Search

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe

Wyjątkowe miejsca na mapie europejskich kulinariów, w których tradycja niepowtarzalnych dań, przeplata się z duchem nowoczesności i wirtuozerią smaków. Przedstawiamy listę dziesięciu restauracji w Europie, które zachwycają nie tylko zawartością swojego menu, a także eleganckimi i dopracowanymi do najmniejszego szczegółu, wnętrzami.

Wybraliśmy restauracje z kulturalnych stolic Europy, dzięki którym, kulinarne doświadczenie nie ogranicza się tylko do posiłku. Prowadzone przez najlepszych szefów kuchni, to miejsca, w których zawartość talerza staje się prawdziwą sztuką.

F.I.E.F, Paryż, Francja

Francuska restauracja mieszcząca się w samym sercu Paryża, prowadzona jest przez Victora Merciera, finalistę TopChef w 2018 roku. Niezwykle dyskretny i skromny kuchmistrz, umożliwia gościom przeżycie wielozmysłowego doświadczenia. Goście odwiedzający restaurację, mogą podziwiać jak wirtuozyjnie kreowane są najwyższej jakości dania, odkrywając tajemnice sensualnie dobieranych smaków.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Victor Mercier, © FIEF Restaurant

Sama nazwa restauracji – Fait Ici En France – zdradza uwodzicielskość i szczerość kuchni Merciera. Wysublimowane potrawy, od delikatnych przystawek po dania degustacyjne. To one otwierają drzwi do zaznajomienia się z autentyczną, francuską kuchnią, uzupełnioną o kreatywną narrację na talerzu.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Mątwa z płatkami brzoskwini i karczochami, otoczonymi liśćmi melisy i masłem werbenowym / © FIEF Restaurant

Dla gości ubóstwiających wyrafinowaną kuchnię, a także ceniących sobie kunszt kulinarny, przygotowano specjalną ofertę. Osiem miejsc przy restauracyjnej ladzie, gdzie można delektować się sześciodaniowym menu degustacyjnym. To miejsce pozwoli odkryć kulinarną tożsamość Victora w prawdziwej chwili dzielenia się nią.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Tarta z surowego groszku i białego czosnku, otoczona galaretką z sake i tarniny / © FIEF Restaurant

Wśród przystawek znajdziemy tartę z surowego groszku i białego czosnku, otoczonego delikatną galaretką z sake i tarniny. A wszystko to, posypane gorzkimi migdałami. Następnie, goście mogą zdecydować się na mątwę z płatkami brzoskwini i karczochami, otoczonymi liśćmi melisy i masłem werbenowym. Danie podawane w sosie xo z suszonych owoców morza, który uzupełnia je o intensywnie słodkie i wędzone nuty.

 

Martin Berasategui, Lasarte-Oria, Hiszpania

Renoma Martína Berasategui, hiszpańskiego szefa kuchni z największą liczbą gwiazdek Michelin w Hiszpanii (w sumie dwanaście) i trzeciego najlepszego szefa kuchni na świecie, została ugruntowana, gdy 1 maja 1993 roku, wraz z żoną, Oneką Arregui, otworzył restaurację Martín Berasategui w Lasarte-Oria, zaledwie 7 km od San Sebastián.

Tytułowy lokal zasłużył na każdą z trzech gwiazdek, dzięki nowoczesnym pomysłom na klasyczne dania baskijskie, połączonym z artyzmem prawdziwego twórcy.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji Martin Berasategui

Do najważniejszych punktów menu degustacyjnych należą faszerowane iberyjskie świńskie nóżki z duszoną cykorią, pigwą i chrupiącą kaszanką oraz kotlety jagnięce z masłem parmezanowym, delikatnymi pączkami i szparagami. Nie zapominajmy jednak o ostrygach z sokiem z zielonych oliwek, emulsją wasabi i sałatą morską.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji Martin Berasategui

Menu à la carte to przede wszystkim grillowane na węglu drzewnym langustyny z krabem pająkowatym i kremem z prażonego sezamu. Znajdziemy również polędwicę Luismi grillowanę na posłaniu z boćwiny chlorofilowej i sera bonbon 88, 2020 lub faszerowane iberyjskie pstrągi wieprzowe. Te z kolei, podawane z sałatą El Dulze i chrupiącymi kulkami czarnej kaszanki.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji Martin Berasategui

Quintessenza, Trani, Włochy

Restauracja Quintessenza, prowadzona przez rodzinę Di Gennaro, została otwarta w 2011 r., a w 2016 r. otrzymała pierwszą gwiazdkę Michelin. Znajdziemy tutaj wyśmienite dania przyrządzane z lokalnych składników i z nutą włoskiego stylu, komponowane przez szefa kuchni Stefano Di Gennaro.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji Quintessenza / zdjęcie: Michele Illuzzi

Quintessenza proponuje osobisty styl, który szanuje włoskie dziedzictwo, ale rozwija się bez ograniczania się do jego granic i definicji. Wyrafinowana, ale zrozumiała kuchnia, która przyciąga wzrok i podniebienie swoją prostotą. Jednocześnie potrafi swobodnie korzystać z niezwykłych smaków i połączeń, nie popadając przy tym w nadmierną przesadność.

W menu znajduje się wyborna selekcja serów i bogaty wybór win krajowych i międzynarodowych. Wszystko to, starannie dobierane przez sommeliera Saverio di Gennaro. Ciasta i desery są przygotowywane przez Alessandro Di Gennaro.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji Quintessenza / zdjęcie: Michele Illuzzi

Menu a la carte wypełniają klasyki włoskiej kuchni – makaron tortelli z ricottą, czerwonymi krewetkami, polanym bisque z wina moscato di Trani, delikatne risotto z migdałami, krewetkami i przypaloną cebulą lub jagnięcina z sosem jajecznym i groszkiem.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji Quintessenza / zdjęcie: Michele Illuzzi

W menu degustacyjnym znajdziemy natomiast policzki cielęce z karczochami i papryką Timut lub wołowinę z musem borówkowym i pieczonym burakami.

Auberge Du Vieux Puits, Fontjoncouse, Francja

Gilles Goujon jest szefem kuchni, który nieustannie dąży do doskonalenia swoich dań, odkrywając smaki i zaskakujące połączenia. Niektóre z nich, stały się niemal kultowe, jak dzieła haute couture, które na długo pozostają w pamięci zmysłów. Kozina, wieprzowina czy jagnięcina, krzyżują się w menu z grouperem, węgorzem i innymi rybami. A także ze skorupiakami z Morza Śródziemnego, nie zapominając o wyjątkowym wyborze regionalnych serów.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji Auberge du Vieux Puits / zdjęcie: Bruno Preschesmisky

Wśród ikonicznych dań znajduje się między innymi jajko kurze Carrus, z truflami Melanosporum na purée z grzybów, podane z ciepłą brioszką i cappuccino.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji Auberge du Vieux Puits

Filet z morlesza czerwonego, bon bouche jabłkowe nadziewane emulsją brandade z cebulą w katalońskiej bullinadzie oraz szafranową pianką.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji Auberge du Vieux Puits

The Kitchin, Edinburgh, United Kingdom

The Kitchin zostało otwarte w 2006 r. przez Toma i Michaelę Kitchinów. Położona na nabrzeżu Leith w Edynburgu, otrzymała rok później gwiazdkę Michelin. Szef kuchni Tom Kitchin, syntetyzuje nowoczesną kuchnię brytyjską z francuskimi technikami kulinarnymi i szkockimi składnikami sezonowymi, kierując się filozofią „From Nature to Plate”.

Dzięki zastosowaniu faktur wełny, kamienia i drewna, sala jadalna staje się hołdem dla szkockiego dziedzictwa. Zapewniając przy tym gościom, doskonałe wrażenia kulinarne i estetyczne.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji The Kitchin / zdjęcie: Marc Millar

Menu zostało podzielone na trzy części – wyjątkowe menu testowe, a la carte i codziennie aktualizowane sety lunchowe.

Menu degustacyjne „The Surprise” to podróż przez wyjątkową, sezonową szkocką spiżarnię i jej produkty. Wśród nich znajdziemy amuse bouche, pre-starter, starter, danie środkowe oraz danie główne. Następnie, deser, aż wreszcie kawę lub herbatę z domowej roboty czekoladą financier.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji The Kitchin / zdjęcie: Marc Millar

Startery wypełniają dania z prawdziwie szkockim DNA – tatar z nerczanu z Tobermory, sos maślankowy, grzanka z krewetek. A także kawior z Osetry czy ręcznie łowione przegrzebki z Orkadów, pieczone w muszli z sezonowymi warzywami i białym winem z ziołami.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji The Kitchin / zdjęcie: Marc Millar

Wśród dań głównych znajdziemy gotowanego na parze fileta z pstrąga morskiego z Loch Etive, szparagi z Wye Valley oraz hollandaise z wędzonego masła. Dla miłośników mięsa, przygotowano schab z sarny z Hopetoun Estate, duszony comber, podawany z wariacją buraków i jabłkami.

noma, Kopenhaga, Dania

Jedna z najbardziej pożądanych restauracji na świecie. René Redzepi stworzył nieznaną dotychczas, Nową Kuchnię Nordycką i zainspirował pokolenia szefów kuchni na całym świecie.

Obecnie noma 2.0 powraca do szczytowej formy, oferując sezonową strukturę posiłków i ponownie zachwyca gości innowacyjnymi menu degustacyjnymi.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji noma / zdjęcie: Ditte Isager

Noma oferuje trzy menu w różnych porach roku. Mianowicie, sezon na owoce morza od stycznia do czerwca, sezon na warzywa w lecie oraz dziczyznę i las w zimie. Restauracja jest zamykana przed każdym sezonem, aby zespół badawczo-rozwojowy, kierowany przez utalentowaną szefową Mette Søberg, mógł opracować nowe pozycje w menu na podstawie tego, co oferują lądy i morza.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Dania z restauracji noma / zdjęcie: Ditte Isager
Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl

Żadna podróż do nomy nie jest taka sama. Redzepi i jego zespół nieustannie poszukują nieoczekiwanych składników i przekształcają je ostatecznie w wyrafinowane dania. Najważniejsze dania z poprzednich sezonów to między innymi przełomowa wegetariańska szawarma z selera. A także danie z kaczki składające się z nogi, mózgu i serca podawane z pazurem, piórem i dziobem oraz słodkie mięso kraba podawane na chlebie wyciętym w jego kształcie.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Wnętrze restauracji noma

Steirereck, Wiedeń, Austria

Prawdziwa miejsko-wiejska sceneria osadzona w samym centrum Wiednia, w otoczeniu żywo-zielonego parku. To właśnie tutaj znajduje się Steirereck. Oryginalny budynek pochodzi z 1904 roku, jednak uzupełniony został o monolityczne, szklane lub lustrzane ściany. Te z kolei, zdają się magicznie znikać w ziemi, umożliwiając spożywanie posiłków wśród piękna natury.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Restauracja Steirereck

Steirereck w swoim menu prezentuje rzadkie gatunki ryb, niespotykane odmiany owoców i warzyw oraz wiele innych, prawdziwie wykwintnych składników. Do najważniejszych dań należą cielęcina z Pogusch, przyrządzana na węglu drzewnym, podawana z duszoną kapustą i karczochami, słonecznik i topinambur zestawione ze słodkimi wątróbkami jagnięcymi lub ryba char gotowana w wosku pszczelim z pyłkiem z żółtej marchwi i kwaśną śmietaną. Wachlarz smaków jest międzynarodowy, ale dania są sezonowe i głęboko austriackie.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji Steirereck

Chociaż restauracja jest w rodzinie od pokoleń, dopiero za kadencji małżeństwa Reitbauer, stała się synonimem nowoczesnej kuchni zakorzenionej w styryjskiej wsi. Szef Reitbauer zajmuje się nie tylko gotowaniem, ale również eksploracją nietypowego pozyskiwania składników. Jego żona z precyzją i wdziękiem czuwa nad każdym szczegółem obsługi, od przepysznej karty win po rozległą ofertę serów. Wskutek zaangażowania w kulinaria, niesłabnącej wiedzy i autentycznemu ciepłu, restauracja Steirereck otrzymała nagrodę Gin Mare Art of Hospitality Award 2021.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji Steirereck

Choć menu degustacyjne to bez wątpienia najlepszy sposób na zapoznanie się z koncepcją Reitbauera, w ofercie à la carte również można znaleźć wiele perełek. Głowa dzika z fioletową marchewką i ananasem, lokalny szczupak oraz nietypowe podejście do gulaszu z orkiszem i medlarami sprawiają, że Steirereck, staje się pionierem wśród nieodkrytych połączeń.

Vendôme — Bergisch Gladbac, Niemcy

To restauracja na obrzeżach Kolonii, mieszcząca się w znakomitym hotelu Schloss Bensberg. Szefem kuchni jest Joachim Wissler, należący do awangardy nowej szkoły kuchni niemieckiej, którego artystyczne podejście sprawia, że tradycyjna kuchnia tego kraju, wyrażana jest za pomocą światowych składników i międzynarodowych technik. Punktem odniesienia staje się menu degustacyjne, składające się od pięciu do dziesięciu dań, pełnych wyrafinowanego smaku. Znajdziemy w nim między innymi przegrzebki z ogórkami kiszonym, puree z wasabi i awokado, foie gras z musem z limonki i białymi truskawkami, a także curry z perliczki z orzechami makadamia.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji Vendôme

Choć restauracja mieści się we wspaniałym barokowym hotelu zamkowym liczącym ponad 300 lat, łączy w sobie tradycję i nowoczesność – kamienna podłoga, tapicerowane fotele w delikatnych szarościach i geometryczne, metalowe półścianki.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji Vendôme

Wyobraźnia, wyrafinowanie i śmiałość, a jednocześnie purystyczność i redukcja do kluczowych składników, to DNA Vendome. Kuchnia Joachima Wisslera łączy najwyższej jakości składniki i wyraziste smaki, tworząc kompozycje kulinarne, których nie da się szybko zapomnieć.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji Vendôme

CTC, Ateny, Grecja

CTC (Si-ti-si, w języku greckim to odżywianie), zawsze stawiało na „doświadczenie”. Doświadczenie, którym tak chętnie dzielą się z gośćmi, w niesamowicie eleganckiej przestrzeni z magicznym, zielonym ogrodem. To idealne otoczenie, w którym klienci mogą rozkoszować się odkrywaniem osobistej historii gastronomicznej, opowiedzianej poprzez przykuwające uwagę dania, wielokrotnie nagradzanego szefa kuchni, Alexandrosa Tsiotinisa i jego najwyższej klasy zespołu.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji CTC / zdjęcie: © CTC Restaurant

Restauracja została zaprojektowana tak, aby zawładnąć wszystkimi zmysłami podczas niezwykłej podróży po śródziemnomorskich smakach. Każdy posiłek to szansa na przybliżenie historii, kultury i tradycji wspaniałej kuchni greckiej, przełożone na najbardziej kreatywny i wyrafinowany język kulinarny.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji CTC / zdjęcie: © CTC Restaurant

Alexandros ostatecznie porównuje sztukę kulinarną do sztuki rysowania, znajdując w pustym talerzu, czyste płótno, które tylko czeka na wypełnienie go kolorami, smakami i teksturami.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji CTC / zdjęcie: © CTC Restaurant

Co stanowi najbardziej wyjątkowy element CTC? To zaskoczenie. Dlatego właśnie, stworzono Blind Taste menu, w którym goście odnajdą smaki współczesnej, greckiej gastronomii.

Rozbrat 20, Warszawa, Polska

To ostatni przystanek w naszej wyjątkowej podróży kulinarnej po Europie. Ta znajdująca się na Powiślu restauracja, przykuwa uwagę swoją nieznaną dotychczas bezpretensjonalnością, estetyką i niezwykłymi daniami serwowanymi gościom.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji Rozbrat20/ zdjęcie: © Rozrbat20

Menu to kwintesencja polskości, uzupełniona wreszcie o nowoczesne spojrzenie. Opiera się ono na wszystkim co lokalne, naturalne i pobudzające zmysły. Właśnie dlatego, zdecydowano się podzielić kartę na osiem sezonów, podporządkowanych rytmom natury. Sen Zimowy, Przednówek, Nowalijki, Rozkwitanie i Zbiory, Grzybobranie i Babie Lato, aż do Pierwszej Gwiazdki. Oprócz dań à la carte, w porze kolacyjnej czeka na gości menu degustacyjne.

Sztuka na talerzu – europejskie restauracje i ich dania popisowe_pointofdesign.pl
Danie z restauracji Rozbrat20/ zdjęcie: © Rozbrat20

Zgodnie z motto Rozbrat20, odwaga, szaleństwo i niepowtarzalny smak, sprawiają, że serwowana kuchnia to prawdziwe Modern Polish Cooking. W menu degustacyjnych znajdziemy wyśmienity rosół na pierliczce, z odrobiną grzybów i niezastąpionego lubczyku, a także jesiotra podawanego z małżami i brokułami liściastymi. Całość uzupełniona słodko-kwaśnym smakiem cytrusa. Menu a la carte to przede wszystkim polędwica wołowa w towarzystwie klusek śląskich, grzybów, a także foie gras z truflą.

Zobacz także:

Write a response

Dodaj komentarz

Close
© Copyrights by Point of Design
Close