Search

MVRDV ukończył niezwykłe muzeum w Rotterdamie

magazyn-boijmans-van-beuningen-mvrdv-rotterdam 04

MVRDV ukończył przypominający misę Depot Boijmans Van Beuningen w rotterdamskim Museumpark. Budynek pokrywa lustrzane szkło, a wieńczy „las na dachu”. Magazyn dzieł sztuki otworzy się dla zwiedzających jesienią 2021 roku. Powstał, aby pomieścić w jednej lokalizacji kolekcję dzieł sztuki Museum Boijmans Van Beuningen. Po raz pierwszy od 1935 roku uda się się zgromadzić w jednym miejscu.

magazyn-boijmans-van-beuningen-mvrdv-rotterdam 03

Budynek zawiera różne przestrzenie magazynowe oraz obszary do konserwacji dzieł sztuki, które, po przeniesieniu tu nowych mieszkańców, udostępni się publiczności. To najprawdopodobniej pierwszy publicznie dostępny magazyn dzieł sztuki na świecie. W związku z tym zaoferuje zwiedzającym muzea w Holandii zupełnie nowe doświadczenia.

magazyn-boijmans-van-beuningen-mvrdv-rotterdam 01

Magazyn Boijmans Van Beuningen mierzy 12 metrów wysokości i obejmuje 15 000 metrów kwadratowych. Aby pomóc zmniejszyć jego wpływ wizualny, MVRDV pokrył magazyn 1664 odblaskowymi panelami szklanymi. Dzięki temu wtapia się w otoczenie w zaprojektowanym przez OMA Museumpark. Jego kształt misy także opracowano w ten sposób, aby zminimalizować jego ślad.

Jego lustrzana fasada nosi ślady wszystkiego, co ją otacza. Przechodzących ludzi, zielone tereny Museumpark, chmury i dynamiczną panoramę Rotterdamu. Dzięki tym refleksom budynek jest już w pełni wkomponowany w otoczenie, mimo niemałych rozmiarów” – stwierdza MVRDV

magazyn-boijmans-van-beuningen-mvrdv-rotterdam 02

MVRDV tworzy nowy rodzaj muzeum

Wewnątrz budynku zlokalizowano kilka pomieszczeń magazynowych, pracownie dla kuratorów i pomieszczenia do konserwacji dzieł sztuki. Przestrzenie magazynowe podzielono na pięć różnych „stref klimatycznych”. Dzięki temu artefakty można przechowywać i eksponować zgodnie z ich określonymi wymaganiami dotyczącymi temperatury i wilgotności.

magazyn-boijmans-van-beuningen-mvrdv-rotterdam 08

Według MVRDV centralny punkt obiektu stanowi jego centralne atrium, które wypełniają nakładające  się klatki schodowe i podwieszane szklane gabloty. Pojawią się w nich dzieła wyselekcjonowane do tego celu przez kuratorów muzeum. Atrium połączy przestrzenie magazynowe i wystawowe z pracowniami kuratorskimi. W ten sposób zapewni odwiedzającym rzadki dostęp i wgląd w to, jak muzeum dba o swoją kolekcję.

magazyn-boijmans-van-beuningen-mvrdv-rotterdam 07

Po udostępnieniu dla publiczności dzieła sztuki Museum Boijmans Van Beuningen pojawią się w całym budynku, w tym także w restauracji na dachu i ogrodzie rzeźb. Restaurację, trafnie nazywaną „lasem na dachu”, pokrywa 75 wysokich brzóz, aby zastąpić utraconą zieleń i zapewnić widoki na miasto.

magazyn-boijmans-van-beuningen-mvrdv-rotterdam 05

Projekt jest odważny. Jego sukces jest wynikiem bezpośredniego dialogu ze wszystkimi zaangażowanymi stronami – od osoby obliczającej dokładną krzywiznę lustrzanych paneli i pracownika budowlanego, który ustawił szklane witryny, po firmę, która współtworzyła nasz las na dachu” – podsumował Winy Maas.

magazyn-boijmans-van-beuningen-mvrdv-rotterdam 06

MVRDV to studio architektoniczne z siedzibą w Rotterdamie, które w 1991 rokuzałożyli Winy Maas, Jacob van Rijs i Nathalie de Vries. W 2014 roku pracownia wygrała konkurs na projekt Depot Boijmans Van Beuningen dla Muzeum Boijmans Van Beuningen, gminy Rotterdam i fundacji De Verre Bergen. Studio opracowało go we współpracy z BAM Bouw en Techniek.

magazyn-boijmans-van-beuningen-mvrdv-rotterdam 10

 

Zobacz także:

biuro-projektowe-mvdrv-i-sztuka-zabawy-architektura

miasta-przyszlosci

berlin-cube-odkrywa-nowe-mozliwosci

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close