Search

Wiejski dom z industrialną duszą

styl industrialny w starym domu na wsi wg Alvisi Kirimoto

Firma architektoniczna Alvisi Kirimoto stworzyła nową, lekko industrialną przestrzeń na planie wiejskiej rezydencji. Zanurzony w zieleni a jednocześnie położony w samym sercu miasta, kilka minut od kultowych miejsc współczesnego Rzymu – Auditorium – Parco della Musica projektu Renzo Piano i MAXXI – Narodowego Muzeum Sztuki XXI wieku autorstwa Zahy Hadid, kryje się dom z rockową duszą i industrialnym charakterem.

Junko Kirimoto, Antonella di Opificio Lauchli, Massimo Alvisi ©Ilaria Magliocchetti Lombi

Kubaturze istniejącego budynku, mocno zakotwiczonego na wzgórzu z widokiem na ulicę Park Inviolatella Borghese, na północ od stolicy kryje mieszankę japońsko-włoskiej wrażliwości architektów Massimo Alvisi i Junko Kirimoto.

Kontrola przestrzeni

Architektoniczny tandem wyróżnia się krawieckim podejściem do projektowania, „wrażliwym” użyciem technologii i kontrolą przestrzeni, począwszy od „The Hands Work”, jak określają manipulowanie kartkami papieru w celu uzyskania optymalnych wrażeń wizualnych. Dialog z naturą, podążanie za rewitalizacją miast i zwrócenie uwagi na kwestie społeczne czynią ich projekty unikalnymi na międzynarodowej scenie architektonicznej.

Neutralne tło wydobywa energetyczne barwy pojedynczych mebli.
Schody są centralnym punktem wokół którego wykreowane jest całe wnętrze.

Tym razem także udało się wkomponować dom w naturalny krajobraz i jasne otoczenie wzgórza, na którym można cieszyć się intensywnością żywej natury bez rezygnacji z tętniącego życiem miasta.

Dom nosi znamiona otwartego, gościnnie zapraszając przyjaciół, ale także klientów atelier właścicielki Antonelli. Jej praktyka zawodowa – Opificio Lauchli, koncentruje się na rzemieślniczym tworzeniu niestandardowych dodatków i mebli, dekoracji do wnętrz i przekształcaniu antycznego wyposażenia we współczesne obiekty użytkowe.

Betonowe słupy dźwigają strop, wyznaczając poszczególne strefy otwartej przestrzeni.
Wiele mebli powstało na specjalne zamówienie do tego projektu. Przeplatają się z ikonicznymi egzemplarzami wielkich marek meblowych.

Industrializm oswojony

Archetypową bryłę domu równoważą współczesne wnętrza, które są rozmieszczone na trzech piętrach. Architekci chcąc ulepszyć poczucie swobody i przestrzeni, wykorzystali pokaźnej wysokości stropy, ograniczenie liczbę ścian i pozostawili przepuszczalny obwód za pomocą szeregu drzwi francuskich prowadzących wprost do dużego ogrodu.

Podzieliliśmy przestrzeń na trzy poziomy, pracując nad „niebem” każdego z nich, by osadzić trzy różne doświadczenia. Na parterze zastosowaliśmy biel i beton; na pierwszym piętrze jasny żółty i wreszcie na górze zdecydowaliśmy się na pozostawienie odsłoniętej konstrukcji drewnianej.

 

Elementem zapewniającym ciągłość zwiedzającemu tą swoistą architektoniczną promenadę jest klatka schodowa. Zaprojektowana jako jednoczęściowy wysoki hol, jest wykonana z siatki cięto-ciągnionej, umożliwiającej filtrowanie światła poprzez grę refleksów i cieni. Dom ma niesamowitą rockową duszę, jak właściciele. To jednorodna i dynamiczna przestrzeń, w której znajdujące się materiały i powierzchnie zmieniają się, rozszerzając emocje z wrażeń wizualnych na dotykowe.

Parter skomponowano jako nieformalną przestrzeń, z dużym salonem mieszczącym część telewizyjną z zaprojektowanym na zamówienie regałem z naturalnego drewna i czarnego żelaza. Jadalnia i otwarta kuchnia w całości wykonane są ze stali nierdzewnej z centralną czarna wyspa, osłonięta witrażem. Ze swojego centralnego położenia dominuje malownicza klatka schodowa, wykonana w całości z naturalnego żelaza dźwiganego smukłą, centralną nogą podporową i okryta pojedynczym arkuszem blachy z mikroperforacją na stopniach i balustradzie.

Schody okala dekoracyjna kortenowa blacha.

Przestrzenie są jasne i przejrzyste, a klatka schodowa stwarza niezwykłe perspektywy i zachęca do docenienia całości, której zwieńczeniem jest najwyższa kondygnacja z dużym świetlikiem. Układ pomieszczeń zamyka laboratorium właścicielki oraz szereg pomieszczeń na akcesoria, w tym pralnia i łazienka dla gości, wszystkie wykończone cementowym mikro-efektem, który powtórzony na parterze w formie betonowych słupów spaja harmonijnie całość.

Otwarty plan zaprasza do wygodnego relaksu w jednej z wygodnie zaaranżowanych stref.

Kolor we wnętrzu industrialnym

Te same kolory i wykończenia są powtórzone na pierwszym piętrze dedykowany dzieciom i charakteryzujący się dodatkową nutą kolorystyczną w formie żółtych sufitów. Wzdłuż korytarza z balkonem wychodzącym na klatkę schodową skrzętnie ukryto drzwi łazienek i czterech sypialni, wypełnionych wyrafinowanymi meblami na zamówienie.

Intensywny odcień żółtego stanowi kolorystyczny motyw przewodni całego projektu.

Wędrując dalej, odwiedzający mają dostęp do rozległego obszaru mieszkalnego i badawczego z łazienką dla gości, która działa jak filtr dla obszaru zarezerwowanego dla pary.

Wizualny minimalizm form i materiałów wprowadza spokój do wnętrz.

Sypialnia właścicieli nawiązuje stylem do reszty wnętrz. Tu także pojawiają się elementy z surowej płyty OSB pokrytej błyszczącym zielonym lakierem, nadającym temu skromnemu materiałowi nowej głębi. Najwyższy poziom ma bardzo materialny charakter: posadzka w kolorze szarym pokryta jest mikrocementem kontrastującym z dwuspadowym dachem z drewnianymi kratownicami i odsłoniętymi płytkami.

Ciągnąca się bez końca półka przybiera najróżniejsze funkcje, zmieniając po drodze swoje zastosowanie.

Materiały prawie przemysłowe

Naturalna płyta OSB, pokryta przezroczystą powłoką ochronną i skórzana półka formowana obrobionym czarnym żelazem, wije się wzdłuż całego pokoju z trzech stron. Z podwieszanych mebli, na których stoi telewizor, wstążka półki przekształca się w regał na czasopisma, staje się ławką, składa się, by przybrać kształt szezlonga, podnosi się aby stać się blatem roboczym, a następnie blatem z klapką, który ukrywa kuchnię ze zlewem i płytą kuchenna, która ostatecznie przy 90 ° staje się przykryciem otwieranych drzwi a nie meblem. To niekończąca się zabawa formą i funkcją!

Płyta OSB i blacha to podstawowe materiały zastosowane w strefie prywatnej domu.

Ganek, zaprojektowany z częścią dzienną i jadalnią w pobliżu kuchni, zaciera granice między wnętrzem a zewnętrzem. W ogrodzie, tuż za angielskim trawnikiem znajduje się ogród warzywny z wannami z cortenu, wrzuconymi jakby w miejski krajobraz. Właśnie tutaj najwyraźniej materializuje się synteza wszechstronnej propozycji Alvisi Kirimoto studio, które zawsze łączy przeciwstawne światy miejskich rytmów i ekologicznego stylu życia.

Stary dom otoczony tradycyjnym ogrodem, kryje zaskakująco młode industrialne wnętrza.

Zobacz także:

Write a response

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
© Copyrights by Point of Design
Close