Search

Rodzinny dom, w którym mniej znaczy więcej

pedro_miguel_santos_alexander_bogorodskiy rodzinny dom 02

Choć z zewnątrz ten rodzinny dom wydaje się niezwykle skromny, skrywa wnętrza bogate w tekstury. Położony w Penafiel, małym miasteczku na północy Portugalii, ten niski dom rodzinny autorstwa lokalnego architekta Pedro Miguela Santosa został zaprojektowany w odpowiedzi na zestaw sprzecznych wymagań.

pedro_miguel_santos_alexander_bogorodskiy rodzinny dom 04
Zdjęcia: Alexander Bogorodskiy

Właściciele regularnie przyjmują gości, oczekują więc, że pokoje ich dzieci będą cieszyć się spokojem i ciszą. Z drugiej strony wymagają dużej przestrzeni życiowej przy ograniczonym budżecie.

pedro_miguel_santos_alexander_bogorodskiy rodzinny dom 05

Jednocześnie otoczenie ruchliwej ulicy i sąsiedniej, wielopiętrowej rezydencji nie sprzyjało ukryciu się w domu.

pedro_miguel_santos_alexander_bogorodskiy rodzinny dom 06

W rezultacie powstała skromna, niepozorna rezydencja. Niski profil, nieprzejrzysty wygląd zewnętrzny przeczy przestronnym, wysokim i wypełnionym światłem wnętrzom. Przestrzeń charakteryzuje się poczuciem minimalistycznej elegancji i ciepła.

pedro_miguel_santos_alexander_bogorodskiy rodzinny dom 01

W tył zwrot

Dom odwraca się tyłem do ruchliwej drogi od strony północnej. Zorientowany na południe, zapewnia prywatność i obniżenie poziomu hałasu. W ten sposób zapewnia wnętrzom dopływ naturalnego światła.

pedro_miguel_santos_alexander_bogorodskiy rodzinny dom 08

Pomimo jednokondygnacyjnej konfiguracji, budynek wyróżnia dynamiczna fasada. To w zasadzie kompozycja kubaturowych brył o różnej wielkości. Brutalistyczna fasada, jeszcze bardziej rzeźbiarska dzięki całkowitemu brakowi otworów, odzwierciedla różnice wysokości we wnętrzu, ale uwzględnia również nachylenie terenu posesji.

pedro_miguel_santos_alexander_bogorodskiy rodzinny dom 09

Plan domu w kształcie litery U skonfigurowano tak, aby dyskretnie oddzielać pomieszczenia ogólnodostępne i prywatne. Starannie planowano każdy detal by maksymalnie pokreślić naturalne oświetlenie, widoki oraz wrażenie przestronności.

pedro_miguel_santos_alexander_bogorodskiy rodzinny dom 10

Od strony północnej skrzydło sypialni otwiera się na dziedziniec utworzony na planie litery U. Natomiast skrzydło jadalniano-mieszkalne po drugiej stronie wychodzi na ogród od południa. Po środku te dwa pomieszczenia łączy przestrzeń wejściowa i kuchenna. Stąd rozwija się widok zarówno na dziedziniec, dzięki wydłużonemu oknu biegnącemu wzdłuż blatu, jak i na tylny ogród przez jadalnię.

pedro_miguel_santos_alexander_bogorodskiy rodzinny dom 16

Kuchnię umieszczono na niższym poziomie, aby dostosować architekturę do pochyłego terenu. Ten obszar przestrzenny bufor między częścią dzienną, w której właściciele przyjmują gości, a sypialniami, w których śpią dzieci.

pedro_miguel_santos_alexander_bogorodskiy rodzinny dom 11

Rodzinny dom z zewnątrz, ze względu na niski budżet, wygląda dość pospolicie. Po prostu żelbetowa konstrukcja żelbetowa i murowane ściany.Mimo to architekt nadał wnętrzu bardziej złożoną materię, bez dodatkowych kosztów, pozostawiając odsłonięte betonowe kolumny i belki.

pedro_miguel_santos_alexander_bogorodskiy rodzinny dom 13

Mniej przedmiotów = więcej przestrzeni

Betonowa konstrukcja działa jak wizualna przegroda. Sekcje ścian poniżej belek są pomalowane na biało. Natomiast te powyżej pomalowano odpowiednio na oliwkowozielony w pomieszczeniach ogólnodostępnych i ciemnobrązowy w kwaterach prywatnych.

pedro_miguel_santos_alexander_bogorodskiy rodzinny dom 17

Ponieważ pomieszczenia różnią się wysokością, takie zagospodarowanie przestrzenne nie tylko podkreśla stonowaną paletę bieli, szarości i naturalnego drewna. Zapewnia także wizualną ciągłość, ponieważ wysokość niższych białych sekcji jest taka sama w całym domu.

pedro_miguel_santos_alexander_bogorodskiy rodzinny dom 15

Kolorystyka również oddaje wrażenie ludzkiej skali nawet w najwyższych pomieszczeniach, takich jak kuchnia. Jej znaczną wysokość wysokość sufitu równoważy nie tylko kolorowa segmentacją ściany. Tu działa również struktura szafki z przegrodą w kształcie litery L, która pasuje do dolnych białych sekcji ścian. W połączeniu z eleganckim minimalizmem wystroju wnętrz ten rodzinny potwierdza, że mniej znaczy więcej.

pedro_miguel_santos_alexander_bogorodskiy rodzinny dom 18
pedro_miguel_santos_alexander_bogorodskiy rodzinny dom 19

Zobacz także:

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close