z materiałami premium. Całości dopełniają niepodważalne wartości takie jak kunszt rzemiosła oraz dopracowany design. Nawet w czasach szybkich zmian Bulthaup pozostaje firmą, która postrzega siebie jako miejsce ciągłych pytań i nienasyconej ciekawości.

Historia marki sięga zamierzchłych czasów, gdy ponad 70 lat temu Martin Bulthaup założył “Martin Bulthaup Möbelfabrik”. Od samego początku jednak możemy obserwować dużą dynamikę rozwoju, ponieważ po dwóch latach działalności zakupił tartak. Wszystko dlatego, że uważał za konieczne wprowadzenie zmian i nowych technologii do produkcji. W ten sposób pragnął zagwarantować, że jego meble spełnią oczekiwania przyszłych klientów odnośnie funkcjonalności i designu.

Nowe spojrzenie na kuchnię
Początkowo Bulthaup produkował kredensy kuchenne wykonane z doskonałych materiałów i wykazujące wyjątkowy poziom kunsztu pracy stolarzy. Jego zdaniem w wielu rodzinach kuchnia stała się czymś więcej niż tylko miejscem, w którym pracowała pani domu. Zauważył bowiem, że kuchni zmieniała się również w przytulne miejsce, w którym codziennie gromadzą się najbliżsi sobie ludzie. Stwierdził więc, że kredensy kuchenne są „dla osób z uczuciem domu”.

Dobra reputacja firmy umożliwia jej szybki rozwój, dzięki czemu Buthaup stopniowo zaczyna zaopatrywać całe Niemcy. Lata 50. i 60. XX wieku charakteryzują się ciągłym, dynamicznym rozwojem. Od rozbudowy fabryk i inwestycje w nowe zakłady produkcyjne oraz sprzęt, przez rosnącą liczbą pracowników po wprowadzenie polityki brandingowej zorientowanej na rynek. Już na wczesnych etapach swojej historii Bulthaup wykorzystywał nisze rynkowe zaniedbane przez innych. Dzięki temu osiągnął ogromny sukces sprzedażowy, sięgając daleko poza granice kraju.

Bulthaup spogląda w przyszłość
W 1969 roku Bulthaup wprowadza system Stil 75, który oferuje innowacyjne rozwiązania, wyrafinowane rozumienie wyraźnych linii, naturalnych form i dobrze przemyślanego wyposażenia. W ten sposób wysyła sygnał do branży, podkreślając niezależny design Bulthaup.

Nazywamy to Stil 75, ponieważ jest to zupełnie nowe rozwiązanie kuchenne. Zawiera on zmiany, które, jak przewidujemy, zajdą w ciągu najbliższych kilku lat. W 1975 roku tego typu kuchnie będą na porządku dziennym ”(cytat z ówczesnej broszury produktowej).

Drug kamień milowy, który ugruntował pozycję lidera firmy Bulthaup w zakresie innowacji, to wprowadzona na rynek w 1974 roku seria kuchni Concept 12. Bulthaup zyskał uznanie w całej branży dzięki niezwykle nowoczesnemu jak na tamte czasy językowi projektowania. Oferował bowiem funkcjonalny, praktyczny design z konsekwentnie estetyczną realizacją oraz inteligentną koncepcję instalacji i planowania.

Drugie pokolenie Bulthaup
Gerd Bulthaup, syn założyciela firmy, i jego siostra bliźniaczka Ingeborg Eckert, weszli do zarządu firmy w 1976 roku. Natomiast w 1979 roku drugie pokolenie przejęło stery rodzinnego interesu. Wciąż jednak szerzyło wizję Martina Bulthaupa:
Mówiąc wprost, chcieliśmy produkować kuchnie najwyższej klasy. Zamiast skupiać się na istniejących funkcjach, chcieliśmy wymyślić nowe zastosowania dla kuchni i stworzyć przestrzeń życiową, w której ludzie mogliby się gromadzić i komunikować ”.

Poszukiwania nowych kierunków
Miłość do architektury, filozofia Bauhausu i ponadczasowy design zasadniczo zmienił wizerunek kuchni i pozwolił marce Bultahup stać się liderem na rynku designerskich kuchni. Jednak pomógł w tym także namówiony w 1980 roku przez Gerda do współpracy Otl Aicher. Do największych osiągnięć tego pioniera koncepcji identyfikacji korporacyjnej należą piktogramy wykorzystane na Olimpiadzie w Berlinie 1972 roku. Prekursor brandingu odpowiada także za logotypy największych firm niemieckich jak Lufthansa czy Braun. Choć jego badania i działalność wychodziły poza ramy dotychczas znane, pozostawał wiernym kontynuatorem idei Bauhausu. W związku z tym podzielał zasadę „formy podążającej za funkcją” interpretując ją swoimi słowami:
krzesło, na którym źle się siedzi, jest złym krzesłem.

Zanim Gerd Bulthaup i Otl Aicher przystąpili do opracowania planów kultury nowej kuchni, postanowili zapoznać się z kulturą kulinarną. Podczas ponad 50 wycieczek badali sposób, w jaki ludzie żyją i jedzą. Otl Aicher, kucharz amator, opisał tę filozofię w swojej książce „Kuchnia do gotowania”, wydanej w 1982 roku. Podsumowując, projekt kuchni powinien koncentrować się na tym, co najważniejsze. Oprócz autentyczności pod względem funkcji i materiału, nacisk kładzie się na przyjemność, gotowanie i komunikację.

Wdrażanie innowacyjnych koncepcji
Wstępne wyniki wspólnych badań Bulthaup i Aicher ujrzały światło dzienne w 1984 roku w postaci linii System B. Po raz pierwszy przedstawiono konfigurację kuchni opartą na zrewidowanych poglądach na jej temat. System B tworzy pełną przestrzeń życiową, a nie tylko miejsce do pracy. Ergonomia to tutaj hasło przewodnie, a zatem przestrzeń zaprojektowano tak, aby każda praca była jak najłatwiejsza. Jest to możliwe tylko wtedy, gdy wyposażenie kuchni odgrywa drugorzędną rolę w stosunku do gotującego.

Zarówno czasy jak i wymagania stawiane kuchniom wciąż się zmieniają. Dzięki kuchennemu stołowi warsztatowemu z 1988 roku Bulthaup stworzył całkowicie nowy styl kuchni dostosowany do zmieniających się potrzeb. Oparta na dwoistości ognia i wody, elementów pierwotnie używanych w kuchni, to pierwsza wolnostojąca ergonomiczna jednostka. Oznacza to, ze po raz pierwszy połączono wszystkie niezbędne kuchenne obszary robocze w jednym miejscu. Dzisiaj stół kuchenny uchodzi za już klasykę designu. Z kolei wówczas media ogłosiły, że Bulthaup stworzył pierwszą innowację od czasu kuchni frankfurckiej.

Bulthaup wyznacza nowe standardy
W 1992 roku Bulthaup wyznaczył nowe standardy, wprowadzając elastyczny System Modułowy 25. Koncepcja uznaje fakt, że funkcjonalizm i żywa kultura nie muszą ze sobą kolidować i właściwie zawsze się uzupełniały. Kuchnie powinny być przestrzenią, w której ludzie lubią spędzać dużo czasu. Dlatego projekt nie jest estetyczny; to element funkcjonalny. Dzięki swojemu modernizmowi, funkcjonalności i wszechstronności marka stała się synonimem postępowej koncepcji architektury „kuchni jako przestrzeni życiowej”.

Dowolnie łączone elementy funkcjonalne Systemu 20 wprowadzono na rynek w 1997 roku, zaspokajając ludzkie potrzeby w zakresie elastyczności i odporności. Modułowy system bez stałych elementów zapewniał, że jednostki dostosowywały się do ciągle zmieniających się przestrzeni życiowych. Wolnostojące jednostki Systemu 20 w całości wykonano z materiałów wysokiej jakości. Ta minimalistyczna funkcjonalna konstrukcja gwarantowała trwałą wartość i pełną autonomię stylu.

Bulthaup w nowym tysiącleciu
Bulthaup B3 z 2004 roku po raz pierwszy włączył ściany do koncepcji kuchni. Statyczny element bazowy stanowi wielofunkcyjna ściana B3. Można ją wyposażyć w meble, urządzenia, oświetlenie i inne funkcjonalne elementy. Lewitujący, lekki charakter kuchni podkreśla przejrzystość konstrukcji i subtelne materiały. Bulthaup B3 to czarująca kuchnia i przestrzeń życiowa, które można łączyć w niemal nieskończonych konfiguracjach. Klient ma pełną swobodę przy projektowaniu własnych pomieszczeń mieszkalnych według swoich potrzeb i pomysłów.

Bulthaup B1 z 2008 roku prezentuje gustowny, ekonomiczny design i czyste formy. Estetycznie wnosi czystą prostotę, lecz jednocześnie tworzy indywidualną swobodę projektowania, która pasuje do ciągle zmieniającego się stylu życia. Linia ścienna, wysoki blok i centralna wyspa kuchenna to centrum najważniejszych rzeczy w życiu: rodziny i przyjaciół, przyjemności i komunikacji.

W tym samym roku na rynek trafił Bulthaup B2, który tworzy niepowtarzalną i wyjątkowo osobistą atmosferę. Zawiera także podstawowe, przejrzyste formy, które są zarówno wydajne, jak i praktyczne w użyciu. Unikalne połączenie stołu warsztatowego, szafki na narzędzia i szafki na urządzenia łączy „warsztat kuchenny” z tym, co najważniejsze. Pozostało tylko to, co niezbędne: starannie dobrane materiały, najważniejsze narzędzia, najlepsze składniki i ulubione naczynia.

Trzecie pokolenie przejmuje stery Bulthaup
Marc O. Eckert, wnuk założyciela Bulthaup, przejął wyłączne zarządzanie firmą w 2010 roku, umacniając pozycję niezależnej firmy rodzinnej. Pozostał wierny wartościom marki, które wyznaczył mu dziadek i wujek, ponieważ „firma wymaga mocnego fundamentu wartości zakorzenionych w tradycji”. Aby wprowadzić firmę do tętniącej życiem przyszłości, wprowadził ciągły proces rozwoju. Obejmuje on ogromne zmiany społeczne w zachowaniu konsumentów, dystrybucji i cyfryzacji.

Funkcjonalne innowacje Bulthaup
W 2012 roku pojawił się wewnętrzny system organizacji Bulthaup B3, zrywający ze starym porządkiem w kuchni, a ujawniający nowe, intuicyjne podejście. Wnętrze szuflad można elastycznie zaaranżować i zmienić lub dodać coś w dowolnym momencie. Jedynymi czynnikami wpływającymi na organizację są własna wyobraźnia użytkownika i przepływy pracy w kuchni.

Wprowadzony w 2017 roku Bulthaup B Solitaire reprezentuje całą przestrzeń życiową. Elementy B Solitaire oferują przestrzeń na elastyczność, ale można je również zintegrować jako znane elementy. Ich podstawową formą jest otwarta, matowo-czarna aluminiowa rama w trzech rozmiarach. Platformę tę można zmieniać za pomocą różnych blatów i wyposażenia, aby dostosować się ją życzeń i potrzeb zarówno teraz, jak i w przyszłości.

Stół jest zarówno centralnym punktem życia domowego, jak i rdzeniem gry Bulthaup B Solitaire. Zgodnie z ideą Bulthaup B Solitaire, stół spoczywa również na ramie wykonanej z matowo-czarnego aluminium. Na dopasowanej ławce ludzie spotykają się bliżej niż na krzesłach. W rezultacie zarówno stół z litego drewna, jak i ławka zachęcają do odpoczynku. Świadczą o ty, dopasowane poduszki i siedzisko wykonane z naturalnie garbowanej skóry.

Zobacz także:
wspolczesnosc-w-kuchni-inteligentny-social-hub
arclinea-projektowanie-idealnej-kuchni