Search

Stara fabryka w nowej, rezydencjalnej roli

stara fabryka-richaud-architectura © Manolo R. Solis 04

Stara fabryka „Galletas Richaud Hermanos” znajdowała się w dzielnicy San Román, w mieście San Francisco de Campeche. Działała tu do połowy lat 60-tych XX wieku, a następnie stała się rodzinną rezydencją. Choć miejsce stało opuszczone od 1981 roku, wciąż można odczytać oryginalny szyld zakładu.

stara fabryka-richaud-architectura © Manolo R. Solis 01
© Manolo R. Solis

W 1989 roku na 619-metrowym odcinku nieruchomości z dojazdem z innej drogi wybudowano dom dla jednego z członków rodziny. To ta sama rodzina, która odzyskała przybudówkę o powierzchni 277 metrów kwadratowych, wykorzystując część oryginalnej fasady fabryki.

stara fabryka-richaud-architectura © Manolo R. Solis 02

Niekorzystna relacja między istniejącym wcześniej budynkiem kolonialnym z rezydencją z lat 80. spowodowała potrzebę stworzenia nowego miejsca spotkań. W związku z tym, aby zapewnić ciągłą relacje z ogrodem, jadalnię przebudowywano, rozbudowywano i otwarto.

stara fabryka-richaud-architectura © Manolo R. Solis 03

Stara fabryka zmieniona w przytulną oazę

Propozycja zakłada odkrycie i przywrócenie istniejącej wcześniej struktury kolonialnej oraz nadanie jej nowej funkcji. Zachowano pierwotny układ domu kolonialnego, a oryginalne mury odsłonięto, aby podkreślić wiek posiadłości. Cel tego aneksu określono jako „teren rekreacji społecznej”, mieszczący się w 186 metrach kwadratowych.

stara fabryka-richaud-architectura © Manolo R. Solis 15

Niestety nie udało się odzyskać stropów, dlatego wymyślono nowy strop całkowicie odsunięty od pierwotnych ścian. Projekt tworzy duży „taras między ścianami”, zajmujący oryginalny plac, zadaszony unoszącym się w powietrzu sufitem. Wspiera się on w rzeczywistości na na metalowych profilach, zakotwiczonych w ścianach z cegły.

stara fabryka-richaud-architectura © Manolo R. Solis 12

Choć pierwotny układ nie uległ zmianie, między ścianami na świeżym powietrzu powstał basen. Wybrano taką formę basenu, aby łączył się z kamiennym otoczeniem, tworząc w ten sposób wygląd naturalnie płynącej wody.

stara fabryka-richaud-architectura © Manolo R. Solis 08

W ogrodzie zachowały się także drzewa i istniejące wcześniej mury. Oryginalne podłogi uległy zniszczeniu, więc zastosowano piękne, ręcznie i lokalnie wyrabiane płytki. Różne wzory i kolory podkreślają odrębność każdego ozdobionego nimi obszaru.

stara fabryka-richaud-architectura © Manolo R. Solis 05

Od środka, czyli jak zachować atmosferę

W holu ściany „zabarwiono” zielonym tynkiem, ponieważ to ie oryginalne elementy. Natomiast istniejące wcześniej ściany postanowiono podświetlić i wysunąć na pierwszy plan. Wyjątek od tej reguły stanowi pokój gościnny i jego łazienka, gdzie także użyto zielonego tynku.

stara fabryka-richaud-architectura © Manolo R. Solis 06

Na zadaszonej powierzchni, czyli na tarasie między ścianami umieszczono bar kuchenny, salon oraz jadalnię. Blaty kuchenne wykonano z barwionego betonu, który wylewano na miejscu. Dodatkowo wykorzystano szkło z recyklingu, które zapewnia rustykalne wykończenie z mineralnymi akcentami.

stara fabryka-richaud-architectura © Manolo R. Solis 07

W salonie-jadalni do dekoracji wykorzystano oryginalne drewniane belki podtrzymujące strop. Sufit pozostawiono jako nagi, wypolerowany, biały beton, aby wtopił się w całość.

stara fabryka-richaud-architectura © Manolo R. Solis 11

Dzięki odzyskaniu i odnowieniu kawałka historii, podkreślając dawne techniki budowlane półwyspu Jukatan i łącząc je z nowoczesnymi, stara fabryka Casa ExFábrica Richaud może znowu szczycić się swoimi korzeniami. Przestrzeń między murami, otoczona wspaniałą roślinnością sprawia, że trafiamy do prawdziwej, miejskiej oazy.

stara fabryka-richaud-architectura © Manolo R. Solis 09

Zobacz także:

https://pointofdesign.pl/architektura/architektoniczny-ogrod-z-przeszlosci/

https://pointofdesign.pl/architektura/bialy-stiuk-casa-mami-na-tle-pustynnego-krajobrazu/

https://pointofdesign.pl/temat-dnia/renowacja-opuszczonej-latarni-morskiej-na-sycylii/

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close