Search

Mistyczna atmosfera 100-letniego domu na Bali

Bali 100-letniego domu studio_jencquel ©tommaso_rica 05

Maximilian Jencquel dokonał renowacji 100-letniego domu w prawdziwe odosobnienie w stylu zen. Choć Bali przede wszystkim słynie ze swoich idyllicznych plaż, luksusowych kurortów i imprezowiczów z plecakami. Jednak pod naturalnym pięknem wyspy i jej historycznym stylem życia kryje się jej największy atut.

Bali 100-letniego domu dom studio_jencquel ©tommaso_rica 02
Zdjęcia: Tommaso Rica

Tutejszą kulturę cechuje głęboko zakorzeniona duchowość, o czym świadczą nie tylko liczne świątynie, które wypełniają krajobraz. Mówią o niej także tradycyjne ceremonie regularnie wykonywane przez miejscowych oraz magiczne doznania emanujące z niektórych miejsc.

Bali 100-letni dom studio_jencquel ©tommaso_rica 12

Jednym z takich miejsc jest Rumah Purnama, tradycyjny przedstawiciel balijskiej architektury. Dwa lata temu projektant Maximilian Jencquel przywrócił życie w ściany tego 100-letniego domu. Nie tylko starannie go odnowił, ale zmienił także w urzekający wakacyjny ośrodek. Znani ze swojej świątyni, Pura Gunung Lebah, balijscy Hindusi uważają ten obszar za centrum energii. Od dawna stanowiło to źródło inspiracji dla artystów.

Bali 100-letniego domu studio_jencquel ©tommaso_rica 16

Urodzony w Wenezueli i wyszkolony w USA i Francji, Jencquel przeniósł się do Ubud, kulturalnego i artystycznego centrum Bali. Tu w 2011 roku założył swoją butikową pracownię projektową Studio Jencquel. Pozostaje w niej wierny swojej pasji do architektury wernakularnej i tropikalnych krajobrazów.

Bali 100-letni dom studio_jencquel ©tommaso_rica 18

Lokalizacja 100-letniego domu wantilan zapiera dech w piersiach. Ukryty wśród bujnej roślinności i obdarzony spektakularnymi widokami na dżunglę, Gunung Agung, święty wulkan Bali oraz wschodzący księżyc. Ten ostatni odnajdujemy także w nazwie projektu – Rumah Purnama. W indonezyjskim języku Bahasa oznacza „Dom Pełnego Księżyca”, w ten sposób uosabia zarówno twórcze, jak i osobiste dążenia Jencquela.

Bali 100-letni dom studio_jencquel ©tommaso_rica 20

Księżyc zagląda do 100-letniego domu

Dzięki adaptacyjnemu, zrównoważonemu podejściu do projektowania, restauracja 100-letniego domu trwała zaledwie rok. Przypominający pagodę dwupiętrowy budynek harmonijnie wtapia się w naturalne otoczenie dzięki zastosowaniu naturalnych materiałów. Wykorzystuje więc drewno tropikalne i trawiaste kłącza, lokalnie znane jako alang-alang, które pokrywają strzechę.

Bali 100-letniego domu studio_jencquel ©tommaso_rica 03

Aby dodatkowo podkreślić mistyczną atmosferę zen 100-letniego domu, prowadzą do niego uroczo, zarośnięte tradycyjne balijskie drzwi. Otwierają się na krętą ścieżkę ogrodową prowadzącą do zatopionego, otoczonego bambusami ogrodu.

Bali 100-letni dom studio_jencquel ©tommaso_rica 11

Wykorzystanie naturalnych materiałów przeciąga się do wnętrz. Tu stonowana paleta naturalnego twardego drewna, gliniana kolorystyka ścian, marmurowe powierzchnie i biaława pościel nadaje pokojom kojący, przytulny charakter.

Bali 100-letni dom studio_jencquel ©tommaso_rica 10

Uzupełniono go serią ręcznie wykonanych mebli, z których wiele powstało na potrzeby tego projektu w Studio Jencquel. Nie zabrakło także eklektycznej kolekcji dzieł sztuki, obejmującej odcienie ziemi i naturalne motywy. Wśród nich znajdziemy dzieła samego Jencquela. Z kolei sam dom jest paradygmatem stonowanej elegancji, autentycznego rzemiosła i swobodnego stylu życia.

Bali 100-letni dom studio_jencquel ©tommaso_rica 15

Para uśmiechniętych statuetek z żelaza Giacomettiego, pochodzących z wyspy Kalimantan na Borneo, wita gości po wejściu do domu, nadając ton. Obok salonu i jadalni, na otwartym planie panują stonowane odcienie i czyste linie. Tu znajduje się wykonany na zamówienie stół jadalny, a przy nim dziesięć krzeseł, które powstały w Studio Jencquel. Współczesny design łagodzą trzy rattanowe żyrandole i wenezuelski hamak.

Bali 100-letni dom studio_jencquel ©tommaso_rica 14

Duże okna i przeszklone drzwi zapewniają rozległy widok na dżunglę, w tym na święty wulkan na wyspie, Gunung Agung. Przezroczystości płynnie łączą także salon z tarasem przy basenie na zewnątrz. Tą przestrzeń pomyślano jako całodzienne miejsce do opalania się i odpoczynku, jednak zarezerwowano tu także miejsce na balijskie zabytki. Dodatkowo taras to także idealne miejsce do oglądania księżyca wschodzącego nad palmami kokosowymi.

Bali 100-letni dom studio_jencquel ©tommaso_rica 06

Artystyczny rodowód

Trzy sypialnie, jedna na parterze i dwie na piętrze, wzięły swoje nazwy od trzech najwybitniejszych gości uznanego niemieckiego malarza i muzyka Waltera Spiesa. Mieszkał on w pobliżu w latach 30. XX wieku, czyli w okresie, w którym dom był pierwotnie wzniesiony. Spies, którego spuścizna artystyczna wpłynęła na pokolenia balijskich artystów i performerów, gościł wiele sław. Między innymi amerykańską antropolożkę i pisarkę kultury Margaret Mead, szwajcarskiego malarza Theo Meiera oraz legendarnego Charliego Chaplina. Właśnie ich nazwiskami Jencquel ochrzcił pokoje gościnne.

Bali 100-letni dom studio_jencquel ©tommaso_rica 09

Indonezyjskie parkiety, miękkie, naturalne dywany z Sumatry i moskitiery na łóżkach nadają sypialniom kojący klimat. Harmonijnie uzupełniają także widok zieleni za panoramicznymi oknami. Jednak najlepszym miejscem 100-letniego domu, z którego można podziwiać otaczającą przyrodę i czerpać z mistycyzmu okolicy, są prysznice na świeżym powietrzu.

Bali 100-letniego domu studio_jencquel ©tommaso_rica 21

Znajdziemy je w pokojach gościnnych Mead i Chaplin, które oferują niesamowite widoki 360°. Ze wszystkich przywilejów i wygód, o które można prosić w tak tropikalnej lokalizacji, ta odpowiada wprost, sugestywnie obejmując inspirującą moc domu i czarujący urok.

Bali 100-letni dom studio_jencquel ©tommaso_rica 08

 

Zobacz także:

goscinny-dom-ukryty-w-balijskiej-dzunglii

uluwatu-balijski-resort-na-zboczu-skaly

mieszkanie-w-xix-wiecznym-budynku-szkoly

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close