Search

Rezydencja na kostarykańskim wzgórzu

santiago-hillas-villa-studio-saxe-rezydencja na kostaryce 03

Studio Saxe wieńczy biały kostarykański dom spiczastym dachem. Biała rezydencja stanęła w odległej części Kostaryki.

santiago-hillas-villa-studio-saxe-rezydencja na kostaryce 01

Santiago Hills Villa znajduje się na wzgórzu w okolicy Santiago, niedaleko Santa Teresa w Kostaryce. Rezydencja o powierzchni 400 metrów kwadratowych składa się z kilku białych brył utworzonych ze stalowych ram. Każda z nich skierowana jest w stronę oceanu. Na ułożonych ukośnie konstrukcjach znajduje się kątowy dach podtrzymywany przez stalowe belki dwuteowe.

santiago-hillas-villa-studio-saxe-rezydencja na kostaryce 02

Każde pomieszczenie w domu ustawiono pod kątem, aby korzystać z widoku na ocean. Ten zwrot tworzy geometryczną relację między linią dachu a przestrzenią, która stała się głównym elementem projektu” – powiedział Studio Saxe.

santiago-hillas-villa-studio-saxe-rezydencja na kostaryce 04

Studio wyposażyło te bryły w duże okna. Dodano otwarte patia i ścieżki wokół domu i między konstrukcjami, aby połączyć każdą ze ścian z bujną zielenią.

santiago-hillas-villa-studio-saxe-rezydencja na kostaryce 05

Głównym celem było nie tylko zapewnienie mieszkańcom połączenia z otoczeniem dżungli. Chodziło także o stworzenie intymnej relacji z niesamowitym widokiem linii brzegowej, która sprowadza mieszkańców z powrotem do głębszego zrozumienia świata przyrody” – dodaje studio.

santiago-hillas-villa-studio-saxe-rezydencja na kostaryce 06

Ekologiczna rezydencja

Studio Saxe wdrożyło również schematy oszczędzania energii. Aby zapewnić chłodzenie ekspansywny zwis ustawiono w stronę, z której najczęściej wieje wiatr. Dach dodatkowo chroni dom przed słońcem i deszczem oraz zbiera deszczówkę.

santiago-hillas-villa-studio-saxe-rezydencja na kostaryce 07

Odległa lokalizacja Santiago Hills Villa utrudniała budowę na miejscu. Dlatego więc studio prefabrykowało stalową konstrukcję domu poza placem budowy.

santiago-hillas-villa-studio-saxe-rezydencja na kostaryce 09

Na jednym końcu rezydencji główna część dzienna, zajmowana przez pokój rekreacyjny i małą kuchnię, otwiera się całkowicie na zewnątrz. Spiczasty dach konstrukcji osłania przestrzeń przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi i nasłonecznieniem. Natomiast przeszklona ściana działowa oddziela wnętrza od zewnętrznego tarasu i basenu.

santiago-hillas-villa-studio-saxe-rezydencja na kostaryce 10

Trzy białe leżanki wychodzą na prostokątny basen, prysznic na świeżym powietrzu i drewniany taras wychodzący z domu. Jasny żwir, tropikalna roślinność i seria białych kostek stanowią element krajobrazu całej posiadłości i jej otoczenia.

santiago-hillas-villa-studio-saxe-rezydencja na kostaryce 12

Drewniany stół, sofa i regał w salonie kontrastują z białymi wnętrzami. Każda sypialnia mieści się w oddzielnej przestrzeni z przesuwanymi szklanymi drzwiami i niebieskimi zasłonami. Podobnie jak w salonie, przestrzeń wyposażono w drewniane elementy. Z tego materiału wykonano ramę łóżka, toaletę i przesuwane drzwi umożliwiające dostęp do przylegających łazienek i ścieżek biegnących między każdą z sypialni.

santiago-hillas-villa-studio-saxe-rezydencja na kostaryce 13

Zobacz także:

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close