Bar Nou, zlokalizowany w pobliżu kampusu Universitat de Barcelona to miejsce łączące katalońskie tradycje i nowoczesny design.
Specjalnością baru jest katalońskie danie ‘pa amb tomàquet’ – to prosta kombinacja chleba, pasty pomidorowej, soli i oliwy. Ciekawostką jest jednak to, że odwiedzający bar sami mogą zdecydować o rodzaju chleba, pasty i oliwy – wszystkie dostępne w wielu smacznych odmianach. Interior décor ewidentnie w nowoczesnym stylu, charakterystycznym dla lokalnego studia architektonicznego Maio. Jasne, świetliste wnętrza wypełniono niemal kruchymi mebelkami na cienkich metalowych nóżkach. Stanowią one kontrapunkty dla litych drewnianych ścian i sterylnej bieli. We wnętrzu panuje przyjazna, domowa atmosfera – czuć ją od samego progu. Bez zadęcia, zbędnego blichtru w miejscu takim jak to, czy karkołomnych kombinacji architektonicznych – czysty design podporządkowany funkcji.