DESIGN OD KUCHNI to cykl spotkań dla architektów i projektantów pod patronatem magazynu Point of Design. Już 17 kwietnia 2019 r. odbędzie się kolejna odsłona inspirującego świata według wizji firm Comitor oraz Cosentino. Specjaliści z dwóch uznanych w branży kuchennej marek przybliżą zebranym sekrety nowoczesnych urządzeń AGD oraz innowacyjnych powierzchni na blaty i okładziny kuchenne. Gościem specjalnym spotkania będzie Szef Kuchni Aleksander Baron, który zaprezentuje autorski live cooking.
Wizja kuchni jutra
Jak będzie wyglądał design od kuchni i jak może prezentować się strefa kuchenna w najbliższej przyszłości? Z dialogu pomiędzy dwoma markami i architektami wyraźnie widać, że kuchnia staje się pomieszczeniem wielofunkcyjnym, służącym nie tylko do gotowania, ale także do spotkań rodzinnych, pracy i rozrywki. Jak twierdzi Robert Walter, Członek Zarządu Comitor: „W kuchni zintegrowanej z pokojem dziennym i jadalnią wyposażenie użytkowe staje się prawie niewidzialne, subtelnie wtapiając się w całość. Płyty grzewcze scalają się w jedną powierzchnię z blatem. Z zasięgu wzroku znikają chowające się w blacie okapy, na przykład Panorama typu downdraft, umożliwiające swobodny montaż szeregu szuflad bezpośrednio pod płytą grzejną. W ten sposób zyskujemy miejsce do przechowywania, tak cenne w każdej kuchni”. „Wyraźnie widać tendencję do zwracania coraz większej uwagi na baterie kuchenne. Poza oryginalnym designem nasi klienci wybierają propozycje, które wpływają zarówno na ekologię, jak i na komfort codziennego użytkowania. Dostępne w ofercie Comitor baterie Blanco spełniają teraz kilka funkcji, serwując nam np. wrzącą lub filtrowaną wodę” – mówi Magdalena Wrońska-Shohag, Wiceprezes Zarządu Comitor.
Cosentino – stworzone by trwać
Bywa także odwrotnie – wybrane urządzenia AGD, czy blaty o niebanalnym designie, nadają charakteru i stylu wnętrzu całego domu. Taką funkcję mogą pełnić designerskie okapy Mood marki NOVY, przypominające minimalistyczne lampy, czy płyty wykorzystywane na blaty oraz inne powierzchnie kuchenne, których szeroka gama kolorów i wzorów idzie w parze ze zwiększoną wytrzymałością i niespotykanych do tej pory parametrach użytkowych. Doskonałym przykładem są tu materiały z portfolio Cosentino, takie jak konglomeraty kwarcowe marki Silestone czy płyty ultrakompaktowe Dekton, które poza niewątpliwymi wartościami użytkowymi podkreślają styl wnętrza, a często nawet grają w nim główną rolę. „Tego rodzaju zmiany wynikają z ważnego współczesnego trendu – kuchnia staje się symbolem statusu społecznego, miejscem reprezentacyjnym, które projektuje się i urządza z najwyższą starannością” – dodaje Aneta Konowrocka, Marketing Coordinator Cosentino.
Materiały do zadań specjalnych – od ścian do podłogi
Niezwykle wymagająca przestrzeń kuchenna zasługuje na specjalne traktowanie. Materiały w niej wykorzystywane powinny zatem spełniać najbardziej restrykcyjne kryteria dotyczące odporności, zapewniać maksymalną higienę, ale również pełnić funkcję estetyczną we wnętrzach. Wielkoformatowe powierzchnie, takie jak Silestone czy Dekton, poza swoją odpornością na zaplamienia i inne czynniki zewnętrzne. Umożliwiają one montowanie jednoelementowych blatów, bez cięć i połączeń, dając dzięki temu wrażenie doskonałej spójności. Oferta różnych grubości materiałów – począwszy od 4mm aż do 3cm – pozwala na bardzo wszechstronne zastosowania, od blatów i okładzin, przez podłogi, schody i ściany. Daje nam to możliwości wykreowania kuchni, w której wzór zapoczątkowany na blacie można kontynuować na ścianie, zabudowie i podłodze, tworząc tym samym wyjątkową równowagę przestrzenną. Rozwiązania te zostaną zaprezentowane w praktyce podczas kwietniowego spotkania, dając wyraz praktycznych funkcji pięknie zaprojektowanych materiałów.
Wyspa skrojona na miarę
Przewidziany podczas spotkania live cooking w wykonaniu Aleksandra Barona, znanego z telewizyjnego cyklu „Widelcem po mapie”, odbędzie się przy autorskim modelu wyspy kuchennej, z wbudowanym okapem Panorama firmy NOVY, zbudowanym w duchu czystej formy i dbałości o wygodę użytkowania. Sercem projektu będzie blat, wykonany z materiału Dekton, w kolorze Opera oraz boczna okładzina stworzona z Dektonu w 4-milimetrowej wersji SLIM, uzupełnione o okap Panorama oraz piekarnik Küppersbusch, z oferty Comitor.
Goście spotkania będą mieli okazję osobiście przekonać się, jak pracują urządzenia marek dostępnych w ofercie Comitor oraz poznać ich zalety m.in. w mobilnym centrum, pokazującym najnowsze rozwiązania marki Blanco. Poza Comitorem, gospodarzem spotkania będzie Cosentino, firma z 40-letnią tradycja, będąca liderem w zakresie powierzchni kwarcowych, przeznaczonych na blaty, podłogi i okładziny kuchenne.
Spotkanie w nowoczesnym showroomie firmy Cosentino, mieszczącym się w podwarszawskim Parzniewie, stanowi kontynuację świetnie przyjętego cyklu szkoleń Comitor dla architektów zainteresowanych poszerzaniem swojej wiedzy o wzornictwie i najnowszych kuchennych technologiach. Kolejne spotkania planowane są we Wrocławiu, Poznaniu i Krakowie.