Wakacje to czas, który wiu lubi spędzać na celebrowaniu małych przyjemności, z dala od pośpiechu i zgiełku miasta. Idealne miejsce na tego typu wypoczynek powstało w sekwojowym gaju w samym sercu kalifornijskiego regionu winiarskiego. W niewielkiej odległości od centrum Healdsburga w hrabstwie Sonoma, nowy obiekt gościnny – House of Flowers, w całości poświęcono przyjemności czerpanej z wina, jedzenia i przyrody.
Wspaniałą lokalizację, będącą zarazem lokalnym punktem orientacyjnym, objęto gruntowną renowacją. Zadanie to przypadło w udziale firmie Walker Warner Architects z San Francisco. Stworzyli oni przyjazną przystań bezpretensjonalnego wyrafinowania. Harmonijne tło zarówno dla wina produkowanego w zrównoważony sposób, jak i naturalnego piękna posiadłości o powierzchni 15,5 akrów.
Powstały obszary do odpoczynku i spotkań wewnątrz i na zewnątrz, rozległe ogrody i grillem opalany drewnem. Te miejsca zaprojektowano we współpracy z Maca Huneeus Design i Nelson Byrd Woltz Landscape Architects, jako przestrzeń do świętowania.
Silne, proste formy wernakularne regionu posłużyły jako przewodnik i punkt odniesienia, pomagając zakorzenić architekturę w jej otoczeniu” –
Mike McCabe, dyrektor Walker Warner Architect
Założyciele winiarni, Joan i Walt Flowers, to pionierzy uprawy szczepów Pinot Noir i Chardonnay na nierównych grzbietach przybrzeżnych Oceanu Spokojnego. Przez ostatnie 30 lat nieustannie pokonywali nowe granice w produkcji własnego wina. Ich pragnienie dzielenia się swoimi nadmorskimi winami w otoczeniu, które wyrażało ich etos oparty na naturze, doprowadziło do przejęcia podupadłej winnicy zbudowanej w połowie lat 70. w Healdsburgu. Właśnie tu postanowili
stworzyć środowisko, w którym goście czują się, jakby wchodzili do naszego domu ” – jak mówią Joan i Walt.
Podejście architektów do renowacji zrujnowanej winnicy było „pozornie proste”. W rezultacie nadali budynkom przemysłowym współczesny klimat, tworząc nowe ścieżki i rozbudowując ogrody. Dzięki temu goście mogą cieszyć się winami zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Jak wyjaśnia Brooks Walker, dyrektor w Walker Warner Architects, chodziło o to, aby
natura zdominowała i wykorzystała architekturę, aby stworzyć ramy doświadczenia”.
House of Flowers – celebracja przyrody i jej darów
Decyzja o przebudowie istniejących struktur przemysłowych zamiast budowania od nowa była oczywista, ponieważ wynika z zaangażowania właścicieli w zrównoważony rozwój. Zewnętrzne oryginalne deski z drewna sekwoi pomalowano na mieniąca się czerń. W ten sposób odzwierciedlają głębię odcienia gaju sekwojowego, który otacza obiekt. Nadaje to budynkom rustykalny urok oraz wyrazisty efekt stonowanej elegancji. Sprawia to także, że wtapiają się w krajobraz, dzięki czemu cała uwaga skupia się na pięknie przyrody wokół.
Wewnątrz, wszechobecne bielone drewno cyprysowe pokrywa zarówno ściany jak i sufity. W połączeniu z dużą ilością okien i świetlików tworzy jasne przestrzenie i ustanawia relację yin-yang między wnętrzami, a tym co poza nimi.
W salonie, jadalni, bibliotece i pokoju słonecznym gości wita domowa atmosfera powściągliwej elegancji. Rozciąga się także na duże patio i prywatne przestrzenie dla gości VIP.
Otulające jasne odcienie bielonego cyprysu i uzupełnia wyposażenie w elementarnej palecie naturalnych materiałów, takich jak drewno, len, wełna i ceramika. Dzięki temu wnętrza przywołują autentyczną wiejską atmosferę, a jednocześnie są niemal nowoczesne.
Wspaniałe widoki na ogrody po raz kolejny wzmacniają intymne połączenie między wnętrzem a zewnętrzem. Podobnie zresztą działają elementy vintage i meble wykonane na zamówienie. Zachwycają regały na książki oraz malowana na czarno ławka z orzecha kalifornijskiego.
Ogrody wokół domu kwiatów
Ogrody krajobrazowe zaprojektowano jako serię kameralnych miejsc spotkań. Obejmują więc zewnętrzny piec opalany drewnem, przynoszące sień pergole i połyskujące refleksami słońca baseny. Z kolei otaczające je ogrody tarasowe wykorzystują położenie budynków na wzgórzu, aby zanurzyć gości w
wyjątkowości kalifornijskiej flory: lasów sekwojowych, dębowych i krajobrazu Chaparral, z winnicami i odległymi grzbietami gór Mayacamas na horyzoncie ”- wyjaśnia Thomas Woltz z Nelson Byrd Woltz Landscape Architects.
Począwszy od powitalnego kieliszka Sonoma Coast Rosé proponowanego przybywającym pod sekwoje gościom, po wybitne dania z lokalnych produktów, których kuratorem jest słynny szef kuchni Jamil Peden, każdy aspekt doświadczenia gościa ma na celu pobudzenie zmysłów, inspirację rozmowy i świętowanie winiarskiego etosu państwa Flowers.
Zobacz także:
niezwykly-projekt-winnicy-wrosnietej-w-otoczenie