Restauracja Horto to najnowszy punkt na mapie mediolańskich kulinariów. Kierująca się etyczną filozofią, zaprasza w gości w niezwykłą podróż po wyszukanych smakach i wyrafinowanym designie. Z dachu odnowionego, ekskluzywnego kompleksu budynków The Medelan, miejsce zachęca gości do skorzystania z wielozmysłowej chwili relaksu.
zdj: Mattia Parodi
Restauracja Horto – idea
Umieszczona wśród chaosu metropolii, umożliwia ponowne odkrycie kontaktu z naturą z centrum miasta. W każdym elemencie, od kuchni, przez wnętrza, aż do konstrukcji zewnętrznej, Horto podąża w kierunku eksperymentowania i zrównoważonego rozwoju, kierując się nową filozofią, która wzmacnia to, co lokalne, innowacyjne i etyczne.
Horto narodziło się z chęci nadania nowej definicji współczesnej relacji z czasem. Wpółzałożyciele Horto, Osvaldo Bosetti i Diego Panizza, sformułowali koncepcję etycznej godziny. Filozofii, która proponuje pewien rodzaj synergii między kuchnią, łańcuchem dostaw, a naturą, we wzajemnej relacji wiedzy, szacunku i dostępności. Projekt Horto jest przykładem tego, jak różne sektory mogą współpracować w celu stworzenia zrównoważonego ekosystemu, w którym partnerzy są w stanie wspierać się nawzajem i wspólnie budować wyższą jakość życia.
Etyczne podejście Horto zostało przełożone na każdy jego element, w szczególności wybór ściśle sezonowych surowców i lokalnych materiałów, współpracę z gospodarstwami rolnymi, mleczarniami i producentami oddalonymi nie więcej niż godzinę drogi od centrum Mediolanu czy wyposażenie i wykończenie z materiałów naturalnych i pochodzących z recyklingu.
Restauracja Horto – kuchnia
Aby zrealizować wizję holistycznej etyczności, współzałożyciele Horto powierzyli kierownictwo strategiczne i organizacyjne nad kuchnią, nagrodzonemu trzema gwiazdkami Michelin i Zieloną Gwiazdą za zrównoważony rozwój, szefowi kuchni Norbertowi Niederkoflerowi. Od wielu lat jest pionierem zrównoważonej filozofii dotyczącej surowców, relacji z dostawcami, pozyskiwania składników i ponownego odkrycia autentycznej, prawdziwej i innowacyjnej kuchni.
Odpowiedzialni za codzienne zarządzanie restauracją są Executive Chef i szef rozwoju menu, Alberto Toè i Executive Chef Stefano Ferraro, umiejętnie interpretujący filozofię kuchni Niederkoflera, któremu towarzyszą. Rozszerzona lista lokalnych dostawców Horto, obejmuje partnerów, którzy mają długą historię w dostarczaniu czystych i doskonałych materiałów w zgodzie z naturą. Wśród nich niektóre gatunki mięsa i nabiału pochodzą z Cirenaica w Robecchetto, warzywa z Cascina Faschina z Abbiategrasso i Iside w Sulzano, ryby z jeziora z Pescheria Montisola, mleko z Baronchelli w Lodi, ryż z Cavalieri d’Italia w Lodi, a także z Cavalieri d’Italia w Giussano, a chleb z Tondo w Mediolanie.
„Z Horto przynosimy ideę kuchni, która jest podyktowana tym, co oferuje natura i otoczenie, przy jednoczesnym zwiększeniu zaangażowania człowieka. Kuchnię tworzą ludzie i ich historie. To godne podziwu, że w dzisiejszych czasach młodzi ludzie chcą wprowadzać innowacje, zaczynając od miejsca, w którym skończyli ich dziadkowie. Z tą myślą działamy, zobowiązując się codziennie do przestrzegania praktyki no waste.” – mówią Ferraro i Toè. Wśród wyjątkowych dań znajdują się Saffron Plin, Char Tartare, tortelli z ziemniakami i bzem, Cow Belly i Shell Waffle.
Restauracja Horto – design
Otoczenie Horto, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz, charakteryzuje się współczesnym stylem w harmonii z tradycją Mediolanu. Restauracja znajduje się na tarasie Medelan, pierwotnie Palazzo Broggi, zaprojektowanego przez Giovanniego Muzio pod koniec XIX wieku. Luisa Collina, dziekan Szkoły Projektowania na Politechnice w Mediolanie i koordynatorka całego środowiska projektu, zaczęła od samej nazwy Horto. Słowa, które przywołuje realia i obrazy bardzo odległe od kontekstu, w którym się znajdujemy.
„I to właśnie z dialogu między miastem i terytorium, z poszukiwania równowagi między otium i negotium, między tradycją i współczesnością, Horto ostatecznie nabiera kształtu.” – deklaruje Collina.
Jedną z przewodnich zasad tworzenia Horto była idea wyrafinowania, która odnosi się do esencji, a nie wyglądu, ze szczególnym uwzględnieniem jakości materiałów i detali. Genius Loci Architettura, odpowiedzialne za projekt aranżacji wnętrz, jak również za renowację całego kompleksu The Medelan, pomyślało o Horto jako o organicznym i otulającym środowisku.
Horto – wnętrza
Wnętrza prezentują organiczne i sinusoidalne wzory, wykonane z naturalnych materiałów i kolorów tworzących niemal monochromatyczną fuzję przestrzeni, oferującą eteryczne, czyste i otulające środowisko, w którym można oddać się rozkoszom. Ściany pokryto tynkiem ryżowym, uzyskanym poprzez ponowne wykorzystanie odpadów pochodzących z rolniczej i przemysłowej obróbki tego ziarna. Parkiet, będący typowym dla Mediolanu wykończeniem, posiada wzór odrywający się od tych klasycznych, z każdym elementem wykonanym z drewna pochodzącego z recyklingu w starych fabrykach octu.
Zgodnie z filozofią przejrzystości restauracji, rozległa kuchnia jest widoczna dla gości, którzy mogą obserwować etapy przygotowania każdego z posiłków. Wyposażenie restauracji łączy w sobie estetyczną jakość i wykorzystanie naturalnych materiałów, faworyzujące włoskie firmy, a jednocześnie otwierające się na realia międzynarodowe. Wreszcie zgodnie z tożsamością swojego miasta, Mediolanu, będącego wizytówką Made in Italy i jednocześnie światową stolicą designu.
Do elementów tych należą żyrandole autorstwa Moooi, krzesła i stoły zewnętrzne Ethimo, lampy stołowe Flos, stoły Cassina, krzesła i stoły Artisan, fotele Arper, zaprojektowane przez bohaterów dzisiejszego i wczorajszego designu Charlotte Perriand (Cassina), Matteo Thun, Antonio Rodriguez i Mattia Albicini, Salih Teskeredžić i Regular Company oraz Lievore + Altherr Désile Park.
Zobacz także: