Wiosenno-letnie wydanie Point of Design z optymizmem wita trendy, które co roku objawia największe wydarzenie branżowe – Salone del Mobile w Mediolanie. Co dwa lata prezentowane jest nowe wzornictwo kuchni, technologie i materiały, które konsekwentnie od kilku już sezonów zbliżają tą strefę do dziennej, jeszcze bardziej zacierając dzielące ją granice z salonem czy jadalnią. Spójna baza kolorystyczna oparta na tonacjach Ziemi pozwala płynnie manewrować między formami mebli sprawiając poczucie spójności i kompletności całego konceptu aranżacyjnego.
Obok trendów kuchennych przybliżamy także główne tendencje w designie meblowym. Gorączka letnich dni nierozerwalnie kojarzy się z rozmytymi pastelami, których różnorodność wariacji zaprezentowały niemal wszystkie marki premium. Nie brakuje też pierwiastka eko, od wielu lat, obowiązkowego elementu zrównoważonego designu. Od niego wydaje się wyewulowały tendencje inspirowane zielenią i egzotyczną roślinnością, by stopniowo wysycić się intensywnością barw typowych dla krajów Ameryki Łacińskiej.
Na drugim biegunie estetycznym króluje lekkość, transparencja i swoista ulotność niektórych form wzorniczych – one stanowią kontrapunkt dla bardziej skondensowanych kolorów i mięsistych materiałów.
Będąc w Mediolanie nie sposób nie zasmakować uroków miasta i wszechobecnego ducha wielkiego designu. Podniosłe rocznice przypadające na ten rok kierują kroki w stronę Fundacji Achille Castiglioniego – jednego z najwybitniejszych projektantów XX wieku, gdzie 100 lat po śmierci mistrza prezentowany jest jego kompletny dorobek.
Historia designu, mimo iż niezwykle bogata i rozległa, poniekąd wykiełkowała na bazie nowatorskich i przełomowych koncepcji wzorniczych zaledwie kilku wybitnych postaci. Do nich bez wątpienia zalicza się mistrz ujarzmiania kamienia – Angelo Mangiarotti, którego monumentalne marmurowe projekty zdają się przeczyć prawom fizyki. Niezmiennie inspiruje Le Corbusier, którego idee łączenia wnętrza i zewnętrza zastosowała firma Renault, prezentując w okazałym zamyśle architektonicznym najnowszy model auta.
Wraz z Pradą i Gucci smakujemy tradycyjnej kuchni włoskiej wyniesionej do poziomu art culinaire. Zapraszamy we florenckie progi Osterii Gucci, w której menu komponuje sam Massimo Bottura – najwybitniejszy szef kuchni na świecie. Od smaku już ledwie krok do doświadczenia guccification – szaleństwa wzorów i kolorów projektów domu mody Gucci pokazywanych w ramach muzeum marki.
Prada, choć swą uwagę skoncentrowała na sztuce nowoczesnej, także zachęca do zagłębienia się w smaki Italii, które tworzy w nowo otwartej restauracji Torre – integralnej części Fondazione Prada.
Na zakończenie garść wizualnych doznań gwarantowanych nazwiskiem Piero Lissoni. Od prywatnej rezydencji w Tel Awiwie, po wyjątkowy amsterdamski hotel Conservatorium. Jedno i drugie miejsce kryje indywidualny kod mistrza – rzeźbiarskie schody, skryte przestrzenie prywatne, lekkość aranżacyjną…
Przygotujcie się na całe bogactwo doznań, inspirowanych wielką modą i sztuką.
Miłej lektury!