Search

Apple Xinyi A13 | harmonia astezy w Taipei

foster-partners-apple-xinyi-A13-taipei-02

Apple Xinyi A13

Apple i Foster+Partners otwierają najnowszą destynację architektoniczną i kulturalną w Taipei, Apple Xinyi A13. Xinyi to młoda, tętniąca życiem okolica położona na wschodnim krańcu miasta, pełna atrakcji turystycznych, sklepów i rozrywek. Razem z wieżowcem Taipei 101 jest to jedno z najpopularniejszych miejsc na wyspie. Wykorzystując witalność dzielnicy, projekt tworzy nowy, zapraszający plac z delikatnym pawilonem. Zapewnia on przestrzeń do nauki i kreatywności w samym sercu Taipei. Przy opracowywaniu programu, studio Foster+Partners ściśle współpracowało z zespołem projektowym Apple. Z ramienia producenta działania nadzorował szef projektu, Jony Ive.

foster-partners-apple-xinyi-A13-taipei-18
zdjęcia: ©Nigel Young | Foster + Partners

Wodne rzeźby

Foster+Partners opracowali Apple Xinyi A13 z wyraźnym naciskiem na związek z ulicą. Wprowadzili atmosferę spokoju w okolicy za pomocą pawilonu i publicznego placu. W rezultacie, w tętniącym życiem mieście, powstała zaciszna wyspa. Z dwóch stron otoczono ją unikalnymi rzeźbionymi elementami wodnej architektury. Inspirację stanowiły malowniczy obraz górskiej geografii Tajwanu i naturalne formacje skalne  Penghu. Jest to kompozycja dużych, pieczołowicie rzeźbionych bloków bazaltu otoczonych gajami cienistych drzew kamforowych. Pokryta cienką warstwą wody, górna powierzchnia każdego bloku wydaje się nieskazitelnie płaska i lustrzana, podczas gdy powierzchnie boczne są szorstkie. Dwoistość tekstur generuje dynamiczny kontrast między wykończeniami wykonanymi ręcznie i obrabianymi maszynowo. Kilka dysz osadzonych w ziemi uwalnia przerywaną mgiełkę w powietrzu. Chłodząc obszar tworzy ona eteryczny efekt wizualny.

foster-partners-apple-xinyi-A13-taipei-03

Lekkość formy

Przezroczyste monolityczne fasady pawilonu zapraszają gości do sklepu i do przemierzania publicznego placu. Osłania go cienki jak brzytwa dach z włókna węglowego o długości 77 stóp, wsparty od wewnątrz dwoma filarami. Przechodząc przez powierzchnie wystawowe na parterze, sklep kontynuuje działalność na dole. Prowadzą tu rzeźbione klatki schodowe nawiązujące do schodów w Apple Park w Cupertino. Natomiast drewniane stropy i drewno w całym wnętrzu dodają mu naturalnego spokoju.

foster-partners-applexinyi-A13-taipei-07

Skromna prostota

Jony Ive, który niedawno ogłosił swoje odejście od firmy Apple, aby założyć własną firmę projektową, komentuje:

„Apple Xinyi A13 to w istocie, piękny zacieniony plac z rozkosznie uspokajającą wodą i małym pawilonem wejściowym. Stąd zabiera Cię w świat Apple – to wszystko. Skromna prostota przeczy niezwykłej złożoności niewiarygodnie cienkiego dachu z włókna węglowego. To niesamowita konstrukcja odporna na trzęsienia ziemi. Jest także prostota pięknych rzeźb wodnych, które nasycają przestrzeń wewnętrzną harmonią. Chcieliśmy zaprojektować przestrzeń publiczną z budynkiem, który jest tak wyrafinowany, że jego obecność jest ledwo wyczuwalna, a jednak ma pozytywny wpływ na miasto. ”

foster-partners-applexinyi-A13-taipei-01

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close