Moda na zwyczajne, casualowe jedzenie cały czas się utrzymuję. Dowód na to możemy znaleźć w Londynie, a konkretnie w restauracji baskijskiego szefa kuchni Eneko Atxa- w hotelu One Aldwych.
Kuchnia baskijska w One Aldwych
Menu w One Aldwych odbiega sporo od słynnych, niesamowicie wyrafinowanych potraw podawanych w trzygwiazdkowej restauracji Atxy, w Bilbao. W Londynie, szef postawił na zwyczajne, choć nadal trochę figlarne dania, utrzymane w tradycyjnym baskijskim stylu. Przykładowo, podawana tam zupa rybna, o bardzo intensywnym smaku oraz konsystencji melasy, perfekcyjnie komponuje się z morszczukiem w tempurze, która stanowi delikatną obudowę, zatrzymującą parę. Dzięki temu ryba zachowuje swój prawdziwy smak, a podana w ten sposób nawiązuje do hiszpańskiej prostoty kulinarnej.
Wnętrze restauracji zostało zaprojektowane przez architektów z londyńskiego studio Casson Mann. Było to nie lada wyzwanie, gdyż restauracja częściowo znajduje się w piwnicy. Wymagało to dobrania odpowiednich, rozjaśniających przestrzeń kolorów ścian oraz tkanin. Architekci zdecydowali się na czerwień, beże oraz brązy, a także modną ostatnio miedź. Stoły o niestandardowych kształtach podkreślają wyjątkowość tego miejsca.
Budując to pomieszczenie, zadecydowano zostawić je bez sufitów. Bar, który znajduje się na parterze ma formę otwartej galerii. Zatem goście sączący wino (pochodzące z winiarni, której właścicielem jest Atxa) na górze, w barze, widzą wnętrze restauracji w dole.
Zobacz także: