Studio Vudafieri-Saverino Partners odmieniło renomowaną Il Luogo di Aimo e Nadia swoim nowym projektem. Jest to połączenie kuszących elementów przeszłości z otwartością na współczesność.
Historia zaklęta we współczesności
Zręczne połączenie pragnienia nowoczesności z dbałością o tradycję oraz poczucie rodzinnego komfortu. To koncepcja opracowana przez mediolańskie Studio Vudafieri-Saverino Partners specjalnie dla tej renomowanej restauracji. Miejsce to jest od 1962 roku symbolem włoskiej kulinarnej doskonałości na całym świecie. Dwugwiazdkowa restauracja w Mediolanie prezentuje swoje odświeżone wnętrza a także nową przestrzeń dedykowaną warsztatom i kursom mistrzowskim. Tiziano Vudafieri i Claudio Saverino zaprojektowali przytulne i kameralne miejsce – wzbogacone designerskimi detalami.
Kuszące wnętrza Il Luogo di Aimo e Nadia
Vudafieri – Saverino Partners wniknęło w historię i charakter miejsca, aby stworzyć jasną, intymną przestrzeń. Znaki przeszłości dają tu poczucie ciągłości z wartościami, które uczyniły Il Luogo di Aimo e Nadia wzorcem włoskiej kultury kulinarnej. Ciepłe odcienie orzecha canaletto są znakiem rozpoznawczym pomieszczeń. Natomiast dekorujące przestrzeń tkaniny nawiązują kolorystyką do mediolańskiej dzielnicy mieszkalnej, w której znajduje się restauracja.
Wejście koresponduje z miastem a także jego historią, z oryginalnym barem z lat 50. zaprojektowanym przez znanego mediolańskiego architekta, Osvaldo Borsaniego.
Ponadto intensywnie niebieskie ściany symetrycznie ozdobione drewnem, dodają rytmu przestrzeni, ukrywając jednocześnie drzwi i szafki.
Krzesła z drewna a także tkaniny zaprojektowane specjalnie dla restauracji, przypominają mediolański design lat 50. i są dostępne w trzech odcieniach zieleni i błękitu. Ważnym elementem dekoracyjnym korytarza jest również seria starych fotografii Aimo i Nadii oraz ich restauracji. Jest to motyw, który towarzyszy restauracji od samego początku a także nawiązuje do klimatu, jaki swoim gościom oferuje ta przestrzeń.