Wyjątkowe miejsca na mapie europejskich kulinariów, w których tradycja niepowtarzalnych dań, przeplata się z duchem nowoczesności i wirtuozerią smaków. Przedstawiamy listę dziesięciu restauracji w Europie, które zachwycają nie tylko zawartością swojego menu, a także eleganckimi i dopracowanymi do najmniejszego szczegółu, wnętrzami.
Wybraliśmy restauracje z kulturalnych stolic Europy, dzięki którym, kulinarne doświadczenie nie ogranicza się tylko do posiłku. Prowadzone przez najlepszych szefów kuchni, to miejsca, w których zawartość talerza staje się prawdziwą sztuką.
F.I.E.F, Paryż, Francja
Francuska restauracja mieszcząca się w samym sercu Paryża, prowadzona jest przez Victora Merciera, finalistę TopChef w 2018 roku. Niezwykle dyskretny i skromny kuchmistrz, umożliwia gościom przeżycie wielozmysłowego doświadczenia. Goście odwiedzający restaurację, mogą podziwiać jak wirtuozyjnie kreowane są najwyższej jakości dania, odkrywając tajemnice sensualnie dobieranych smaków.
Sama nazwa restauracji – Fait Ici En France – zdradza uwodzicielskość i szczerość kuchni Merciera. Wysublimowane potrawy, od delikatnych przystawek po dania degustacyjne. To one otwierają drzwi do zaznajomienia się z autentyczną, francuską kuchnią, uzupełnioną o kreatywną narrację na talerzu.
Dla gości ubóstwiających wyrafinowaną kuchnię, a także ceniących sobie kunszt kulinarny, przygotowano specjalną ofertę. Osiem miejsc przy restauracyjnej ladzie, gdzie można delektować się sześciodaniowym menu degustacyjnym. To miejsce pozwoli odkryć kulinarną tożsamość Victora w prawdziwej chwili dzielenia się nią.
Wśród przystawek znajdziemy tartę z surowego groszku i białego czosnku, otoczonego delikatną galaretką z sake i tarniny. A wszystko to, posypane gorzkimi migdałami. Następnie, goście mogą zdecydować się na mątwę z płatkami brzoskwini i karczochami, otoczonymi liśćmi melisy i masłem werbenowym. Danie podawane w sosie xo z suszonych owoców morza, który uzupełnia je o intensywnie słodkie i wędzone nuty.
Martin Berasategui, Lasarte-Oria, Hiszpania
Renoma Martína Berasategui, hiszpańskiego szefa kuchni z największą liczbą gwiazdek Michelin w Hiszpanii (w sumie dwanaście) i trzeciego najlepszego szefa kuchni na świecie, została ugruntowana, gdy 1 maja 1993 roku, wraz z żoną, Oneką Arregui, otworzył restaurację Martín Berasategui w Lasarte-Oria, zaledwie 7 km od San Sebastián.
Tytułowy lokal zasłużył na każdą z trzech gwiazdek, dzięki nowoczesnym pomysłom na klasyczne dania baskijskie, połączonym z artyzmem prawdziwego twórcy.
Do najważniejszych punktów menu degustacyjnych należą faszerowane iberyjskie świńskie nóżki z duszoną cykorią, pigwą i chrupiącą kaszanką oraz kotlety jagnięce z masłem parmezanowym, delikatnymi pączkami i szparagami. Nie zapominajmy jednak o ostrygach z sokiem z zielonych oliwek, emulsją wasabi i sałatą morską.
Menu à la carte to przede wszystkim grillowane na węglu drzewnym langustyny z krabem pająkowatym i kremem z prażonego sezamu. Znajdziemy również polędwicę Luismi grillowanę na posłaniu z boćwiny chlorofilowej i sera bonbon 88, 2020 lub faszerowane iberyjskie pstrągi wieprzowe. Te z kolei, podawane z sałatą El Dulze i chrupiącymi kulkami czarnej kaszanki.
Quintessenza, Trani, Włochy
Restauracja Quintessenza, prowadzona przez rodzinę Di Gennaro, została otwarta w 2011 r., a w 2016 r. otrzymała pierwszą gwiazdkę Michelin. Znajdziemy tutaj wyśmienite dania przyrządzane z lokalnych składników i z nutą włoskiego stylu, komponowane przez szefa kuchni Stefano Di Gennaro.
Quintessenza proponuje osobisty styl, który szanuje włoskie dziedzictwo, ale rozwija się bez ograniczania się do jego granic i definicji. Wyrafinowana, ale zrozumiała kuchnia, która przyciąga wzrok i podniebienie swoją prostotą. Jednocześnie potrafi swobodnie korzystać z niezwykłych smaków i połączeń, nie popadając przy tym w nadmierną przesadność.
W menu znajduje się wyborna selekcja serów i bogaty wybór win krajowych i międzynarodowych. Wszystko to, starannie dobierane przez sommeliera Saverio di Gennaro. Ciasta i desery są przygotowywane przez Alessandro Di Gennaro.
Menu a la carte wypełniają klasyki włoskiej kuchni – makaron tortelli z ricottą, czerwonymi krewetkami, polanym bisque z wina moscato di Trani, delikatne risotto z migdałami, krewetkami i przypaloną cebulą lub jagnięcina z sosem jajecznym i groszkiem.
W menu degustacyjnym znajdziemy natomiast policzki cielęce z karczochami i papryką Timut lub wołowinę z musem borówkowym i pieczonym burakami.
Auberge Du Vieux Puits, Fontjoncouse, Francja
Gilles Goujon jest szefem kuchni, który nieustannie dąży do doskonalenia swoich dań, odkrywając smaki i zaskakujące połączenia. Niektóre z nich, stały się niemal kultowe, jak dzieła haute couture, które na długo pozostają w pamięci zmysłów. Kozina, wieprzowina czy jagnięcina, krzyżują się w menu z grouperem, węgorzem i innymi rybami. A także ze skorupiakami z Morza Śródziemnego, nie zapominając o wyjątkowym wyborze regionalnych serów.
Wśród ikonicznych dań znajduje się między innymi jajko kurze Carrus, z truflami Melanosporum na purée z grzybów, podane z ciepłą brioszką i cappuccino.
Filet z morlesza czerwonego, bon bouche jabłkowe nadziewane emulsją brandade z cebulą w katalońskiej bullinadzie oraz szafranową pianką.
The Kitchin, Edinburgh, United Kingdom
The Kitchin zostało otwarte w 2006 r. przez Toma i Michaelę Kitchinów. Położona na nabrzeżu Leith w Edynburgu, otrzymała rok później gwiazdkę Michelin. Szef kuchni Tom Kitchin, syntetyzuje nowoczesną kuchnię brytyjską z francuskimi technikami kulinarnymi i szkockimi składnikami sezonowymi, kierując się filozofią „From Nature to Plate”.
Dzięki zastosowaniu faktur wełny, kamienia i drewna, sala jadalna staje się hołdem dla szkockiego dziedzictwa. Zapewniając przy tym gościom, doskonałe wrażenia kulinarne i estetyczne.
Menu zostało podzielone na trzy części – wyjątkowe menu testowe, a la carte i codziennie aktualizowane sety lunchowe.
Menu degustacyjne „The Surprise” to podróż przez wyjątkową, sezonową szkocką spiżarnię i jej produkty. Wśród nich znajdziemy amuse bouche, pre-starter, starter, danie środkowe oraz danie główne. Następnie, deser, aż wreszcie kawę lub herbatę z domowej roboty czekoladą financier.
Startery wypełniają dania z prawdziwie szkockim DNA – tatar z nerczanu z Tobermory, sos maślankowy, grzanka z krewetek. A także kawior z Osetry czy ręcznie łowione przegrzebki z Orkadów, pieczone w muszli z sezonowymi warzywami i białym winem z ziołami.
Wśród dań głównych znajdziemy gotowanego na parze fileta z pstrąga morskiego z Loch Etive, szparagi z Wye Valley oraz hollandaise z wędzonego masła. Dla miłośników mięsa, przygotowano schab z sarny z Hopetoun Estate, duszony comber, podawany z wariacją buraków i jabłkami.
noma, Kopenhaga, Dania
Jedna z najbardziej pożądanych restauracji na świecie. René Redzepi stworzył nieznaną dotychczas, Nową Kuchnię Nordycką i zainspirował pokolenia szefów kuchni na całym świecie.
Obecnie noma 2.0 powraca do szczytowej formy, oferując sezonową strukturę posiłków i ponownie zachwyca gości innowacyjnymi menu degustacyjnymi.
Noma oferuje trzy menu w różnych porach roku. Mianowicie, sezon na owoce morza od stycznia do czerwca, sezon na warzywa w lecie oraz dziczyznę i las w zimie. Restauracja jest zamykana przed każdym sezonem, aby zespół badawczo-rozwojowy, kierowany przez utalentowaną szefową Mette Søberg, mógł opracować nowe pozycje w menu na podstawie tego, co oferują lądy i morza.
Żadna podróż do nomy nie jest taka sama. Redzepi i jego zespół nieustannie poszukują nieoczekiwanych składników i przekształcają je ostatecznie w wyrafinowane dania. Najważniejsze dania z poprzednich sezonów to między innymi przełomowa wegetariańska szawarma z selera. A także danie z kaczki składające się z nogi, mózgu i serca podawane z pazurem, piórem i dziobem oraz słodkie mięso kraba podawane na chlebie wyciętym w jego kształcie.
Steirereck, Wiedeń, Austria
Prawdziwa miejsko-wiejska sceneria osadzona w samym centrum Wiednia, w otoczeniu żywo-zielonego parku. To właśnie tutaj znajduje się Steirereck. Oryginalny budynek pochodzi z 1904 roku, jednak uzupełniony został o monolityczne, szklane lub lustrzane ściany. Te z kolei, zdają się magicznie znikać w ziemi, umożliwiając spożywanie posiłków wśród piękna natury.
Steirereck w swoim menu prezentuje rzadkie gatunki ryb, niespotykane odmiany owoców i warzyw oraz wiele innych, prawdziwie wykwintnych składników. Do najważniejszych dań należą cielęcina z Pogusch, przyrządzana na węglu drzewnym, podawana z duszoną kapustą i karczochami, słonecznik i topinambur zestawione ze słodkimi wątróbkami jagnięcymi lub ryba char gotowana w wosku pszczelim z pyłkiem z żółtej marchwi i kwaśną śmietaną. Wachlarz smaków jest międzynarodowy, ale dania są sezonowe i głęboko austriackie.
Chociaż restauracja jest w rodzinie od pokoleń, dopiero za kadencji małżeństwa Reitbauer, stała się synonimem nowoczesnej kuchni zakorzenionej w styryjskiej wsi. Szef Reitbauer zajmuje się nie tylko gotowaniem, ale również eksploracją nietypowego pozyskiwania składników. Jego żona z precyzją i wdziękiem czuwa nad każdym szczegółem obsługi, od przepysznej karty win po rozległą ofertę serów. Wskutek zaangażowania w kulinaria, niesłabnącej wiedzy i autentycznemu ciepłu, restauracja Steirereck otrzymała nagrodę Gin Mare Art of Hospitality Award 2021.
Choć menu degustacyjne to bez wątpienia najlepszy sposób na zapoznanie się z koncepcją Reitbauera, w ofercie à la carte również można znaleźć wiele perełek. Głowa dzika z fioletową marchewką i ananasem, lokalny szczupak oraz nietypowe podejście do gulaszu z orkiszem i medlarami sprawiają, że Steirereck, staje się pionierem wśród nieodkrytych połączeń.
Vendôme — Bergisch Gladbac, Niemcy
To restauracja na obrzeżach Kolonii, mieszcząca się w znakomitym hotelu Schloss Bensberg. Szefem kuchni jest Joachim Wissler, należący do awangardy nowej szkoły kuchni niemieckiej, którego artystyczne podejście sprawia, że tradycyjna kuchnia tego kraju, wyrażana jest za pomocą światowych składników i międzynarodowych technik. Punktem odniesienia staje się menu degustacyjne, składające się od pięciu do dziesięciu dań, pełnych wyrafinowanego smaku. Znajdziemy w nim między innymi przegrzebki z ogórkami kiszonym, puree z wasabi i awokado, foie gras z musem z limonki i białymi truskawkami, a także curry z perliczki z orzechami makadamia.
Choć restauracja mieści się we wspaniałym barokowym hotelu zamkowym liczącym ponad 300 lat, łączy w sobie tradycję i nowoczesność – kamienna podłoga, tapicerowane fotele w delikatnych szarościach i geometryczne, metalowe półścianki.
Wyobraźnia, wyrafinowanie i śmiałość, a jednocześnie purystyczność i redukcja do kluczowych składników, to DNA Vendome. Kuchnia Joachima Wisslera łączy najwyższej jakości składniki i wyraziste smaki, tworząc kompozycje kulinarne, których nie da się szybko zapomnieć.
CTC, Ateny, Grecja
CTC (Si-ti-si, w języku greckim to odżywianie), zawsze stawiało na „doświadczenie”. Doświadczenie, którym tak chętnie dzielą się z gośćmi, w niesamowicie eleganckiej przestrzeni z magicznym, zielonym ogrodem. To idealne otoczenie, w którym klienci mogą rozkoszować się odkrywaniem osobistej historii gastronomicznej, opowiedzianej poprzez przykuwające uwagę dania, wielokrotnie nagradzanego szefa kuchni, Alexandrosa Tsiotinisa i jego najwyższej klasy zespołu.
Restauracja została zaprojektowana tak, aby zawładnąć wszystkimi zmysłami podczas niezwykłej podróży po śródziemnomorskich smakach. Każdy posiłek to szansa na przybliżenie historii, kultury i tradycji wspaniałej kuchni greckiej, przełożone na najbardziej kreatywny i wyrafinowany język kulinarny.
Alexandros ostatecznie porównuje sztukę kulinarną do sztuki rysowania, znajdując w pustym talerzu, czyste płótno, które tylko czeka na wypełnienie go kolorami, smakami i teksturami.
Co stanowi najbardziej wyjątkowy element CTC? To zaskoczenie. Dlatego właśnie, stworzono Blind Taste menu, w którym goście odnajdą smaki współczesnej, greckiej gastronomii.
Rozbrat 20, Warszawa, Polska
To ostatni przystanek w naszej wyjątkowej podróży kulinarnej po Europie. Ta znajdująca się na Powiślu restauracja, przykuwa uwagę swoją nieznaną dotychczas bezpretensjonalnością, estetyką i niezwykłymi daniami serwowanymi gościom.
Menu to kwintesencja polskości, uzupełniona wreszcie o nowoczesne spojrzenie. Opiera się ono na wszystkim co lokalne, naturalne i pobudzające zmysły. Właśnie dlatego, zdecydowano się podzielić kartę na osiem sezonów, podporządkowanych rytmom natury. Sen Zimowy, Przednówek, Nowalijki, Rozkwitanie i Zbiory, Grzybobranie i Babie Lato, aż do Pierwszej Gwiazdki. Oprócz dań à la carte, w porze kolacyjnej czeka na gości menu degustacyjne.
Zgodnie z motto Rozbrat20, odwaga, szaleństwo i niepowtarzalny smak, sprawiają, że serwowana kuchnia to prawdziwe Modern Polish Cooking. W menu degustacyjnych znajdziemy wyśmienity rosół na pierliczce, z odrobiną grzybów i niezastąpionego lubczyku, a także jesiotra podawanego z małżami i brokułami liściastymi. Całość uzupełniona słodko-kwaśnym smakiem cytrusa. Menu a la carte to przede wszystkim polędwica wołowa w towarzystwie klusek śląskich, grzybów, a także foie gras z truflą.
Zobacz także: