Search

Madrycka kanapka de luxe

Bocadillo de Jamón y Champán w Madrycie

Trzeci punkt gastronomiczny Bocadillo de Jamón y Champán (w dosłownym tłumaczeniu Kanapki z szynką i szampanem) udowadnia, że kolejna madrycka kawiarnia serwująca tradycyjne hiszpańskie kanapki może odbiegać swoją estetyką od typowych, sztampowych lokali.

Nowa restauracja znajduje się w dziewiętnastowiecznym budynku w modnej pośród młodych ludzi dzielnicy Malasaña. Projekt zapoczątkowany został z inicjatywny lokalnej grupy architektów Lucas y Hernández Gil. Wspólnie zaprojektowali estetykę, która zdaje się być nieskomplikowana i bezpośrednia, lecz równocześnie jest bardzo wyszukana i elegancka. Sami określają ją minimalnym neomodernizmem.

Oryginalne i historyczne wątki łączą się ze współczesnymi pomysłami. Żelazne, modernistyczne kolumny przemalowane zostały na szare błękity, a kamienne ściany zyskały nowy charakter przy zestawieniu z autorskimi metalowymi meblami w odcieniach pastelowych różów oraz atramentowych błękitów. Na tylnej ścianie umieszczony został kobaltowy bar wykończony fazowanymi płytkami oraz paskami brązu.

Lokal wypełnia przyjazna i energiczna atmosfera, która dzięki wysokim stołkom oraz blatom zachęca do socjalizowania się przy czynności kosztowania doskonałych kanapek. Wśród najbardziej polecanych pozycji znajduje się ta z Jamón de Bellotas, która najlepiej smakuje w zestawieniu z musującym Veuve Clicquot.

Write a response

Dodaj komentarz

Close
© Copyrights by Point of Design
Close