Search

Marble – sztuka gotowania wobec przestrzeni

Restauracja Marble

Marble to nowe luksusowe miejsce na mapie Johannesburga (Południowa Afryka). Bardzo szybko po otwarciu stał się jedną z najpopularniejszych restauracji, cieszącą się dodatkową dystyngowaną renomą związaną z tym, że współpracuje również z artystami pochodzącymi z kraju, a stanowisko szefa kuchni objął słynny i nagradzany David Higgs.

Kuchnia w centrum architektury

W rezultacie zaprojektowana została przestrzeń, która stała się czymś więcej niż tylko restauracją. Procesy zachodzące w otwartej kuchni są jak spektakle teatralne, które przyciągają zafascynowanych odwiedzających. Motyw ognia i ogniska, wywodzący się z karty dań, odnaleźć można również we wnętrzach zaprojektowanych przez Irene Kyriacou. Wykorzystano bardzo wiele intrygujących detali i materiałów, za które odpowiedzialni stali się lokalni twórcy. Mervyn Gers opracował wypalane płytki znajdującego się na ścianach, a Peter Mthombeni zajął się ceramicznymi formami. Przy marmurowych stołach stoją tapicerowane, skórzane krzesła, a na ścianach powieszone zostały fotografie, które wykonał artysta z Cape Town – Krisjan Rossouw.

Sztuka kulinarna

Kuchnia pod dowództwem Higgsa skupia się na kulturze Południowej Afryki. Wszystkie potrawy, takie jak jagnięce bitki z chimichurri przygotowywane są na wielkim grill zasilanym drewnem, który importowano z Michigan. Podczas delektowania się wyszukaną kuchnią można obserwować artystyczne procesy zachodzące w otwartej kuchni bądź podziwiać sąsiednie krajobrazy, rozlegające się za wielkimi przeszkleniami.

 

 

Write a response

Dodaj komentarz

Close
© Copyrights by Point of Design
Close