Odważna i nieszablonowa rewitalizacja poznańskiego Novotel Centrum, idealnie oddaje styl architektów z pracowni Tremend. Eklektyczne zestawienie różnych nurtów, nowoczesne, proste wzornictwo oraz innowacyjne rozwiązania sprawiły, że przestrzeń zyskała własny, niepowtarzalny klimat. Projekt intryguje ze względu na swój eksperymentalny charakter. To pierwszy w Poznaniu hotel Grupy Orbis w którym marki Ibis i Novotel koegzystują ze sobą pod jednym dachem. I wszystko wskazuje na to, że to bardzo udane sąsiedztwo!
Hotelowa metamorfoza
Metamorfoza Novotel Poznań Centrum objęła kompleksową przebudowę dawnego Orbisu od parteru po ostatnie piętra. W ręce pracowni Tremend powierzono projekt architektoniczny, wielobranżowy oraz rearanżację istniejących wnętrz. Nowa koncepcja objęła lobby, pokoje, restauracje, sale konferencyjne oraz strefę fitness. Realizacja ta wiązała się przede wszystkim z nietypowym zadaniem – zintegrowania dwóch segmentów: cztero- i dwugwiazdkowego. Zastosowanie nowego modelu typu ‘combo’ wpisuje się w szerszy hotelarski trend pozwalający na dywersyfikację grup docelowych w jednym obiekcie. Wyzwaniem dla architektów było stworzenie wnętrz, które pozwoliłyby na przemyślane połączenie 2 różnych standardów – ekonomicznego Ibisa i średniej klasy Novotelu. Koncepcja końcowa to owoc współpracy Magdaleny Federowicz-Boule, Pawła Kalinowskiego, Łukasza Zalewskiego, Michała Reduty, Tomasza Chmielewskiego, Piotra Łęgiewicza, Maksyma Tkacza, Daniela Chojnackiego, Piotra Kalinowskiego, Pauliny Szarzec, Aleksandry Kilińskiej, Katarzyny Majer, Anny Stachi, Anny Sobiech, Aleksandra Dymkowskiego, Michała Puchalskiego oraz Klaudyny Czechowskiej.
Stylistyczny eklektyzm
Połączenie odmiennych standardów i znalezienie koncepcji przestrzeni wspólnych udało się dzięki wprowadzeniu mieszanki stylów. To zróżnicowanie sprawiło, że rozbieżności między segmentami stały się mniej widoczne.
Zadanie było trudne, bo wejście do hotelu, recepcja, lobby, strefy gastronomiczne pozostały wspólne dla obydwu hoteli. Był to swego rodzaju eksperyment. Klient hotelu o niższym standardzie spotyka się z klientem hotelu o wyższym standardzie w recepcji, restauracjach, barze. Aby sprostać wyzwaniu, stworzyliśmy mniej formalną, eklektyczną przestrzeń z industrialnymi detalami, jak odkryte sufity i widoczne instalacje, elementami eko i dużą ilością zieleni, tak, aby każdy czuł się tutaj dobrze – wyjaśnia Magdalena Federowicz-Boule, architekt, prezes zarządu Tremend.
Nowoczesne rozwiązania i zabawa formą sprawiły, że udało się znaleźć balans między standardami.
Architektom zależało na stworzeniu stref wspólnych sprzyjających interakcjom, gdzie goście będą chcieli spędzać wolny czas, pracować, spożywać posiłki, integrować się. Lobby staje się tu ważną przestrzenią społeczną. Nietypowe recepcje, odbiegające formą od standardowej długiej, wysokiej lady oraz mieszanka nowoczesnego wzornictwa zestawiona z propozycjami vintage, zmniejszają dystans i nadają wnętrzu przyjazny charakter. Uwagę w lobby przykuwają oryginalne, geometryczne wzory wykładzin Newmor w stylistyce retro oraz nietypowe lampy Puff-Buff, przypominające bąbelkowe instalacje. Jest mniej formalnie, przytulnie i wygodnie.
Winestone
Poza zaprojektowaniem uniwersalnej strefy wspólnej, architekci wykonali też ukłon w stronę wymagających klientów hotelu. W efekcie powstała stylowa dwupoziomowa przestrzeń restauracyjno-barowa, stworzona z myślą o wieczornych spotkaniach przy lampce wina. Stonowana kolorystyka oraz nowoczesne, proste formy podkreślają kameralność i elegancję tego miejsca.
Wise Cafe: projekt specjalny
Na potrzeby projektu, architekci z pracowni Tremend stworzyli także koncepcję, pierwszej, wyjątkowej kawiarni Wise Cafe. Zlokalizowana w sercu hotelowego lobby przestrzeń, przywodząca na myśl osobliwy warsztat lub oryginalny magazyn, w krótkim czasie zyskała stałych wielbicieli dobrej kawy. Stała się pomostem, włączającym hotel w życie miasta i pozwalającym na budowanie relacji z klientem zewnętrznym, stając się ważnym punktem spotkań na mapie Poznania. Docenili je także miłośnicy idei slow food – główną atrakcją Wise Cafe jest profesjonalny piec, służący do wypalania ziaren kawy na miejscu. Jednym z elementów wystroju są także urządzenia hydroponiczne, czyli mini ogródki pozwalające na uprawę ziół bez udziału gleby.
Stworzyliśmy nowy koncept kafeterii, gdzie można przysiąść przy kominku i wypić świeżo paloną kawę w towarzystwie dobrej książki. Zadbaliśmy również o najmłodszych, tworząc przytulny Kids Corner, gdzie na wygodnych poduchach można szaleć lub relaksować się do woli. Przestrzeń Wise Cafe oferuje dużo stref integracyjnych m.in. social table. Warto podkreślić, że jest to pierwszy hotel na świecie, gdzie kawa jest wypalana na miejscu i sprzedawana pod własną marką – tłumaczy Magdalena Federowicz-Boule, architekt, prezes zarządu Tremend.
Zdjęcia: Yassen Hristov
Zobacz także: