Nowa Próżna to miejsce w klimacie europejskiego bistro. W atmosferze unosi się aromat wykwintnej kuchni francuskiej w połączeniu z nowoczesnymi wariacjami na temat dań śródziemnomorskich. Wystrój niejednoznaczny, tu łączą się elementy art deco i stylu francuskiej kawiarni. Przeszklone ściany pozwalają delektować się widokiem niedawno odrestaurowanej ulicy Próżnej, która po latach zapomnienia znowu staje się ważnym elementem rozrywkowego centrum miasta.
Nowy Szef kuchni – Dawid Balana to jasna gwiazda kulinarnej śmietanki nie tylko Polski ale także Europy. Dyplom z wyróżnieniem ekskluzywnej szkoły gastronomicznej Alaina Ducasse’a jest obietnicą wyjątkowej przygody dla podniebienia.
W menu takie specjały jak:
Zielone szparagi z kremem migdałowym
Carpaccio z wołowiny a’la gravlax
Zupa z młodej cebuli z grzanką cielęcą i serem Comte
Sandacz z pistu z czosnku niedźwiedziego
Pół koguta francuskiego z grzybami i intensywnym jous
Warto spróbować także sezonowego musu pistacjowego z truskawkami i rabarbarem.
Ceny średnio wyższe, ale mimo wszystko, warto posmakować tych pieczołowicie przyrządzonych pyszności.